Πρόταση βουλευτών: «Nα ανοίξει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων»

Μεγάλη έκταση, όπως και θα έπρεπε άλλωστε, παίρνει το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου, των γερμανικών επανορθώσεων για τις υποδομές, των αποζημιώσεων που αφορούν τα θύματα και τους ελληνικούς θησαυρούς.

Πρόταση βουλευτών: «Nα ανοίξει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων»
3'

Σήμερα 28 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητοι κατέθεσαν πρόταση να συζητηθούν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όλα αυτά τα ζητήματα.

Με πρωτοβουλία του Π. Κουρουμπλή οι βουλευτές απέστειλαν επιστολή προς τους προέδρους των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Διοίκησης με την οποία ζητούν να συζητηθεί το θέμα παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης όπως και εκπροσώπων εμπλεκόμενων φορέων και να πάρει θέση το ελληνικό κοινοβούλιο «επάνω σε αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα».

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό τους οι 28 βουλευτές τονίζουν ότι «με τη Συνδιάσκεψη της Ρώμης το 1942, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί αυθαίρετα αποφάσισαν ότι η Ελλάδα όφειλε να δανείζει τις δύο χώρες τόσο με σκοπό τη συντήρηση των στρατευμάτων τους, όσο και με επιπλέον ποσά για άλλους σκοπούς.

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα δάνεισε τις χώρες που την είχαν ουσιαστικά υποδουλώσει. Η χώρα μας από δανειζόμενος μετατράπηκε σε δανειστή την χειρότερη περίοδο της ιστορίας της. Ενώ, όμως, η Ιταλία αποπλήρωσε το δάνειό της προς την Ελλάδα και ο Χίτλερ είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες αποπληρωμής του αντίστοιχου γερμανικού δανείου, οι ενέργειες αυτές σταμάτησαν.

Η Γερμανία σήμερα οφείλει στη χώρα μας περίπου 54 δισ. ευρώ (χωρίς τους τόκους) προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο το οποίο μας επέβαλε. Η καταστροφή, υλική και ανθρώπινη, που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα, ήταν απαράμιλλης σκληρότητας.

Εκτός από το αναγκαστικό δάνειο, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα τόσο τις επανορθώσεις που σχετίζονται με την, κατά τη διάρκεια της κατοχής, καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, όσο και με τις αποζημιώσεις που συνδέονται με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα πολιτιστικά αγαθά που έκλεψαν ή λεηλάτησαν οι Γερμανοί. Το ποσό για την καταστροφή των υποδομών της ελληνικής οικονομίας που μας οφείλει η Γερμανία ανέρχεται στα 108 δισ. ευρώ (χωρίς τους τόκους). Σημειωτέον δε ότι η Γερμανία έχει αποπληρώσει όλες τις χώρες τις οποίες κατέκτησε και πολέμησε, στη βάση των επανορθώσεων που όρισε η διασυμμαχική επιτροπή των Παρισίων το 1946, πλην της Ελλάδας. Η αδικία είναι προφανής. Σήμερα αθροίζονται, το λιγότερο, 65 ψηφίσματα προς την ελληνική κυβέρνηση, από ποικίλους φορείς, με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Ζητάμε να συζητηθεί το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου, των γερμανικών επανορθώσεων και των αποζημιώσεων που αφορούν τα θύματα και τους ελληνικούς θησαυρούς».

Υπογράφουν από το ΠΑΣΟΚ οι Π. Αντωνακόπουλος, Σ. Βαλυράκης, Λ. Γρηγοράκος, Η. Θεοδωρίδης, Εύα Καϊλή, Δ. Καρύδης, Άννα Νταλάρα, Αθ. Παπαδόπουλος, Δ. Παπουτσής, Μ. Σκραφνάκη, Π. Στασινός, Β. Τόγιας, Β. Τσόνογλου, από τη ΝΔ οι Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Τζαβάρας, Κ. Μαρκόπουλος και Κ. Καραγκούνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας και οι βουλευτές Θ. Δρίτσας, Π. Λαφαζάνης, Β. Μουλόπουλος, Δ. Παπαδημούλης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Π. Κουρουμπλής, Π. Καμμένος, Β. Οικονόμου, Ευ. Παπαχρήστος, Σοφία Σακοράφα και Ν. Τσούκαλης.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Γερμανοί μας χρωστούν 575 δισ. δολάρια

Αύριο η απόφαση της Χάγης για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Πώς έχτισε την οικονομική της αυτοκρατορία η Γερμανία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή