Ανύπαρκτοι έλεγχοι στα εισαγόμενα φάρμακα
Το Πολυνομοσχέδιο ψηφίζεται αλλά η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν απαντά στα ερωτήματα
Του Λουκιανού Κάλλιμπαν
Διάτρητο σύστημα ελέγχου και χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο καταγγέλλουν γιατροί και ακαδημαϊκοί σχετικά με τα φτηνά και αβέβαιης αποτελεσματικότητας φάρμακα που θέλουν να ρίξουν στην ελληνική αγορά η τρόικα, οι εισαγωγείς και η αμήχανη μεταβατική κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου.
Λίγες ώρες μετά την παραδοχή που έκανε δημοσίως ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας ότι δεν επαρκεί το προσωπικό του οργανισμού για να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι και οι αρμοδιότητες που προβλέπει ο νόμος τερατούργημα, νέα στοιχεία έρχονται να εντείνουν την ανησυχία των πολιτών. Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Κούβελας υποστηρίζει ότι το σύστημα ελέγχου φαρμάκων είναι διάτρητο!
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου και εξακρίβωσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των αντιγράφων φαρμάκων. Το επιχείρημα ότι τα αντίγραφα περιέχουν τη δραστική ουσία, δεν σημαίνει ότι μπορεί να συγκριθεί με το πρωτότυπο, το οποίο περιέχει ουσίες που τεκμηριώνονται από κλινικές και παρακλινικές μελέτες.
Δεν είναι φθηνό, είναι κοροϊδία
Την ίδια στιγμή, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών επισημαίνει πως το επιχείρημα που αναφέρει ότι στην ελληνική αγορά έρχονται φθηνά φάρμακα σημαίνει ότι οφέλη από την περιστολή κόστους έχουν οι πολυεθνικές εταιρείες, οι εισαγωγείς και οι μεσολαβητές. Αντιθέτως, το κράτος και ειδικά οι πολίτες δεν επωφελούνται οικονομικά ενώ θα υποβαθμιστεί η ποιότητα των υγειονομικών υπηρεσιών που θα χρειαστούν. «Μη σας λένε ότι έρχεται το φθηνό φάρμακο. Έρχεται η μεγαλύτερη κοροϊδία προς τους ασθενείς», επισημαίνει.
Οι εταιρείες που παράγουν γενόσημα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου καταθέτουν μόνο μελέτη βιοϊσοδυναμίας. Στη μελέτη αυτή αποδεικνύεται ότι το πρωτότυπο και το γενόσημο δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στο βαθμό απορρόφησής τους από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά
Και η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα, η ανάγκη καλού επιπέδου Υγείας των πολιτών; Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση για την κυβέρνηση Παπαδήμου και για τους βουλευτές που ψήφισαν το νόμο – τερατούργημα. Ίσως να είναι λεπτομέρεια και για όσους θα πάνε το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής να βάλουν ταφόπλακα στη δημόσια Υγεία.
Όλους αυτούς, ποιος τους ψηφίζει είπαμε; Οι θιγόμενοι; Ο λαός; Οι ασφαλισμένοι; Οι συνταξιούχοι; Οι χρόνια ασθενείς;
Ελπίζουμε να μην το ξεχάσουν στις επικείμενες εκλογές!