ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»
Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας

Παρακολουθήστε από το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», την παρουσίαση του το προγράμματος «Αιγίς».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως το αναγκαίο τρίπτυχο είναι η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση.

Η κλιματική κρίση είναι ήδη παρούσα

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, κατά την παρουσίαση του Προγράμματος ΑΙΓΙΣ για την Πολιτική Προστασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η κλιματική κρίση είναι ήδη παρούσα απειλώντας όλο και πιο συχνά ζωές, περιουσίες και κρίσιμες υποδομές. «Το ζήσαμε και πέρυσι» με τις φωτιές σε Δαδιά, Ρόδο και άλλες περιοχές, ενώ «ακολούθησαν οι κυκλώνες Daniel και Elias» που προκάλεσαν τεράστιες πλημμύρες.

Ειδική μνεία στους πυροσβέστες έκανε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως με αυτοθυσία δίνουν όλες τις μεγάλες μάχες.

«Θέλω να απευθύνω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους αφανείς ήρωες της πρώτης γραμμής, αυτούς που σβήνουν πυρκαγιές, που σώζουν ζωές, που παρεμβαίνουν με αυτοθυσία και προλαμβάνουν τα χειρότερα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι αρχές, καθώς ο σχετικά άνυδρος χειμώνας που προηγήθηκε δυσχεραίνει την κατάσταση. Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε καλύτερο για να μας βρει το καλοκαίρι προετοιμασμένους.

«Η αντιπυρική περίοδος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει. Φέτος είχαμε πολλές φωτιές και μάλιστα από τον Μάρτιο», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά, τόνισε πως έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές για τους εμπρηστές καθώς δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο. Είπε επίσης πως οι καμένες εκτάσεις χαρακτηρίζονται άμεσα ως αναδασωτέες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το Εθνικό συντονιστικό σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, όταν το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ θα είναι έτοιμο, θα μπορεί να συλλέγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις αντίστοιχες άμεσες αποφάσεις.

«Δεν θα ακούσετε ποτέ από μένα ούτε από τον υπουργό ότι είμαστε πανέτοιμοι ούτε ότι η Πολιτική Προστασία πρέπει ή μπορεί να γίνει πεδίο διαμάχης», είπε στη συνέχεια. Πρόσθεσε πως το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας που έχει δρομολογηθεί ποτέ στη χώρα και «τρέχει με μεγάλη ταχύτητα». Το χαρακτήρισε μάλιστα ως πρωτοφανή επένδυση για τη χώρα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προχώρησαν σε προσλήψεις δασαρχών έπειτα από δεκαετίες. Στη συνέχεια, τόνισε ότι το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2025 ενώ υπογράμμισε ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη, κάνοντας λόγο πως θα δοθεί σημαντική μάχη.