ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψηφίζουμε - Τι ισχύει με την επιστολική ψήφο

Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψηφίζουμε - Τι ισχύει με την επιστολική ψήφο

Οι ευρωεκλογές στη χώρα μας διεξάγονται την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Ένας μήνας περίπου έχει μείνει μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, οπότε και διεξάγονται οι ευρωεκλογές 2024, που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί το μέτρο της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίζουν για τη χώρα τους. Ο τελικός αριθμός εγγεγραμμένων στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου ξεπερνά τις 200.000 από 128 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ποιοι ψηφίζουν

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι εκλογές διεξάγονται την Κυριακή 9 Ιουνίου, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών. Εφόσον κάποιος έχει εγγραφεί εντός της προθεσμίας που έληξε την Μεγάλη Δευτέρα, μπορεί να ψηφίσει επιστολικά. Η ψήφος είναι υποχρεωτική πλην εξαιρέσεων.

Οι ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα στη χώρα μας και οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στις κάλπες στα εκλογικά κέντρα όπου ψηφίζουν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, όπως ακριβώς και το 2019.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Σε ό,τι αφορά τις επιστολικές ψήφους, αυτές θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδος της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Πού ψηφίζω

Για τον Έλληνα πολίτη ή πολίτη κράτους μέλους ΕΕ που ζει στην Ελλάδα, το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ.

Για τον Έλληνα πολίτη που επιθυμεί να ψηφίσει με χρήση της επιστολικής ψήφου, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, θα πρέπει να έχει εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους εγκαίρως και να αποστείλει εντός της προθεσμίας την επιστολή στην Επιτροπή.

Πώς ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2024

-Αν θέλετε να ψηφίσετε, πρέπει είστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

-Μπορείτε να ψηφίσετε μόνο μία φορά σε κάθε εκλογική διαδικασία.

-Μπορείτε να ψηφίσετε μόνο αν είστε πολίτης της ΕΕ.

-Πολίτης της ΕΕ είστε, αν είστε υπήκοος κάποιας χώρας της ΕΕ.

-Μπορείτε να ψηφίσετε στη χώρα της ΕΕ στην οποία είστε πολίτης.

-Αν ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, μπορείτε να ψηφίσετε εκεί.

;Στη χώρα μας, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της 9ης Ιουνίου.

Nα σημειωθεί, ότι δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν οι γεννηθέντες πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2007 που είναι:

  • Έλληνες πολίτες, ή
    πολίτες χώρας εντός ΕΕ με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα

Οι τρόποι για να ψηφίσετε, είναι

  • είτε δια ζώσης στο εκλογικό τμήμα όπου ανήκετε,
  • είτε με επιστολική ψήφο.

Το εκλογικό σας κέντρο βασίζεται στη διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, αν κάποιος θέλει να ψηφίσει ως ετεροδημότης, αν έχει κάνει αίτηση ετεροδημότη σε παλαιότερες εκλογές θα ψηφίσει στον τόπο που έχουν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία, κατά την αίτηση ετεροδημότη. Ισχύει δηλαδή η παλιά αίτηση και δεν χρειάζεται να κάνει καινούργια. Αντίθετα, εάν θέλει να ψηφίσει και πάλι στην ιδιαίτερη πατρίδα του θα πρέπει να αιτηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου να διαγραφεί η αίτηση ετεροδημότη που έχουν κάνει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΠΕΣ. Αντίστοιχα, εάν δεν έχει γίνει αίτηση ετεροδημότευσης οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα για νέα αίτηση μέχρι τις 30 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι όσοι ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με φυσική παρουσία θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Σταυροί προτίμησης

Ο εκλογέας βάζει σταυρό προτίμησης στο κόμμα ή στον συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων που επιθυμεί.

-Αν δεν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό.

-Αν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό αλλά δεν επιλεγεί κανένας υποψήφιος του συνδυασμού, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο υπέρ του συνδυασμού.

-Αν δεν έχει τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό και έχουν επιλεγεί υποψήφιοι, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

-Αν τεθεί σταυρός προτίμησης στην ένδειξη «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω - Ψηφίζω λευκό», τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό, ανεξαρτήτως αν έχουν επιλεγεί ή όχι υποψήφιοι.

-Αν ο εκλογέας επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά τον συνδυασμό, ωστόσο, δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Ο εκλογέας σημειώνει στο ψηφοδέλτιο και τον συνολικό αριθμό προτίμησης υπέρ υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 έως 4.

-Αν εκλογέας δεν συμπληρώσει τον αριθμό των σταυρών προτίμησης, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά στον συνδυασμό, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Ο εκλογέας τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο ψηφοφορίας και κλείνει τον φάκελο, χρησιμοποιώντας το ειδικό αυτοκόλλητο.