ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε βέρτιγκο ο Έντι Ράμα: Γιατί ανακοίνωσε βεβιασμένα επίσκεψη στην Αθήνα;

Μητσοτάκης - Ράμα
Αρχείου AP

Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη στις ευρωεκλογές έχει προκαλέσει σύγχυση στον Αλβανό πρωθυπουργό που έσπευσε να ανακοινώσει προεκλογική επίσκεψη στην Αθήνα στις 12 Μάϊου σε Αλβανούς που ζουν στην Αθήνα.

Υπό το κράτος πανικού ο Αλβανός πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα social media επιβεβαιώνει την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 12 Μαΐου προκειμένου να ξεκινήσει από την Ελλάδα τον προεκλογικό του αγώνα για τις αλβανικές εκλογές που θα γίνουν περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα.

«Υπενθυμίζω σε όσους από εσάς βρίσκεστε στην Ελλάδα, ότι στις 12 Μαΐου ξεκινάμε από την Αθήνα το ανοιξιάτικο ταξίδι στη διασπορά... θα ήταν ιδιαίτερη χαρά να συναντηθούμε, εύχομαι σε όλους καλό Σαββατοκύριακο» έγραψε στην ανάρτηση ο Έντι Ράμα, την οποία συνοδεύει με βίντεο από προηγούμενες επισκέψεις του στη χώρα μας.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Ράμα στην Αθήνα είναι τεράστιο και προφανώς υπάρχει ευθεία σύνδεση με την υποψηφιότητα Μπελέρη γεγονός που θορύβησε σφόδρα το αλβανικό καθεστώς.

Από την ελληνική πλευρά δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα δοθεί το πράσινο φως για μια τέτοια επίσκεψη η οποία έρχεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές και δημιουργεί τεράστια αναστάτωση.

Υποτίθεται ότι η επίσκεψή του είναι προγραμματισμένη την Κυριακή του Θωμά 12 Μάϊου για να μιλήσει σε συγκέντρωση Αλβανών μεταναστών, μελών και φίλων του κόμματός του.

Αρχικά η συγκέντρωση είχε σχεδιαστεί να διεξαχθεί στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου, ωστόσο πριν λίγες ημέρες ο Δήμος ανακάλεσε την άδεια που είχε αρχικά παραχωρήσει και προσώρας κανείς δεν γνωρίζει πού θα μετακινηθεί η εκδήλωση των Αλβανών μεταναστών για τον κ. Ράμα.

Στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι μέχρι και πριν από το Πάσχα δεν είχε υποβληθεί επίσημο γραπτό αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών και στις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές για την επίσκεψη (έστω και ανεπίσημη) του κ. Ράμα και γι’ αυτό δεν έχει ακόμη διατυπωθεί ανοιχτά από την ελληνική πλευρά δήλωση προθέσεων.

Και μόνο το γεγονός ότι διέρρευσε μια τέτοια επίσκεψη χωρίς ο Ράμα να υποβάλει σχετικό αίτημα δείχνει ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός βρίσκεται σε βέρτιγκο και προσπαθεί να αιφνιδιάσει την Αθήνα προκειμένου να πάρει τη ρεβάνς μετά την υποψηφιότητα Μπελέρη με τη ΝΔ.

Ο κ. Ράμα γνωστοποίησε, ανεπισήμως, την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα μέσω του εξ απορρήτων συνεργάτη του, Έντρι Φούγκα, που βρέθηκε στην Ελλάδα προ ημερών. Από το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύθηκε στον συνεργάτη του κ. Ράμα ότι δεδομένης της προεκλογικής φάσης την οποία διανύει η Ελλάδα λόγω ευρωεκλογών, θα ήταν προτιμότερη η μετάθεσή της ημερομηνίας για μετά τις 9 Ιουνίου.

Ήδη από τότε η προτροπή της Αθήνας αγνοήθηκε και ο Αλβανός πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την επίσκεψη.

Ο συμβολισμός της σχεδιαζόμενης επίσκεψης Ράμα εμπεριέχει και την πρόθεση του Αλβανού πρωθυπουργού, καθώς στις 12 Μαΐου συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη σύλληψη του κ. Μπελέρη.

Το ταξίδι του Ράμα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει προεκλογικά εσωτερική πολιτική σύγκρουση και να προκαλέσει αντιδράσεις του βορειοηπειρωτικού στοιχείου στην Αθήνα, κάτι που οπωσδήποτε δεν επιθυμεί η κυβέρνηση.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι με αυτό τον τακτικό ελιγμό , ο Ράμα, επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την ψήφο στις ευρωεκλογές των δεκάδων χιλιάδων Αλβανών μεταναστών που έχουν το νόμιμο δικαίωμα του εκλέγειν ως Έλληνες πολίτες, σε απάντηση στην υποψηφιότητα Μπελέρη. Ένα τέτοιο γεγονός, πάντως, ακόμη κι αν ο Ράμα αποφύγει τις αναφορές στις ευρωεκλογές, θα συνιστούσε σε κάθε περίπτωση ωμή εμπλοκή στη διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ασθμαίνοντας προσπαθεί να προλάβει και να επηρεάσει τα γεγονότα αφού ας μην ξεχνάμε ότι η όλη δικαστική δίωξη του Μπελέρη πλησιάζει προς το τέλος με την εκδίκαση εντός του καλοκαιριού της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Ωστόσο, το ερώτημα της επόμενης μέρας στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στην τύχη της ελληνικής μειονότητας, μετά το διαφαινόμενο πέρας, σε δικαστικό και δημοτικό τουλάχιστον επίπεδο, της «επένδυσης Μπελέρη», παραμένει ανοικτό…