ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα εθνικά και οι «ρεμπεσκέδες»

Η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα εθνικά και οι «ρεμπεσκέδες»
Αρχείου - Eurokinissi

Βαριές κουβέντες στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή τα ελληνοτουρκικά, την επίσκεψη Ράμα και την αναταραχή στα Σκόπια

Με αφορμή την άγρια κόντρα επί των εθνικών μας ζητημάτων, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη «ρεμπεσκέδες», ενώ προχθές ο Παύλος Μαρινάκης τους αποκάλεσε «καθ’ έξιν απατεώνες» ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις κατά της ΝΔ για τα ελληνοτουρκικά και για τις σχέσεις με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο καθώς η κυρία Μπακογιάννη, σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον ΣΚΑΪ απάντησε στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφιστούν άμεσα στα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας - Σκοπίων. «Άκουσα και τη βαρύγδουπη δήλωση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος μας είπε να φέρουμε αύριο το πρωί τα τρία μνημόνια. Ο κ. Κασσελάκης και η εξωτερική πολιτική είναι δύο έννοιες, μέχρι στιγμής, ασύμβατες. Εύχομαι να μάθει ''τι εστί υφαλοκρηπίς'', έχει ακόμα χρόνο», είπε, με δηκτικό τρόπο, η βουλευτής. «Εμείς έχουμε αποδείξει πως ξέρουμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα και πότε θα πούμε το μεγάλο ''όχι''. Και το είπαμε, όχι εντός της χώρας, εκτός της χώρας. Ο λαϊκισμός πουλάει, και είναι εύκολος όχι μόνο στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στον κόσμο. Θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και χρήσιμοι για τα εθνικά συμφέροντα» σχολίασε η κυρία Μπακογιάννη.

Σημείωσε πως αποδέχεται την κριτική ότι έχουν αργήσει η ψήφιση των μνημονίων, αλλά τόνισε πως η τωρινή δεν είναι κατάλληλη συγκυρία.

«Ο κ. Γεραπετρίτης έχει πει ότι τα μνημόνια πρέπει να ψηφιστούν, αλλά αν το κάνουμε τώρα, θα δείξουμε περίπου ότι κάτι φοβόμαστε, δεύτερον ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε και να μας κάνει τη χάρη ο κ. Κασσελάκης να μας αφήσει να κάνουμε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και όχι μια ετεροπροσδιορισμένη εξωτερική πολιτική» δήλωσε.

Τέλος και σε ερώτημα εάν η ΝΔ θα τα ψηφίσει, η Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολύ σοβαρό κόμμα (...). Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως «το ποιοι είναι "ρεμπεσκέδες" και ποιοι όχι, το αποκάλυψε η ίδια η κ. Μπακογιάννη».

«Παραδέχτηκε την πενταετή, σκόπιμη, κωλυσιεργία της κυβέρνησης και του κόμματός της σε ό,τι αφορά την κύρωση των τριών μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε το κόμμα.

«Από 'κει και πέρα», σχολίασε, «καλά θα κάνει να κρατήσει για την ίδια τις συμβουλές περί χρηστής εξωτερικής πολιτικής και να παροτρύνει το κόμμα της να ασκήσει την αναγκαία αυτοκριτική, ιδίως όταν όλες οι πρόσφατες εξελίξεις τους έχουν εκθέσει στα μάτια ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι τόσο ο κ. Κασσελάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Κασσελάκης όχι μόνο είναι άσχετοι επί των εθνικών ζητημάτων, αλλά υιοθετούν την ρητορική της Ελληνικής Λύσης, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.

Μάλιστα από την Ηρώδου Αττικού χαρακτηρίζουν ως πολιτικές ακροβασίες την ρητορική «να μην επιτρέψουμε την είσοδο του Αλβανού πρωθυπουργού στην Ελλάδα» ή το «να μην πάει ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν». Όπως λένε γαλάζια «ακόμα χειρότερα, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης φορτώνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το Βατερλό της συμφωνίας των Πρεσπών που έφερε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ!». Στα εθνικά μας ζητήματα αναφέρθηκε εκτενώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στον Έβρο.

Μιλώντας σε πολίτες στη Μάκρη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις εθνικές θέσεις και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε για την πορεία των εθνικών θεμάτων: «Τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020. Όταν υψώσαμε ένα τείχος άμυνας απέναντι στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού προβλήματος. Προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, τα σύνορα της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα της Ευρώπης που το μεταναστευτικό δεν είναι αντικείμενο της προεκλογικής συζήτησης.

Συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν. Αποτιμήσαμε τη συνολική πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επιδιώκουμε καλές σxέσεις με τη γείτονα. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις εθνικές θέσεις και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το κάνουμε όμως από θέση ισχύος. Το κάνουμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις και με την οικονομία μας θωρακισμένη».

Για την πορεία προς τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι το έχει γούρι να ξεκινά από τον Έβρο και ότι στις 9 Ιουνίου η ΝΔ πρέπει να πετύχει μια μεγάλη εκλογική νίκη. «Κανείς δεν μιλά για το αντικείμενο των ευρωεκλογών. Έβλεπα σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ, είδα ουσιαστικά αντιγραφή της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Όλα είναι μαύρα και η λύση είναι να ξοδέψουμε πολύ περισσότερα χρήματα. Αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς το 2023. Κάποιοι δεν έμαθαν από τα λάθη τους, διότι όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις και τι να πεις, κάνεις αυτό που ξέρεις. Η αντιπολίτευση ξέρει να πετά λάσπη και να φυτεύει λεφτόδεντρα και προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι μας περισσεύουν μερικά δισεκατομμύρια».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και δήλωσε απόλυτα βέβαιος «ότι θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στην κάλπη. Οι πολίτες μας έδωσαν μια εντολή τετραετίας, να αλλάξουμε τη χώρα. Και αυτή την εντολή θα την τηρήσουμε» σημείωσε.

Στην ομιλία του ζήτησε επίσης τη στήριξη των πολιτών. «Η ΝΔ πρέπει να είναι ενισχυμένη από αυτές τις κάλπες, δυνατή, να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση από κάποιους που θέλουν να στήσουν ένα δημοψήφισμα κατά εμού προσωπικά. Δεν έχουν πρόταση, θέλουν να φύγει ο Μητσοτάκης. Όταν τους ρωτάς τι θα γίνει μετά, ακούς σιωπή. Τα πολιτικά συμπεράσματα από αυτές τις εκλογές είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουν το μήνυμα των εθνικών εκλογών» ανέφερε και πρόσθεσε 'οτι η κάλπη στις 9 Ιουνίου είναι άδεια, θα τη γεμίσουμε με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια.

Για το μεταναστευτικό προσφυγικό είπε: Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε Ευρώπη ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, αν δεν λύσει το ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.... Πρέπει να πείσουμε την Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει έργα σαν τον φράχτη.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι χρειαζόμαστε χρήματα για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας. Θα έχουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης και ποιοι θα είναι αυτοί που θα διαπραγματευτούν μια τέτοια πρωτοβουλία; Θα χρηματοδοτήσουμε ένα κοινό ταμείο για να χρηματοδοτήσουμε την άμυνα της Ευρώπης;

Σχετικές ειδήσεις