Δόση «μαμούθ» με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας

«Κλειδώνουν» τα 44 δισ. προς την Αθήνα -Αυστηρότερο μηχανισμό ελέγχου ζητούν οι Γερμανοί – Σενάρια και για υπερ – επίτροπο -Βεβαιότητα Σαμαρά για την εκταμίευση της ενισχυμένης δόσης

Δόση «μαμούθ» με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας
3'

Πυρετώδεις διεργασίες συντελούνται τις τελευταίες ώρες προκειμένου να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προσανατολίζονται στη λύση της «συγχώνευσης» των δόσεων που διεκδικεί η Ελλάδα σε μία «δόση - μαμούθ», άνω των 44 δισ. ευρώ.

Τη συγκεκριμένη λύση προωθεί η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία που πιέζει όλο και περισσότερο για λύση στο ελληνικό ζήτημα φοβούμενη επιδείνωση της κρίσης στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξετάζει την καταβολή και των τριών δόσεων προς την Ελλάδα», υπονοώντας τη δόση του Σεπτεμβρίου που δεν έχει ακόμα «απελευθερωθεί», την επίμαχη δόση των 31,3 δισ. ευρώ του β΄ τριμήνου που έπρεπε να εκταμιευθεί προ της 16ης Νοεμβρίου, καθώς και τη δόση του Δεκεμβρίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό αυτό θα γίνει με το… αζημίωτο, καθώς το Βερολίνο πιέζει για αυστηρότερη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

Πληροφορίες από το Βερολίνο κάνουν λόγο για απαίτηση των Γερμανών να διορισθεί στην Ελλάδα ένας υπερ-Επίτροπος, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, να χάσει ακόμη και την κατ’ επίφαση άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως πρέπει να δοθεί άμεσα λύση.

«Η Ελλάδα έκανε όλες τις προσπάθειες που έπρεπε και δεν μπορεί να κάνει περισσότερα», σημειώνοντας παράλληλα πως αυτό που αναζητούν οι εταίροι μας είναι ουσιαστικά ένα ... «παραθυράκι» για να περάσουν ακόμα και το σκόπελο της έγκρισης της δόσης, να μην χρειαστεί δηλαδή να περάσουν από τα κοινοβούλια όλων των χωρών.

Σαμαράς: Γυρίζω πιο αισιόδοξος

Την αισιοδοξία του για τις αποφάσεις σχετικά με τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά και μάλιστα τα χρήματα θα είναι περισσότερα.

Μετά τις επαφές που είχε με τους κκ Μπαρόζο και Ρομπάι, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «η Ελλάδα διεκδικεί και το παραπάνω», ενώ σε σχέση με την εποπτεία, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν ότι το θέμα μεταφοράς του ειδικού λογαριασμού, όπου κατατίθενται τα χρήματα των δόσεων, εκτός Ελλάδας δεν υφίσταται.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι είμαστε στο επόμενο στάδιο, στην αναζήτηση πόρων για την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι δίνουμε αγώνα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό τις μεγάλες περικοπές που ετοιμάζονται για όλα τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης.

«Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

O Πρωθυπουργός την Πέμπτη θα μεταβεί στην Μάλτα για να πάρει μέρος σε εκδήλωση του ΕΛΚ στην οποία είναι προσκεκλημένοι και αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες.

Στις 20 Νοεμβρίου οι αποφάσεις

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως μέχρι τέλος του μήνα η δόση θα έχει εκταμιευθεί, καθώς θα έχει προηγηθεί και το Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου.

«Αγκάθι» ωστόσο για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου παραμένει η διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ πιέζει για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ αντίθετα η Ευρώπη προς το παρόν αποφεύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Διαβάστε επίσης:

Παγίδα 32 δις και «πλιάτσικο» μέχρι το 2016

Σε μια δόση τα 44 δισ. στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή