Ο Μέργος και η ζημιά 37 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ

Η παρουσία του κ. Γ. Μέργου στη διοίκηση της ΔΕΗ από το 2005, το ύποπτο έργο κατασκευής του ΑΗΣ Ρόδου από τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και η παράλληλη παρουσία του σε δύο διοικητικά συμβούλια

Ο Μέργος και η ζημιά 37 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ
4'

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Περίεργες συμπτώσεις αποκαλύπτονται μετά την έκκληση 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους οικονομικούς εισαγγελείς να διερευνήσουν το σκάνδαλο με τον σταθμό παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στη Ρόδο. Όλη η ιστορία συνέβη την εποχή που είχε τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου ο κ. Γιώργος Μέργος!

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν σ’ αυτήν την χώρα. Όταν ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Μέργος δήλωνε χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και ντροπής ότι πρέπει να πέσει κι άλλο ο κατώτατος μισθός από τη βάση των 586 ευρώ μεικτά δεν σκεφτόταν πόσα έχει πράξει από το 1990 που μπορεί να σχολιάστούν.

Για όσους δεν θυμούνται, εκείνη τη χρονιά πήγε στο ΙΟΒΕ (του πολιτικού προϊσταμένου του, του κ. Γιάννη Στουρνάρα) και παρέμεινε επί έξι χρόνια έχοντας πλούσια (και αξιοσχολίαστη) δραστηριότητα.

Χαρακτηριστική είναι η περίεργη υπόθεση με τον σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας που επρόκειτο να κατασκευαστεί στη νότια Ρόδο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Δημήτρης Γάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Αθανάσιος Πετράκος, Δημήτριος Γελαλής, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Βασίλης Κυριακάκης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίκος Μιχαλάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Σταθάς, Νίκος Συρμαλένιος και Δημήτριος Τσουκαλάς ζητούν την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Θέλουν να διαλευκανθούν οι συνθήκες μιας τραγελαφικής υπόθεσης που αφορά στην κατασκευή σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο και εμφανίζει τη ΔΕΗ να έχει προκηρύξει διαγωνισμό, να δημοπρατεί το έργο, να επιλέγει ανάδοχο αλλά να μην υπάρχει οικόπεδο!

Η παρουσία του κ. Γ. Μέργου

Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 30 Ιουλίου 2009, όταν ο κ. Γιώργος Μέργος ήταν πρόεδρος στη θυγατρική της ΔΕΗ με την ονομασία «ΔΕΗ Ανανεώσιμες». Δημοσιεύματα φέρουν τον κ. Μέργο να είναι συνηθισμένος στις διπλοθεσίες και σε πολλές επιτροπές υπουργείων με σκανδαλώδη τρόπο.
Από το πρωί της Κυριακής το “Newsbomb.gr” ερευνά την υπόθεση και διαπιστώνει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικώς με τον κ. Μέργο και την παρουσία του στη ΔΕΗ:

1. Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005: Ανακοινώθηκε η αντικατάσταση της διοίκησης που τοποθετήθηκε στην επιχείρηση στις 13 Ιανουαρίου 2004. Στη θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Δημήτρης Μανιατάκης. Σε θέση συμβούλου τοποθετήθηκε ο κ. Μέργος, ο οποίος φέρεται να γνώριζε τον κ. Κυριακόπουλο από την εποχή που ο μεν ήταν εκπρόσωπος του Δημοσίου στην “Alpha Bank” και ο δε γενικός διευθυντής της τράπεζας. Μαζί με τα καθήκοντα αυτά είχε διορισθεί ήδη από το 2004 στη θέση του γ.γ. στο υπουργείο Οικονομικών.

2. Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2007: Ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος εξελέγη πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και έγιναν αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο μετά τις αποχωρήσεις των κ.κ. Κυριακόπουλου και Μανιατάκη. Μόνο δύο μέλη δεν άλλαξαν. Ο ένας είναι ένα στέλεχος κυπριακής καταγωγής με συμμετοχή σε πολλές εταιρείες και πλούσιο βιογραφικό. Ο άλλος είναι ο κ. Μέργος. Για κάποιο λόγο που δεν μάθαμε, ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης ήταν πυρ και μανία με τον υφιστάμενό του τον οποίο ήθελε να αντικαταστήσει. Τον απομάκρυνε από το υπουργείο αλλά ο «κύριος 586 ευρώ» πέτυχε να καλύψει το κενό που προέκυψε από τον θάνατο του Γιάννη Βαρθολομαίου στη θέση του διοικητή στο ΙΚΑ! Ο διορισμός του εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 8 Μαρτίου 2007.

3. Τρίτη 23 Ιουνίου 2009: Ο κ. Γιώργος Μέργος πέτυχε το όνειρό του. Όχι μόνο έγινε συμβασιούχος του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά λίγο ήθελε να χαρακτηριστεί “golden boy” με σύμβαση τριετούς διάρκειας έναντι ετήσιων αποδοχών ύψους 150 χιλιάδων ευρώ μεικτά. Στο κείμενο της συμβάσεως αναφέρεται ότι η ισχύς της εκπνέει στις 18 Ιουνίου 2012.

4. Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011: Ακριβώς δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης που κόστισε στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» 300 χιλιάδες ευρώ μεικτά για να μη στερηθεί η εταιρεία από τις υπηρεσίες του κ. Μέργου, η γενική συνέλευση μετόχων της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ τον διόρισε στο διοικητικό συμβούλιό της.
Παλιοί συνδικαλιστές και συνταξιούχοι της ΔΕΗ λένε ότι για την υπόθεση του σταθμού παραγωγής ρεύματος στη Ρόδο, ο κ. Μέργος έχει ευθύνες. Δεν εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση στους σχεδιασμούς και τις ενέργειες που προκάλεσαν ζημιά στην εταιρεία.

Η ανάδοχος κατασκευαστική ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Γεώργιου Περιστέρη -στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετείχε ο παχυλά αμοιβόμενος από τη ΔΕΗ κ. Μέργος- κόστισε στη δημόσια επιχείρηση 37 εκατομμύρια ευρώ για πληρωμές και αποζημιώσεις, σύμφωνα με τις καταγγελίες των βουλευτών.
Και θα υπάρξει συνέχεια…

Διαβάστε επίσης:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή