Στο «σκαμνί» 13 Γερμανοί για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens
Οι εφέτες ανακριτές που χειρίζονται πάνω από τρία χρόνια τις έρευνες για τα «μαύρα ταμεία» απέστειλαν στις γερμανικές δικαστικές αρχές κλήσεις προς απολογία για 13 υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κολοσσού Siemens.
Πρόκειται για στελέχη που διετέλεσαν σε νευραλγικές θέσεις του λεγόμενου τομέα «16», ο οποίος είχε την ευθύνη διεθνώς των τηλεπικοινωνιών στη μητρική του γερμανικού κολοσσού, όπως και άλλα στελέχη της εταιρείας που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση του παράνομου χρήματος.
Οι κλήσεις σε απολογία εστάλησαν στις γερμανικές δικαστικές αρχές καθώς, από τις πολυετείς ανακρίσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης και τις έρευνες της γερμανικής Δικαιοσύνης, έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία που εμπλέκουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα στη διαδρομή του «μαύρου χρήματος» και στις δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.
Μετά την αποστολή των κατηγορητηρίων, για τη σύνταξη των οποίων οι εφέτες ανακριτές Μαρία Νικολακέα, Ιω. Φιοράκης και Νικ. Πιπιλίγκας κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες καθώς υπήρξε δυστοκία για τη μετάφρασή τους, οι ελληνικές δικαστικές αρχές εκφράζουν προβληματισμούς για το αν οι εγκαλούμενοι, όλοι Γερμανοί υπήκοοι, θα εμφανιστούν ενώπιον των ανακριτών για να δώσουν εξηγήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ελληνες ανακριτές έχουν θέσει προθεσμία εμφάνισης των κατηγορουμένων για το προσεχές δίμηνο. Αν έως τότε δεν εμφανιστούν, είναι αποφασισμένοι να εκδώσουν εντάλματα για τη σύλληψή τους, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων του ευρωπαϊκού δικαστικού συστήματος, δίχως, ωστόσο, να εκφράζουν βεβαιότητα ότι τα εντάλματα θα τελεσφορήσουν. Και τούτο, διότι οι γερμανικές δικαστικές αρχές κατά πάγια πρακτική δεν εκδίδουν Γερμανούς υπηκόους σε άλλες χώρες, παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Πάντως η απόδοση κατηγοριών για δωροδοκία και ξέπλυμα σε 13 στελέχη της Siemens έχει σημασία για την πρόοδο των ελληνικών ερευνών, που προχωρούν με αργούς ρυθμούς καθώς είναι δεκάδες τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα λογαριασμών σε διάφορες χώρες και μεγάλες οι δυσκολίες στον εντοπισμό των αποδεκτών χρηματικών ποσών.
Μέχρι σήμερα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η έρευνα για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά χρηματισμούς μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών ΟΤΕ, ενώ για το κεφάλαιο που σχετίζεται με την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών, το C-4Ι, οι έρευνες βρίσκονται σε στασιμότητα καθώς αναμένεται η κατάθεση στους ανακριτές πραγματογνωμοσύνης για τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο.
Διαβάστε επίσης:
Συμμετοχή σε ενεργειακά έργα της ΔΕΗ θέλει η Siemens
Νέα ύποπτα εμβάσματα στην υπόθεση Siemens