Βερολίνο και Κομισιόν μπλόκαραν την πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους

-Και ετοιμάζονται να ζητήσουν... νέα μέτρα.-Βαρύ το πλήγμα για την κυβέρνηση.-Ποιοι Ευρωπαίοι επικοινώνησαν με την ελληνική κυβέρνηση για να ακυρώσουν το deal

Βερολίνο και Κομισιόν μπλόκαραν την πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους
3'

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξέλιξης είδαμε με το ναυάγιο της πώλησης ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στο Ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι δεν ήθελαν να περάσουν οι δύο αυτές εταιρείες σε Ρωσικά χέρια και το είχαν διαμηνύσει εγκαίρως στο Μαξίμου ενώ επαμφοτερίζουσα στάση κρατούσε η Κομισιόν και ιδιαίτερα το Βερολίνο που ενδιαφέρεται για θέματα ενέργειας προκειμένου να μειώσει την ενεργειακή του εξάρτηση, κυρίως από τη Ρωσία.

Ο διαγωνισμός βρισκόταν στο τελικό στάδιο με τους Ρώσους να έχουν καταθέσει, μακράν, την καλύτερη οικονομική προσφορά και ευρωπαϊκές εταιρείες, κυρίως γερμανικές και γαλλικές, να απέχουν από το διαγωνισμό αφού δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν την Gazprom.

Κατά ένα περίεργο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση ήταν εφησυχασμένη και πίστευε ότι οι Γερμανοί και η Κομισιόν θα την άφηναν να ολοκληρώσει το διαγωνισμό και να εισπράξει το τίμημα από τους Ρώσους, που και αυτό θα πήγαινε στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Φαίνεται όμως ότι πέρα και πάνω από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, υπάρχουν μεγαλύτερα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Το Βερολίνο κινήθηκε παρασκηνιακά για να ακυρώσει την επαπειλούμενη εξαγορά ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ από τους Ρώσους, βάζοντας μπροστά μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διεμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε , δεν θα ενέκρινε το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού, επικαλούμενη τη δημιουργία μονοπωλιακού καθεστώτος.

Φρόντισαν ,μέσω διαφόρων διαύλων, να το διαμηνύσουν και στη Ρωσική πλευρά, που όπως ήταν φυσικό αποχώρησε, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού την ελληνική κυβέρνηση.

Εικάζεται ότι υπήρξε επικοινωνία του κ. Μπαρόζο με τον Πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς αυτή να επιβεβαιώνεται.

Είναι όμως βέβαιο ότι ο κ. Ρεν αλλά και ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού κ. Αλμούνια επικοινώνησαν αντίστοιχα με δύο κορυφαίους Έλληνες υπουργούς, τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Χατζηδάκη και άναψαν ''κόκκινο'' στην πώληση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Ο απόλυτος παραλογισμός είναι ότι στο Μνημόνιο υπάρχει ρήτρα αυτόματης λήψης μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι από τις αποκρατικοποιήσεις που για το 2013 έχουν προσδιοριστεί σε 2.6 δις ευρώ, στόχος ανέφικτος υπό αυτές τις συνθήκες.

Αυτοί λοιπόν που ματαίωσαν και εμπόδισαν την πώληση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στους Ρώσους , θα έρθουν το φθινόπωρο και θα απαιτήσουν νέα μέτρα και περικοπές από την ελληνική κυβέρνηση, εκβιάζοντας με την καταβολή της δόσης.

Η όλη εξέλιξη αποτελεί βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση, το μήνυμα που περνάει προς τους ξένους επενδυτές και ιδιαίτερα την Κίνα, είναι ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν καμία αξία αν δεν υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου και της Κομισιόν για τον ανάδοχο.

Η συγκεκριμένη καταγραφή και ερμηνεία γίνεται και από τις ΗΠΑ, υπάρχουν δίαυλοι που αναμεταδίδουν αυτή την εκτίμηση σε Αμερικανούς επενδυτές και κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά τους αποθαρρύνουν. Στην προκειμένη περίπτωση, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, οι ΗΠΑ δεν αντιδρούν αφού είναι μία εξέλιξη που επιθυμούσαν, είναι βέβαιο όμως ότι έχουν κατατάξει οριστικά την Ελλάδα στη γερμανική σφαίρα επιρροής και στην πρεσβεία υπάρχει ήδη λίστα με Έλληνες πολιτικούς που έχουν καταγραφεί ως φίλα προσκείμενοι στο Βερολίνο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή