Μετράει μέρες μια κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ
- Μπορεί να εμπνεύσει την κοινωνία... η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία;- Έτοιμοι για Υπουργοί και γενικώς... έτοιμοι και ικανοί για όλα αυτοί που βούλιαξαν τη χώρα
Είναι δεδομένο ότι από χθες έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, εντός του 2013, και ασχέτως όλων αυτών που λέει ο κ. Σαμαράς για εξάντληση της τετραετίας.
Η Ν.Δ του κ. Σαμαρά καταφέρνει να παραμείνει στην εξουσία, στηριζόμενη στον πιο αναξιόπιστο και αδύναμο κυβερνητικό εταίρο. Είναι βέβαιο ότι η κλιμάκωση της κυβερνητικής κρίσης, που οφείλεται σε λανθασμένους χειρισμούς του κ. Σαμαρά, ενδεχομένως να έδωσε την ευκαιρία στον Φ. Κουβέλη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Στελέχη άλλωστε της ΔΗΜΑΡ, βλέποντας τη δημοσκοπική φθορά και καθίζηση του κόμματος, διατύπωναν αμφιβολίες τον τελευταίο καιρό για τον αν θα μπορέσει να υπερβεί το όριο του 3% το κόμμα του κ. Κουβέλη. Παράλληλα πίεζαν τον Πρόεδρο του κόμματος να απεμπλακεί η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.
Ουσιαστικά πλέον ο κ. Σαμαράς θα πορευτεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ, με μία ισορροπία τρόμου 153-157 Βουλευτών, που θα κλονιστεί συθέμελα σε περίπτωση που επιχειρήσει να περάσει νέα μέτρα.
Πιστεύει κανείς ότι αυτό το νέο κυβερνητικό σχήμα, διαθέτει νομιμοποίηση στην κοινωνία και θα μπορέσει να αντέξει;
Το ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφει απλώς δημοσκοπικά ποσοστά, που κινούνται ανάμεσα στο 4 και 5 %. Έχει πολύ κακή εικόνα στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.
Έχει ταυτιστεί με τον κυβερνητισμό, τις καθεστωτικές νοοτροπίες, τις πολιτικές επιλογές που μας έβαλαν στα Μνημόνια και διέλυσαν την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό.
Τα μεγάλα εσωτερικά του προβλήματα, οι αποστασιοποιήσεις στελεχών, δεν οφείλονται μόνο στην κρίση ταυτότητας. Οφείλονται και στη βουλιμία για εξουσία των στελεχών του, όχι μόνο των παλαιοτέρων αλλά και των νεώτερων. Εθισμένοι να είναι Υπουργοί, αισθάνονται άβολα εκτός εξουσίας.
Οι διαφορές για παράδειγμα του κ. Λοβέρδου και του κ. Χρυσοχοϊδη με τον κ. Βενιζέλο, ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να μην συμμετέχει το κόμμα του στην κυβέρνηση Σαμαρά, με πολιτικά πρόσωπα.
Τότε τα δύο αυτά στελέχη αλλά και αρκετά άλλα διαφώνησαν με αυτή την επιλογή δημόσια.
Σήμερα σαν έτοιμοι από καιρό, επανέρχονται και ετοιμάζονται να ορκιστούν υπουργοί.
Αυτοί που έφεραν τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα.
Αυτοί που μας έβαλαν στο Μνημόνιο αλλά δεν...διάβασαν το Μνημόνιο.
Αυτοί που οι πολίτες αποδοκίμασαν, αυτοί που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στο δρόμο.
Πόσο ικανοποιημένος είναι ο κ. Σαμαράς που θα συγκυβερνήσει πλέον με όλους αυτούς;
Και πόσο αισιόδοξοι είναι οι Βουλευτές της Ν.Δ ότι θα αντέξει για πολύ αυτή η κυβέρνηση;