Διαλύουν ένα από τα πιο οικονομικά συστήματα Υγείας στην Ε.Ε

Η περίφημη μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία στην Ελλάδα έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την τρόικα για να συνεχίσει να λαμβάνει η χώρα την οικονομική βοήθεια των δανειστών.

Διαλύουν ένα από τα πιο οικονομικά συστήματα Υγείας στην Ε.Ε
2'


Οι συνέπειες είναι δραματικές για τους πολίτες: η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική κρίση, ενώ ο τελικός «ενταφιασμός» του ευαίσθητου τομέα της υγείας είναι προ των πυλών.

Ως επιχείρημα για τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, που γίνονται με μόνο κριτήριο τη μείωση του κόστους ανεξάρτητα αν το βάρος μεταφέρεται στους πολίτες, έχει προβληθεί το υψηλό ποσοστό δημοσίων δαπανών για την υγεία στην Ελλάδα.

Επιχείρημα, που όμως καταρρίπτεται, αν ρίξει κανείς μια ματιά στα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρουσιάζει τη δημόσια δαπάνη στις χώρες της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η Ελλάδα είναι από τα λιγότερο δαπανηρά κράτη στην Ε.Ε, όσον αφορά στον τομέα της Υγείας.

Στη μελέτη με τίτλο «Report on Public finances in EMU European Economy 4|2013 Economic and Financial Affairs 2013», ανάμεσα σε άλλα γίνεται και μια αναλυτική παρουσίαση των δαπανών των συστημάτων υγείας στις χώρες της ΕΕ.

Αποκαλυπτικός είναι ο πίνακας IV.2.1 που περιλαμβάνεται στη μελέτη.

Η Ελλάδα για το 2011 είχε δαπάνες για τη δημόσια Υγεία 5,9% επί του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 7,8% και 7,9% στην ΕΕ των 27 και των 15 αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες που συχνά «τραβούν» το αυτί στην Ελλάδα, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Γαλλία, ακόμα και η Γερμανία, ξεπερνούν κατά πολύ τη χώρα μας στις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία.

eu-dapanes-ygeias

Ακόμα και στην πρόβλεψη για το 2060 που κάνει η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση σενάρια κοινών περικοπών για όλες τις χώρες, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα από οικονομικότερα συστήματα υγείας, όπως θα διαπιστώσετε στο δεύτερο πίνακα.

eu-dapanes-2060

Αντί λοιπόν να προστατεύσουν ένα σύστημα Υγείας με τόσο χαμηλές δημόσιες δαπάνες, το απαξιώνουν και ετοιμάζονται μεθοδευμένα για να το διαλύσουν και να το ξεπουλήσουν, για χάρη των δανειστών και συμφερόντων που κάποιοι υποστηρίζουν ότι εξυπηρετούν...

Διαβάστε επίσης:

Άμεση σύγκλιση των φορέων για την Περίθαλψη ζητά ο ΙΣΠ

Νέα θετική λίστα: Εντός 1.223 γενόσημα, εκτός τα καινοτόμα φάρμακα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή