Προκαλούν με δήλωση – ΣΟΚ οι Βρυξέλλες

«Θα σας δανείζουμε λεφτά για να μοιράζετε εσείς χρήματα από το δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα;», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Προκαλούν με δήλωση – ΣΟΚ οι Βρυξέλλες
2'

Με μία δήλωση-σοκ σε εκπροσώπους των ξένων μέσων στις Βρυξέλλες, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φροντίζει και πάλι να προκαλεί δίνοντας όμως και το στίγμα των όσων θα επακολουθήσουν για την Ελλάδα...

Ο δρόμος είναι ανηφορικός και οπως λένε οι καλά γνωρίζοντες "ό,τι δοθεί στην Ελλάδα, δεν θα δοθεί... αβρόχοις ποσί". Στην Ευρώπη καλλιεργείται το έδαφος για νέο πακέτο στήριξης προς την χώρα μας, ήτοι σημαίνει ότι το χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 15δις ευρώ που θα προκύψει για την διετία 2015-2016 δεν θα καλυφθεί χωρίς ανταλλάγματα.

Η κυβέρνηση επιλέγει να μην το ονομάζει νέο Μνημόνιο, όμως αυτό έχει πολύ μικρή σημασία. Γιατί στην πραγματικότητα η χρηματοδοτική τρύπα που θα προκύψει στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίκληση του πρωτογενούς πλεονάσματος από μέρους της Ελλάδας. Η δήλωση του ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου είναι δηλωτική του κλίματος που θα κυριαρχήσει μετά τις Ευρωεκλογές, όταν θα αρχίσει το σκληρό παζάρι για τις τύχες της χώρας μας.

Το κλίμα αυτό έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται ως εξής: οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Θα το απαξιώσουν όταν έρθει η ώρα, με το επιχείρημα ότι "μας ενδιαφέρει να δούμε πιο κομμάτι από αυτό το πλεόνασμα είναι συγκυριακό και πιο μόνιμο". Αυτή θα είναι και η πρώτη ψυχρολουσία που θα έρθει τον Απρίλιο για την ελληνική κυβέρνηση.

Σε δεύτερο στάδιο θα επιχειρηθεί να γίνει πράξη η απαγόρευση προς την κυβέρνηση να μοιράσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Το επιχείρημα για να το πετύχουν αυτό; Η δήλωση του αξιωματούχου το αποκαλύπτει.

Ήδη οι Βρυξέλλες αρχίζουν να πλάθουν την "γραμμή" πάνω στην οποία θα κινηθούν: ότι όσο η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδοτική στήριξη με δανεικά από τους Ευρωπαίους, δεν είναι δυνατόν να αφήνεται ελεύθερη να μοιράζει δεξιά κι αριστερά τα λεφτά του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το συμπέρασμα; Δεν είναι τόσο απλοϊκά και απλά τα πράγματα όσο περιγράφονται...

Και ειδικά όταν στο ευρωπαϊκό πεδίο, επικρατεί πάντα ο νόμος της ζούγκλας, δηλαδή το δίκιο του ισχυρού...

Διαβάστε επίσης:

Die Welt:Το πελατειακό σύστημα της Ελλάδας φταίει για την κρίση

Τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ τα δάνεια της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα το 2014

Στα 321,44 δισ. το χρέος της Ελλάδας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή