Τα μνημονιακά προαπαιτούμενα στο Β’ Θερινό τμήμα της Βουλής
Σε ένα πολυνομοσχέδιο αναμένεται να μπουν όλα τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου, με την κυβέρνηση να συνεχίζει την πολιτική «όλα σε ένα», μιας και το εν λόγω σχέδιο νόμου εκτός από ποικίλες διατάξεις Υπουργείων, θα περιλαμβάνει και μνημονιακές δεσμεύσεις.
Στόχος είναι η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν για να μας δώσουν τη δεύτερη υποδόση ύψους 1 δις ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει το πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στα επόμενα 24ωρα, προφανώς την Πέμπτη. Μέσα σε αυτό που θα μπουν όλες οι εκκρεμότητες έναντι των δανειστών, που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει περί τα 20 άρθρα.
Η επιλογή του Β’ Θερινού Τμήματος δεν έγινε τυχαία, αφού πρώτον έπρεπε να λάβουν την έγκριση της τρόικα που ήρθε για λίγες μέρες στην Ελλάδα και δεύτερον η δεύτερη περίοδος της Βουλής απαρτίζεται στην πλειονότητά της από νέους βουλευτές, κυρίως από την πλευρά της ΝΔ.
Φορολογικά
Από ένα πολυνομοσχέδιο δεν μπορούν να λείπουν οι φορολογικές διατάξεις. Με το σχέδιο νόμου λοιπόν, θα επιχειρηθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ΦΠΑ (ποιοι χρωστούν), αλλά θα περιλαμβάνει και τη διάταξη με την οποία θα απαλλάσσονται οι μικρές επιχειρήσεις από τον ΦΠΑ αρχής γενομένης από 1/1/2015. Για το τελευταίο μάλιστα, υπήρχε συμφωνία με την τρόικα εδώ και καιρό, ωστόσο διαφωνούσαν ως προς το ύψος του τζίρου τους.
Επίσης, θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο στις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, αφού θα πρέπει πλέον να δηλωθούν όσες και όσοι έχουν κάνει διακοπή εργασιών ή έχουν ανενεργές εταιρίες.
Στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχει και διάταξη για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, με το σύστημα να έχει ήδη ανοίξει για την υποδοχή τους και θα αναγνωρίζει ότι και αυτοί οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται την έκπτωση των αποδείξεων.
Λίστα ΟΟΣΑ
Από το πολυνομοσχέδιο δεν θα λείπει και η λίστα του ΟΟΣΑ, αυτή τη φορά όχι για το ψωμί, το γάλα και τα φάρμακα, αλλά για τα διοικητικά βάρη σε 13 τομείς της οικονομίας, καθώς έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, τεράστια διοικητικά βάρη και κόστη που ξεπερνούν τα 7 δις ευρώ.
Χρηματοδότηση κομμάτων
Το σχέδιο νόμου – «σκούπα» θα περιέχει και διατάξεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Στόχος θα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς όπως λένε στο κυβερνητικό επιτελείο, αφού θα παρακολουθούνται τα περιουσιακά στοιχεία, εκτός των κομμάτων, και των βουλευτών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αλλάξει η χρηματοδότηση των κομμάτων, αφού κατάλαβαν (;) ώστε και αργά ότι το ισχύον πλαίσιο έχει φτάσει το να χρωστούν τα κόμματα εκατοντάδες δις ευρώ, που στην πλειοψηφία τους είναι ποσά που οφείλονται σε τράπεζες και με βάση τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών, δεν πρόκειται να τα εξοφλήσουν ποτέ!
Διαβάστε επίσης:
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Σαμαράς σε Βενιζέλο: Σταματήστε την «εξέγερση»!
Γεωργιάδης: Μαζί τα φάγαμε, αλλά όχι το ίδιο
Σημίτης κατά Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν»