Τασούλας: Θα κάνουμε το παν για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, με τη διακεκριμένη νομικό και σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ Αλαμουντίν, σχετικά με την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η κυρία Αλαμουντίν βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην Αθήνα, προκειμένου να παράσχει μαζί με τους νομικούς Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ και τον αρχαιολόγο και πρόεδρο του Παγκόσμιου συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ, νομικές συμβουλές για την επανένωση των Γλυπτών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός και οι τρεις νομικοί -οι οποίοι εκπροσωπούν ένα από σημαντικότερα δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου («Doughty Street Chambers») που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς δικαίου- συζήτησαν επί μακρόν στο γραφείο του, προτάσεις και ιδέες για τη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών.
Όπως δε ανέφερε ο κ. Τασούλας σήμερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο νομικό σκέλος της διεκδίκησης των Γλυπτών και όχι στο οικονομικό κομμάτι και αύριο στη συνέντευξη Τύπου (που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης) θα δοθούν περισσότερες απαντήσεις επί του θέματος.
«Καλωσόρισα σήμερα στην Ελλάδα και στο υπουργείο Πολιτισμού μία ομάδα διακεκριμένων νομικών από το Λονδίνο, οι οποίοι μας επισκέπτονται για να μας υποβάλουν ιδέες και προτάσεις για τη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει φέρει το θέμα ενώπιον της Ουνέσκο και πρόσφατα στο Παρίσι (1-2/10), ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός εξέδωσε μία ομόφωνη σύσταση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με την οποία ζητά από τη Μεγάλη Βρετανία να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, που, ήδη, η Ελλάδα την έχει ζητήσει από το καλοκαίρι του 2013», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.
Επιπλέον, μετά τη συνάντηση, ο κ. Τασούλας τόνισε:
«Το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα κορυφαίο θέμα, που σταθερά και διαχρονικά απασχολεί την Ελλάδα. Γι' αυτό και οφείλουμε, με σοβαρότητα, πίστη και αισιοδοξία, να κάνουμε το παν για την επιτυχία αυτού του στόχου, που δεν είναι στόχος μόνο εν ονόματι της Ελλάδος, είναι στόχος εν ονόματι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η στρατηγική που θ' ακολουθηθεί, θα αποφασιστεί αποκλειστικά και μόνο από την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε γνώμη και νομική πρόταση προς την κατεύθυνση της καλύτερης διεκδίκησης των Γλυπτών είναι από την Ελληνική Δημοκρατία καλοδεχούμενη».
Από την πλευρά του, ο Νόρμαν Πάλμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μία συναινετική λύση, ενώ, αν δεν καταστεί εφικτό αυτό, θα πρέπει να εξεταστούν άλλες προσεγγίσεις.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμαλής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, Ελένη Κόρκα και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος.
Στη συνέχεια, ο κ. Τασούλας μαζί με τους τρεις νομικούς θα γευματίσουν σε γνωστό εστιατόριο στο Μικρολίμανο, ενώ αύριο στις 11:30 θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
«Θα τα καταφέρουμε»
Νωρίτερα, κατά την είσοδό της στο γραφείο του Κώστα Τασούλα, η Αμάλ Αλαμουντίν, σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν θα τα καταφέρει να επιστρέψει τα γλυπτά στην Αθήνα, απάντησε: «Θα τα καταφέρουμε».
Η κ. Αλαμουντίν-Κλούνεϊ μαζί με τους διακεκριμένους νομικούς έφτασαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου και τους υποδέχτηκε ο υπουργός.
Διαβάστε επίσης:
Αλαμουντίν: «Ελπίζω θα τα καταφέρουμε»
Το πρόγραμμα της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα