Η καμαριέρα «ανάβει φωτιές» και στην…Ελλάδα

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στα δυο μεγάλα κόμματα η διαφαινόμενη αποπομπή του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν...

4'

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στα δυο μεγάλα κόμματα η διαφαινόμενη αποπομπή του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, μετά το «σκάνδαλο της καμαριέρας.»

Κάποιοι στην ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιχαίρουν για την κατάληξη του ισχυρού άνδρα του Ταμείου, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος τι θα κάνει αυτός που θα τον αντικαταστήσει, σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα.

Ο κ. Καν ήταν ο άνθρωπος, που αποκάλυψε προ ολίγων μηνών τις μυστικές επαφές του πρωθυπουργού με το ΔΝΤ, πριν και αμέσως μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009.

Τότε ο κ. Παπανδρέου είχε επικριθεί σφόδρα, για το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Στρος Καν, οι οποίες έδειχναν ότι, η κυβέρνηση κινούνταν μυστικά και γνώριζε το πρόβλημα, πολύ πριν πάρει τα πρώτα μέτρα τον Φεβρουάριο του 2010.

Μετά την περίφημη συνέντευξη του κ. Στρος Καν στο γαλλικό κανάλι, Canal+, αφυπνίστηκε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, αντιδρώντας έντονα στις αποκαλύψεις.

Έτσι, δημιουργήθηκε το πρώτο μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση, που είχε να αντιμετωπίσει τον ενάμισι τελευταίο χρόνο.

Όπως λεγόταν, ο κ. Στρος Καν χρησιμοποιούσε τους τελευταίους μήνες το ΔΝΤ στο πλαίσιο της άτυπης προεκλογικής εκστρατείας, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στη Γαλλία, στο δρόμο για την προεδρία.

Αυτό βέβαια πολλές φορές ευνοούσε την ελληνική πλευρά. Ο Γάλλος πολιτικός ήξερε, πως θα χρεωνόταν μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας από τη θέση που κατείχε, και γι’ αυτό έκανε τα πάντα για να αποφύγει η χώρα μας το «μοιραίο».

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό, αν και ποτέ δεν έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη ότι, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ
στην Ελλάδα έδειχναν να είναι σαφώς πιο επιεικείς από τους εκπροσώπους της Ε.Ε και της ΕΚΤ, ιδιαίτερα στις τεχνικές λεπτομέρειες,

Αυτό, μαρτυρούσε για πολλούς την πρόθεση του επικεφαλής του ταμείου, να δώσει περιθώρια κινήσεων στο οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας, ώστε πολλά από τα μέτρα να έχουν ηπιότερη μορφή.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Στρος Καν τους επόμενους μήνες θα ήταν υποψήφιος, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, για την προεδρία της Γαλλικής δημοκρατίας με το σοσιαλιστικό κόμμα.

Ήδη είχαν γραφτεί κάποια σχόλια στις γαλλικές εφημερίδες ότι, θα καλούνταν ως σοσιαλιστής ηγέτης να απαντήσει για τα σκληρά μέτρα, που είχαν επιβληθεί στην Ελλάδα, και για την αντίδραση του ελληνικού λαού σε αυτά.

Έτσι ο ίδιος προσωπικά δεν επιθυμούσε, ούτε την παρεκτροπή της ελληνικής οικονομίας σε μια μορφή χρεοκοπία, ούτε τις μεγάλες και συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Αθήνα.

Ως γνωστόν, οι γάλλοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα ευρωπαϊκής ενότητας και σύμπνοιας, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα που από την αρχή όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας έσπευσαν να συμμεριστούν, κάθε μια με τον δικό της τρόπο το ελληνικό πρόβλημα.

Πλέον το κλίμα, που έχει δημιουργήσει ο κ. Στρος Καν σε Ευρώπη και Αμερική για την ελληνική κρίση, κινδυνεύει να πυροδοτηθεί από έναν αντικαταστάτη, ο οποίος θα βρίσκεται πιο κοντά στη λογική των αγορών απ’ ότι στη λογική μιας πολιτικής λύσης.

Αναμφισβήτητα ο κ. Στρος Καν λειτουργούσε ως ευρωπαίος πολιτικός και στην περίπτωση, που ο αντικαταστάτης του προέρχεται από άλλη περιοχή του κόσμου και όχι από την Ευρώπη, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Στις Βρυξέλλες ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν με σθένος προκειμένου ο αντικαταστάτης του Γάλλου πολιτικού να είναι ευρωπαίος και δη από χώρα μέλους της Ευρωζώνης.

Εξάλλου δεν θέλουν να σκέφτονται καν το ενδεχόμενο ότι, στις συνεδριάσεις του Eurogrup θα συμμετέχει ένας μη ευρωπαίος πολίτης, αφού ως γνωστό ο εκάστοτε επικεφαλής του ΔΝΤ έχει δικαίωμα συμμετοχής στο κοινοτικό αυτό όργανο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή