Τι θα βγει από τις κάλπες
Εκλογές, μεσοπρόθεσμο και αμίλητα διλήμματα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ...
Εκλογές, μεσοπρόθεσμο και αμίλητα διλήμματα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ρευστού πολιτικού σκηνικού στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για το λεπτό στρώμα πάγου πάνω στο οποίο τόσο το Μαξίμου όσο και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κινούνται με διάθεση να οδηγήσουν την κατάσταση στα άκρα. Τι θα γίνει όμως στη περίπτωση που ο πάγος ραγίσει και οδηγηθούμε σε εκλογές;
Οσο επισφαλή είναι τα συμπεράσματα για το μέλλον της δανειοδότησης της χώρας άλλο τόσο είναι και για την ανάδειξη μια αυτοδύναμης κυβέρνησης. Και σίγουρα, τόσο η ΝΔ, που δια του εκπροσώπου τύπου της Γιάννη Μιχελάκη, έχει πει πως οι εκλογές είναι «καλοδεχούμενες και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος ζήτησε «άμεσα εκλογές» όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που θέτει επανειλημμένως την ανάγκη προσφυγή στις κάλπες, δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα τι θα γίνει στην περίπτωση παρατεταμένης ακυβερνησίας.
Αλλωστε, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καθιστούν σαφές πως δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ενώ η συμπεριφορά της ηγεσίας των πολιτικών κομμάτων δείχνει πως δεν υπάρχει διάθεση συνύπαρξης στην εξουσία.
Πάντως, αν και η προσφυγή στις κάλπες διαψεύδεται από κορυφαία κυβερνητικά χείλη, έχει ενδιαφέρον να παρουσιαστεί τι θα γίνει στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός στην αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητήσει εκλογές; Οι πολιτικές επιπτώσεις θα είναι προφανώς συνταρακτικές, οι αυστηρά κοινοβουλευτικές όμως είναι προκαθορισμένες.
Αναλυτικά η συντομότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών ορίζεται σε 21 ημέρες, δηλαδή την Κυριακή 10 Ιουλίου. Αν μετά την καταμέτρηση κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον πρόεδρο του κόμματος που διαθέτει την σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να εξακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
Εάν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και αν δεν τελεσφορήσει και αυτή τότε απευθύνεται στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Σημειώνεται πως κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρείς ημέρες.
Εάν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί του ς αρχηγούς κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της βουλής και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές.