Γ. Παπακωνσταντίνου «Εκτός χρηματιστηρίου η πώληση της ΔΕΗ»

Tα σχέδια της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της ενέργειας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος...

Γ. Παπακωνσταντίνου «Εκτός χρηματιστηρίου η πώληση της ΔΕΗ»
3'

Tα σχέδια της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της ενέργειας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στα μέλη της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής φέρνοντας το ενεργειακό νομοσχέδιο. Αναλυτικά, ο υπουργός εξήγησε ότι το νέο σχέδιο νόμου «θα φέρει ανάπτυξη», «υλοποιεί την ενεργειακή στρατηγική της χώρας» και πως «συγχωνεύει το άνοιγμα στην αγορά του φυσικού αερίου και την έρευνα για τους υδρογονάνθρακες»!

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε πως θα απελευθερώσει πλήρως την αγορά ενέργειας και πως στα επόμενα βήματα εντάσσεται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και η πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά κοιτάσματα. Ο υπουργός εξήγησε μάλιστα πως η πώληση της ΔΕΗ δεν πρέπει να γίνει μέσω χρηματιστηρίου γι’ αυτό «αναζητούμε στρατηγικό επενδυτή, ερευνούμε την πώληση θυγατρικών ή μπορεί να υπάρξει συνδυασμός και των δυο».

Επιπροσθέτως μίλησε για «άνοιγμα νέων κοιτασμάτων, πώληση σταθμών, ανταλλαγή ισχύος (swaps)» συμπλήρωσε ότι «τα τελευταία δεν αρκούν να λύσουν το πρόβλημα, και είναι λάθος να σηματοδοτήσουμε ότι ανοίγουμε νέα κοιτάσματα. Άρα προσανατολιζόμαστε σε συνδυαστική λύση με άνοιγμα λιγνιτικών μονάδων, πώληση σταθμών ΔΕΗ και ανταλλαγή ισχύος. Το διαπραγματευόμαστε με την Ε.Ε.».

Για την ΔΕΠΑ είπε ότι «Θα πάμε σε πλήρη αποκρατικοποίηση και θα κρατήσουμε 10-15%» ενώ για την ΔΕΣΦΑ πως «Θα κρατήσουμε ένα ισχυρό ποσοστό».

Τέλος ο υπουργός ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο θα κατατεθεί η ρύθμιση για απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ρύθμισης για αυθαίρετα καθώς και το ρυθμιστικό για την Αθήνα.

Ενδιαφέρον όμως παρουσίασε και η τοποθέτηση του υφυπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη ο οποίος περιορίστηκε στα κοιτάσματα πετρελαίου.

Αναλυτικά, ο κ. Μανιάτης είπε πως «στην περιοχή του Ιονίου και σε βάθος 20 ετίας η Ελλάδα αναμένεται να παράξει 3-4 Πρίνους, δηλαδή από 300-500 εκ. βαρέλια δηλαδή 15-20 δις ευρω εσοδα για το ελληνικό δημόσιο. Από τη στιγμή που θα μπει το τρυπάνι θα έχουμε κέρδος 1 δισ. ευρω κάθε χρόνο» σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εγκαταστάσεις του Πρίνου δίνουν σήμερα 300 θέσεις εργασίας. Ο υφυπουργός εξήγησε ότι «Ο φορέας που δημιουργήσαμε θα λειτουργήσει με ότι καλύτερο έχει ο ελληνισμός και αυτό δεν το λέω τυχαία. Όλο αυτό το διάστημα καταξιωμένοι Έλληνες του εξωτερικού έχουν δηλώσει παρών και χωρίς χρηματική αμοιβή να εργαστούν για αυτή τη ελληνική προσπάθεια» και πρόσθεσε ότι «Για να έρθει μια πετρελαϊκή εταιρία να επενδύσει, πρέπει να έχει αξιόπιστα στοιχεία από σεισμικές έρευνες». Βέβαια ο κ. Μανιάτης ξεκαθάρισε ότι «με τα πετρέλαια δεν μπορούμε να λύσουμ τα προβλήματά μας».

Για τον αγωγό Μπουργκάς είπε ότι η θέση της χώρας μας είναι πιο προωθημένη από αυτή των υπολοίπων εμπλεκομένων χωρών ενώ για το θέμα της γεωθερμίας εξήγησε ότι «Μετά από 20 χρόνια το ξεμπλοκάραμε…. αύριο οι γενικοί γραμματείς των αποκεντρωμένων περιφερειών μπορούν να προχωρήσουν σε διαγωνισμούς… ο κίνδυνος εδώ είναι κάποιοι να κανιβαλήσουν το γεωθερμικό πεδίο… μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η γεωθερμία μπαίνει στο ενεργειακό πεδίο της χώρας».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή