Τρέχει η κυβέρνηση - Αντιστέκεται η Γερμανία

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου...

Τρέχει η κυβέρνηση - Αντιστέκεται η Γερμανία
2'

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, προωθώντας παράλληλα τη λύση που περιλαμβάνει την αύξηση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την έκδοση ευρωομολόγου.

Βασικό εμπόδιο παραμένει η σθεναρή αντίσταση των Γερμανών κυρίως, αλλά και των «συμμάχων» τους.

Η διεθνής αναταραχή πάντως, φαίνεται πως εντείνει τις αβεβαιότητες της Γερμανίας.

Ενδεικτική είναι η στάση του ηγέτη των γερμανών Φιλελεύθερων Δημοκρατών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, Ράινερ Μπρίντερλε, ο οποίος είπε χθες ότι η Γερμανική Κάτω Βουλή θα πιέσει ώστε οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου «να βελτιωθούν».

Όπως σχολίασε, «ο γερμανικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να μετατραπεί απλά σε σελφ σέρβις στη διάθεση άλλων κρατών».

Τα ζητήματα αυτά συζήτησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεδιάσκεψη για την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής με τον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο Ολι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλλάρα, τον επικεφαλής του ΕFSF Kλάους Ρέγκλινγκ και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιτόριο Γκρίλι.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, η εφαρμογή του σχήματος που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία τώρα που οξύνθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση, γιατί το μήνυμα που στέλνει η ευρωζώνη δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά το ευρώ και τη διεθνή οικονομική και νομισματική σταθερότητα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι η δόση του Σεπτεμβρίου, ύψους 8 δισ. ευρώ, πιθανότατα δεν θα μπορέσει να δοθεί από το ΕFSF με τους νέους ευνοϊκούς όρους και θα δοθεί με βάση τον παλιό μηχανισμό.

Ωστόσο, τα 5,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μετατραπούν στη συνέχεια αναδρομικά σε δάνεια του EFSF, oπότε η «ζημιά» περιορίζεται στα 2,2 δισ. ευρώ του ΔΝΤ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή