Κουτσούμπας: Δε χρειάζονται εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Σκοπιανό

Τη θέση του ΚΚΕ, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το θέμα των Σκοπίων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κουτσούμπας: Δε χρειάζονται εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Σκοπιανό
3'

«Θα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την στείρα ονοματολογία. Ήταν πάγια θέση του ΚΚΕ, από το 1992. Ο όρος “Μακεδονία”, εάν χρησιμοποιηθεί στην ονομασία της γειτονικής δημοκρατίας, θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ακόμη πως «θα πρέπει ταυτόχρονα να δοθεί βάρος σε εγγυήσεις, σε προϋποθέσεις για μία λύση που θα βρίσκεται μακριά από αλυτρωτισμούς, από εθνικισμούς, από σωβινισμούς, που θα υπερασπίζεται, δηλαδή, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μακριά από αλλαγές συνόρων κ.λπ.».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στα συλλαλητήρια τόνισε ότι «δεν θεωρούμε ούτε τα συλλαλητήρια, τα εθνικιστικά, ότι χρειάζονται, όπως δεν χρειαζόντουσαν το 1992. Πόσο μάλλον σήμερα».

Μεταξύ άλλων, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ ανέφερε για το Σκοπιανό:

«Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση, αυτή την περίοδο, και ως ένα βαθμό και η κυβέρνηση των Σκοπίων, αντίστοιχα, υφίστανται ισχυρές πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα, εκ μέρους κυρίως των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επείγονται οι δυνάμεις αυτές για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί, ειδικά εδώ στα Βαλκάνια, είναι πάρα πολλοί ισχυροί.

Συγκρούονται μεγάλα οικονομικά - γεωπολιτικά συμφέροντα. Η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την επιρροή που παραδοσιακά είχε, έτσι κι αλλιώς, στον χώρο των Βαλκανίων και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αποσπάσουν χώρες από την επιρροή της Ρωσίας, να τις εντάξουν στον ονομαζόμενο ευρω-ατλαντικό άξονα, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. Μύλος, δηλαδή».

Και συνέχισε: «Γι΄ αυτό προτάσσετε, αν θέλετε την άποψή μου, και η ονοματολογία. Αποσυνδεδεμένη, όμως, από όλα τα υπόλοιπα. Όχι ότι δεν είναι υπαρκτό το όνομα ή ποια ονομασία θα δοθεί, ως ζήτημα. Όμως θα πρέπει, πιστεύω, να ξεφύγουμε από αυτή τη στείρα ονοματολογία.

Ήταν πάγια θέση του ΚΚΕ, από το 1992. Ο όρος “Μακεδονία”, εάν χρησιμοποιηθεί στην ονομασία της γειτονικής δημοκρατίας, θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό. Και θα πρέπει ταυτόχρονα, γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την ονοματολογία, να δοθεί βάρος σε εγγυήσεις, σε προϋποθέσεις για μία λύση που θα βρίσκεται μακριά από αλυτρωτισμούς, από εθνικισμούς, από σωβινισμούς, που θα υπερασπίζεται, δηλαδή, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μακριά από αλλαγές συνόρων κ.λπ».

«Και φυσικά», πρόσθεσε, «κατά την άποψη του ΚΚΕ, θα πρέπει όλα αυτά τα ζητήματα να αποσυνδεθούν και από την ένταξη της γειτονικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ ή σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Οι οργανισμοί αυτοί, άλλωστε, είναι κατά την ιστορική πείρα και όχι μόνο κατά την άποψη του ΚΚΕ, οι βασικές πηγές του “διαίρει και βασίλευε” στην περιοχή, της επαναχάραξης συνόρων, που βέβαια γίνεται μόνο με πόλεμο, δηλαδή με το αίμα των λαών.

Κι από αυτή την άποψη δεν θεωρούμε ούτε τα συλλαλητήρια, τα εθνικιστικά, ότι χρειάζονται, όπως δεν χρειαζόντουσαν το 1992. Πόσο μάλλον σήμερα. Και βέβαια, ξέρει ο ελληνικός λαός πολύ καλά ότι και τότε, μέσα σε δύσκολες, σε άλλες φυσικά, από κάθε άποψη, συνθήκες και με μεγάλες δυσκολίες το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί, είχε σθεναρά αντιταχθεί σε αυτά τα ζητήματα και είχε θέσει επί τάπητος το πρόβλημα, το οποίο σιγά-σιγά υιοθετήθηκε, ως ένα βαθμό τουλάχιστον ως προς το σκέλος του ονόματος, και από άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή