ΝΔ: Εκλογές τώρα!
Οργισμένη ήταν η υποδοχή της ΝΔ, στην πρόταση Παπανδρέου για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Να το ξεχάσει», έλεγαν από την πρώτη στιγμή, στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, που αντέδρασαν άμεσα αρνητικά, παρακολουθώντας από το εντευκτήριο της βουλής την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Όχι σε όλα από τον Σαμαρά
«Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας.
Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές», η λακωνική δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία απέσυρε το αίτημα του για προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση, επαναφέροντας το κάλεσμά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Στη Συγγρού εκτιμούν πως ο Παπανδρέου επιθυμούσε να λάβει αρνητική απόκριση, αφού δε δέχθηκε κανένα σημείο της ολοκληρωμένης πρότασης Σαμαρά που είχε σαφείς στόχους την εκταμίευση της 6ης δόσης και την ολοκλήρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, περιορισμένο χρονοδιάγραμμα έως τα Χριστούγεννα και απαραίτητη προϋπόθεση τη μη συμμετοχή πολιτικών προσώπων.
Στον αντίποδα, στους στόχους της κυβερνητικής πρότασης περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο προϋπολογισμός, το χρονοδιάγραμμα φθάνει έως τα τέλη Φλεβάρη ενώ σύμφωνα με κυβερνητικέ πηγές, δε νοείται κυβέρνηση τεχνοκρατών παρά μόνο πολιτικών προσώπων.
Η θέση για τη δανειακή σύμβαση
Η ΝΔ δεν ψηφίζει το σύνολο της δανειακής σύμβασης και την διαχωρίζει από τα υπόλοιπα άρθρα που περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση όπως έχει πει μόνο αν έλθει ξεχωριστά από το συνοδευτικό μνημόνιο. Επιπλέον δεν θα ψηφίσει καμία σύμβαση που θα φέρει με 180 ψήφους ο κ. Παπανδρέου αφού κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Οι πρώτες διαφωνίες
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η ομάδα των 5: Άρης Σπηλιωτόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ευάγγελος Αντώναρος, που φέρονται να προτιμούσαν μια «ανοιχτή χαραμάδα συνεργασίας», με τον όρο ότι πριν οποιαδήποτε συζήτηση θα προηγούνταν η παραίτηση Παπανδρέου.
«Καμία συζήτηση πριν την παραίτηση. Μας κορόιδεψε. Δεν έχει νομιμοποίηση. Προσπαθεί με τρικ να παραμείνει στην εξουσία», δήλωνε στους διαδρόμους της βουλής εις εξ αυτών, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα επιθυμούσε σε αυτό το σημείο να εστιάσει και η ηγεσία του κόμματος, επιμένοντας στην παραίτηση του πρωθυπουργού.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση του Κωστή Χατζηγάκη, που επανειλημμένως έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του.