Δημοψήφισμα: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που ήγειρε σήμερα το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για το δημοψήφισμα ,μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας δια εγέρσεως ψηφοφορίας.
Με αφορμή αναφορές στο ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση της ένστασης η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος «είναι θεσμικά ενήμερος για όλη τη διαδικασία από την Πρόεδρο της Βουλής και σε θεσμική επικοινωνία για τη δρομολόγηση των δημοκρατικών, συνταγματικών διαδικασιών που έχουν εκκινηθεί».
Την ένσταση ανέπτυξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης συνιστά θεσμική εκτροπή και πάσχει από πρόδηλες αντισυνταγματικότητες. Ιδίως διότι δεν είναι σύμφωνη με την πρόβλεψη του άρθρου 44 του Συντάγματος που ορίζει ότι δημοψήφισμα δεν μπορεί να προκηρυχθεί για νομοσχέδια που ρυθμίζουν δημοσιονομικά (σ.σ. η Κυβέρνηση ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα). Ο κ. Βενιζέλος έθεσε επίσης θέμα με τις προθεσμίες και με τον περιορισμένο χρόνο ο οποίος υπάρχει για να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος γύρω από το θέμα του δημοψηφίσματος.
Προσχηματικά χαρακτήρισε τα επιχειρήματα αντισυνταγματικότητας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γ. Κατρούγκαλος. Για το αν το δημοψήφισμα εμπίπτει στον περιορισμό του Συντάγματος περί δημοσιονομικών, είπε ότι το θέμα είναι εθνικό. Το ζήτημα του χρέους,είπε, συναρτάται αναπόσπαστα με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας και συνιστά το εθνικό μείζον θέμα των ημερών. Η απαγόρευση του Συντάγματος για δημοψήφισμα δε ανάγεται, όπως είπε, μόνο σε δημοσιονομικά ζητήματος επί ψηφισμένου νομοσχεδίου. Ως προς τις προθεσμίες, είπε ότι θα γίνει η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα πρακτικά προβλήματα που έχει να επιλύσει το υπουργείο θα λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης είπε ότι στερείται βάσεως η ένσταση αντισυνταγματικότητας διότι το δημοψήφισμα αφορά ένα μείζον εθνικό θέμα που αφορά την αξίωση καταστροφής των πιστωτών. Επεφύλασσε δε προσωπική αναφορά στον κ. Βενιζέλο λέγοντας πως προκαλεί εντύπωση που ο υπότροπος με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα.
Από τη ΝΔ ο Θεόδωρος Φορτσάκης ανέφερε πως για τη ΝΔ υπάρχει σαφώς θέμα συνταγματικότητας της διαδικασίας. «Εάν θέλει η Κυβέρνηση να βάλει ένα δίλημμα στο λαό, αυτό είναι θέλουμε ή δεν θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη.Διαφορετικά το καλύτερο ήταν να πάτε σε εκλογές», είπε ο κ. Φορτσάκης και αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν αύριο το πρωί η πρόταση των εταίρων αλλάξει σε κάποιες σε παραγράφους. Ποια πρόταση θα τεθεί σε δημοψήφισμα; Είναι επείγον να αποσυρθεί αυτή η διαδικασία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη από το Ποτάμι αναρωτήθηκε αν αυτό που συζητάμε σήμερα είναι μια κίνηση, η οποία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, θα μας ενδυναμώσει ή είναι μια κίνηση που θα μας αποδυναμώσει. Τόνισε επίσης ότι το να μετατραπεί ένα κρίσιμο πολιτικό θέμα, σε ένα θέμα ερμηνείας του Συντάγματος, είναι μια συνήθης πρακτική του πολιτικού συστήματος αλλά δεν είναι αυτού του είδους η διαδικασία που κάνει καλό στο συζητούμενο θέμα. «Αυτή τη στιγμή κρίνεται ένα τεράστιο θέμα. Μέσα σε 5 ημέρες θα δώσουμε μια απάντηση που θα κρίνει τη ζωή πέντε γενεών. Δεν είναι ώρα για να κρυβόμαστε ούτε για να βραδυπορούμε», είπε και τόνισε ότι το μείζον είναι να δούμε ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε τώρα, την 11η ώρα μπροστά μας.
Η Κυβέρνηση καλεί σε δημοψήφισμα τον ελληνικό λαό να απορρίψει την πρόταση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και να υιοθετήσει την πρόταση της κυβέρνησης.Αυτή είναι η ουσία και οι δύο προτάσεις περιέχουν βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα, είπε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η ουσία σήμερα. Ο κ. Παφίλης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του προτείνει για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να τεθούν δύο ερωτήματα.
Πρώτον, όχι στις προτάσεις για συμφωνία των ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Δεύτερον, αποδέσμευση από την ΕΕ, κατάργηση των Μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων.
«Δεν είναι εθνικό θέμα να σου λένε ότι δεν θα διαθέσεις χρήματα για την εθνική σου άμυνα την εθνική σου ακεραιότητα;», αναρωτήθηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Νίκος Νικολόπουλους και αναρωτήθηκε αν είναι ή όχι εθνικό θέμα να οδηγήσουμε τους Έλληνες σε αφανισμό.
Ο ρόλος Παυλόπουλου
Κατά τη συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας έγιναν αναφορές στον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Ε. Βενιζέλος είπε ειδικότερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι εγγυητής του συντάγματος και εγγυητής της παρακαταθήκης του Κ. Καραμανλή οφείλει να ελέγξει τη συνταγματικότητα της πρότασης διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ο Νίκος Φίλης ανέφερε πως υπάρχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα σεβαστεί τη γνώμη της Βουλής και ότι δεν προβάλει προσκόμματα στην έκφραση της λαϊκής γνώμης, στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο Θεόδωρος Φορτσάκης είπε ότι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σημαντικός και πρόσθεσε: «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη τόσο στις γνώσεις του καθηγητού και δημοσιολόγου έγκριτου, Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και στη συνείδηση του ρόλου που επιτελεί στις κρίσιμες αυτές στιγμές». «Ας αφήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει την συνταγματικότητα και εμείς ας ασχοληθούμε με την ουσία», είπε η Αντιγόνη Λυμπεράκη.
Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έσπευσε να ενημερώσει το Σώμα «για να μην σέρνεται ο υπαινιγμός ότι θα μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», ότι «είναι θεσμικά ενήμερος για όλη τη διαδικασία από την ίδια και σε θεσμική επικοινωνία για τη δρομολόγηση των δημοκρατικών, συνταγματικών διαδικασιών που έχουν εκκινηθεί».