Ο Πατριάρχης Κύριλλος στην Κίνα για την εξάπλωση της Ορθοδοξίας
Η άφιξη του Πατριάρχη Κύριλλου στην Κίνα θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας φιλικής ατμόσφαιρας για την ανάπτυξη της ορθοδοξίας στη χώρα. Τη βεβαιότητά του σχετικά με το θέμα αυτό εξέφρασε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κίνα Αντρέι Ντενίσοφ.
Αυτή η ιστορική, σύμφωνα με το Ρώσο πρέσβη, επίσκεψη, ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει τα πρώτα αποτελέσματα. Έτσι, κατά τις δύο πρώτες ημέρες της επίσκεψης του Πατριάρχη Κύριλλου στο Πεκίνο, τέθηκαν πολλά επίκαιρα και ζωτικά θέματα σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη των ρώσο-κινεζικών σχέσεων, τονίζει ο Αντρέι Ντενίσοφ.
Για παράδειγμα, υπήρξε αναφορά για το πρόγραμμα ανταλλαγής των φοιτητών στον τομέα της πνευματικής παιδείας, για την ανάπτυξη του πνευματικού διαλόγου ως μέρος διαλόγου των πολιτισμών, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του ανθρωπιστικού θέματος των διμερών μας σχέσεων. Στην ουσία, είναι η πρώτη μεγάλη επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε μια μη ορθόδοξη χώρα. Με εξαίρεση την Πολωνία, την οποία ο Πατριάρχης επισκέφθηκε πρόσφατα με μια πολύ σημαντική αποστολή, για να υπογράψει ένα κοινό έγγραφο για τη συμφιλίωση των λαών των δύο χωρών.
Πολύ πιθανό ότι η τρέχουσα επίσκεψη του Πατριάρχη Κύριλλου στην Κίνα θα έχει το ίδιο μεγάλο αντίκτυπο παγκοσμίως, όπως και η υπογραφή του εγγράφου της Βαρσοβίας. Η ιστορία της Ορθοδοξίας στη χώρα έχει πάνω από 300 χρόνια, αναπτυσσόταν σε μεγάλο βαθμό χάρη στο έργο των Ρώσων ιεραποστόλων, όμως τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε παρακμή. Η αυτόνομη Κινεζική Εκκλησία δεν έχει σήμερα ούτε τον Προκαθήμενό της, ούτε τον εθνικό της κλήρο. Ελάχιστοι είναι οι ναοί που λειτουργούν. Πολλοί από αυτούς είναι παραιτημένοι, διότι σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, λειτουργίες εκεί μπορούν να διεξάγουν μόνο οι Κινέζοι που μεταστράφηκαν στην Ορθοδοξία. Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο. Ακόμα και στο Πεκίνο, στο χώρο της πρεσβευτικής εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δεν διεξάγονται θείες λειτουργίες αλλά «συναντήσεις με τους πιστούς». Ο Πατριάρχης Κύριλλος είναι βέβαιος, ότι μέσω του ειρηνικού και φιλικού διαλόγου η Ορθοδοξία στην Κίνα μπορεί να σωθεί:
Φυσικά δεν είναι μια απλή διαδικασία. Όμως ελπίζω πάρα πολύ ότι ως αποτέλεσμα του διαλόγου που πραγματοποιεί η Εκκλησία μας με την κρατική διεύθυνση στα θέματα θρησκειών στην Κίνα σχετικά με όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα που θέτονται σήμερα στην ημερήσια διάταξη, θα υπάρξει μια σταδιακή τους επίλυση με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία της Κίνας, βασιζόμενη στους τοπικούς πόρους και με τη βοήθεια του Θεού.
Και για να μπορεί ο τοπικός πληθυσμός να μάθει περισσότερα πράγματα για την ορθοδοξία, έχει μεταφραστεί στην κινεζική γλώσσα το βιβλίο του Πατριάρχη Κύριλλου «Η ελευθερία και η ευθύνη». Είναι μερικοί συλλογισμοί σχετικά με το τι είναι η Ορθόδοξη Πνευματικότητα, τι ρόλο παίζει η πίστη στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, τι είναι η ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το βιβλίο έχει ήδη εκδοθεί σε πολλές ξένες γλώσσες, μεταξύ των οποίων είναι η αραβική, η ιαπωνική, η εβραϊκή.