Τζον Κατσιματίδης: Από υπάλληλος σε μανάβικο- δισεκατομμυριούχος!

Το όνομα του είναι διάσημο στη Νέα Υόρκη. Όχι, μόνο για την επιχειρηματική του πορεία που τον οδήγησε στην κορυφή, αλλά και γιατί θέλησε να διεκδικήσει και την θέση του δημάρχου της πόλης της Νέας Υόρκης. Χαμηλών τόνων, ενεργό μέλος της Ελληνοαμερικάνικης κοινότητας, ο Τζον Κατσιματίδης κατάφερε να κατακτήσει το όνειρο.

Τζον Κατσιματίδης: Από υπάλληλος σε μανάβικο- δισεκατομμυριούχος!
4'

Της Ρούλας Κοτσέτα

Ο Τζον Κατσιματίδης, από ένα μικρό νησάκι της Ελλάδας, τη Νίσυρο, βρέθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και κατόρθωσε να είναι σήμερα στην περίφημη λίστα του Forbes με τους κροίσους της Αμερικής, με περιουσία που ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κανείς δεν το φανταζόταν, πως το παιδάκι που έφτασε στη άλλη άκρη του κόσμου σε ηλικία μόλις 6 μηνών θα γινόταν ένα παράδειγμα για τους Ελληνες που κυνηγούν το όνειρό τους…

Τα πρώτα χρόνια

Οι γονείς του φθάνοντας στη Νέα Υόρκη, έμειναν αρχικά σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα στην 135η οδό στο Χάρλεμ. Ο πατέρας του εργάστηκε ως σερβιτόρος σε διάφορα εστιατόρια, ενώ η μητέρα του η Δέσποινα αφιερώθηκε στην ανατροφή του. Μεγαλώνοντας, ο Τζον Κατσιματίδης φοίτησε στο Brooklyn Tech και στη συνέχεια να NYU. Ενώ ήταν ακόμα στο κολλέγιο, εργαζόταν στο μανάβικο ενός φίλου της οικογένειας, στην οδό 137η & Broadway.

Πρώτο βήμα ένα μικρό παντοπωλείο

Εκεί σε αυτό το μικρό μανάβικο, γεννήθηκε και η ιδέα να ανοίξει το δικό του μικρό παντοπωλείο. Ενα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, στην οδό Broadway και 99th Street στο Μανχάταν, με την επωνυμία "Seven Eleven". Αυτό το μικρό παντοπωλείο σύντομα κατάφερε να γίνει το διάσημο σούπερ-μάρκετ Red Apple. Το 1986 η αλυσίδα με την επωνυμία Gristedes εξαπλώθηκε σε όλη την Αμερική, με 400 υποκατασήματα. Λίγα χρόνια αργότερα, αγοράζει την πετρελαϊκή εταιρία SemGroup LP, που εδρεύει στο Τάλσα της Οκλαχόμα .

Στην συνέχεια δημιούργησε την επιχείρηση United Air Flee που μισθώνει εταιρικά τζετ, αλλά και την Ελληνοαμερικάνικη εφημερίδα Hellenic Times.

Επενδύσεις κάνει όμως και στο real estate σε Νέα Υόρκη , New Jersey και Φλόριντα.

Κοντά στην Ομογένεια

Ο Τζον Κατσιματίδης, συμμετέχει ενεργά σε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα, ενώ δημιούργησε και το Ιδρυμα Υποτροφιών John Catsimatidis (Ταμείο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Σχολή Stern of Business) .

Η γυναίκα του Margo, που την γνώρισε ενώ την είχε γραμματέα του, είναι επίσης ενεργό μέλος σε πολλές φιλανθρωπικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων του Ιδρύματος Alzheimer και του Ιδρύματος Πάρκινσον. Έχουν δύο παιδιά, τον Ανδρέα και τον Ιωάννη. Ο Ανδρέας που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης παντρεύτηκε στις 4 Ιουνίου 2012, την Christopher Cox εγγονή του Ρίτσαρντ Νίξον.

Η οικογένεια Κατσιματίδη είναι μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Τζον Κατσιματίδης, έχει επίσης τιμηθεί με το Ellis Island Medal of Honor.

Η γραφειοκρατία εμπόδιο επένδυσης στην Ελλάδα

Ακόμα ένας επιτυχημένος Ελληνας που θέλησε να επενδύσει στην Ελλάδα, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον «εφιάλτη» της γραφειοκρατίας.

Όπως είχε πει σε συνέντευξή του: «Πρέπει να γίνουν τα πράγματα πιο εύκολα, να μην υπάρχει γραφειοκρατία. Να μην υπάρχει τοίχος. Να μην υπάρχει διαφθορά. Εδώ στην Αμερική ανοίγεις μια εταιρία σε 2-3 μέρες, στην Ελλάδα δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Γραφειοκρατία, μίζες, διαφθορά…»

Όπως όλοι οι Ελληνες της διασποράς, έτσι και ο Τζον Κατσιματίδης πονάει για την Ελλάδα.

«Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν κάτι, να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Πρέπει να διορθώσουν τα λάθη που γίνονται στις υπηρεσίες τουρισμού, που είναι και ο μόνος κλάδος που φέρνει έσοδα την Ελλάδα. Θυμάμαι όταν ο Ωνάσης έφτιαξε την Ολυμπιακή, είχε διαφημίσεις παντού με μότο «Ελάτε να δείτε την Ελλάδα».

Σήμερα με τις φασαρίες που γίνονται, δημιουργείται πρόβλημα. Διώχνουν τον κόσμο. Όταν είναι κάποιοι να πάνε στην Αθήνα, το σκέφτονται δυο φορές».

Ως επιχειρηματίας πιστεύει πως το μέλλον είναι στον τομέα της ενέργειας. Σε έναν χώρο που ανοίγει προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αραγε, η χώρα μας, θα μπορέσει να βγάλει αυτά τα εμπόδια και να προσελκύσει τους συμπατριώτες μας, που θέλουν να ρίξουν χρήμα στην πατρίδα τους;

YΓ. Η φωτογραφία είναι από το δίγλωσσο βιβλίο-έρευνα για την Ομογένεια της Νέας Υόρκης «Kυνηγώντας το Ονειρο» (Chasing the dream) και δίπλα του είναι η γυναίκα του Margo.

Διαβάστε επίσης:

Forbes: Εξι Ελληνοαμερικανοί ανάμεσα στους πλουσιότερους της Αμερικής

Τζορτζ Αργυρός: Ο δισεκατομμυριούχος που ξεκίνησε με 900 δολλάδια δανεικά

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή