ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Ιστορική τεσσάρα και βλέπει «OPAP Arena»

Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Ιστορική τεσσάρα και βλέπει «OPAP Arena»
Eurokinissi

Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: Σπουδαία νίκη 4-2 πανηγύρισαν οι «ερυθρόλευκοι» στον ιστορικό πρώτο τους ευρωπαϊκό ημιτελικό στο «Βίλα Παρκ» και έχει σημαντικό προβάδισμα για τον τελικό της «OPAP Arena».

Μία απίστευτη βραδιά στο Μπέρμιγχαμ είχε ο Ολυμπιακός, ο οποίος επικράτησε 4-2 της Άστον Βίλα στην Αγγλία και απέκτησε μεγάλο προβάδισμα για τον τελικό του Conference League, που θα διεξαχθεί στις 29 Μαΐου στην «OPAP Arena» της Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι «ερυθρόλευκοι» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πέτυχαν την πιο σημαντική ευρωπαϊκή τους νίκη, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη και θέλουν να ολοκληρώσουν τη… δουλειά στην ρεβάνς της Πέμπτης του Πάσχα (09/05) στο «Γ. Καραϊσκάκης» ενώπιον των οπαδών τους.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους Πειραιώτες ήταν ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ο οποίος σημείωσε χατ τρικ (16’, 29’, 56’ πεν.) και οδήγησε την ομάδα του σε μία σημαντική ευρωπαϊκή νίκη. Ο Σαντιάγκο Έσε με το πρώτο του ευρωπαϊκό γκολ (67’) διαμόρφωσε το τελικό 4-2, με τον Ολυμπιακό να κάνει μια τρομερή επιστροφή, μετά την ισοφάριση (2-2) των Άγγλων με τους Ουότκινς (45+1’) και Ντιαμπί (52’). Μοιραίος για τους γηπεδούχους ο Ντόουγκλας Λουίζ που αστόχησε σε πέναλτι στο 84’.

Δυναμική εκκίνηση

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους «ερυθρόλευκους» καθώς στην πρώτη τους «επίσκεψη» στα καρέ του Όλσεν, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί άνοιξε το σκορ. Ήταν το 16ο λεπτό, όταν ο Τσικίνιο έκανε την μπαλιά στον Μαροκινό φορ, αυτός έφυγε στην «πλάτη» της άμυνας της Άστον Βίλα και νίκησε τον πορτιέρο των «χωριατών» για το 1-0.

Πάντως, νωρίτερα, ο Κωνσταντής Τζολάκης είχε κρατήσει τους Πειραιώτες, καθώς στο 6’ έδιωξε με υπερένταση το σουτ του Ρότζερς μέσα από την περιοχή, ενώ στο 9’ ο Μπέιλι σκόραρε, αλλά το τέρμα του ακυρώθηκε για επιθετικό φάουλ στον Βιθέντε Ιμπόρα, δευτερόλεπτα νωρίτερα.

Οι Βρετανοί προσπάθησαν να βρουν τους διαδρόμους προς την εστία του Έλληνα τερματοφύλακα, αλλά δεν μπορούσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη άμυνα των φιλοξενούμενων και στο 29’ ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έβαλε… βάσεις για τη νίκη. Συγκεκριμένα, ο Ντάνιελ Ποντένσε έκανε μία τρομερή κάθετη μπαλιά, ο Μαροκινός κινήθηκε εξαιρετικά, πέρασε τον Όλσεν και με όμορφο πλασέ, διαμόρφωσε το 2-0 για τους Πειραιώτες.

Το «συγκρότημα» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ συνέχισε να είναι απειλητική στις αντεπιθέσεις και στο 38’ ο Κώστας Φορτούνης έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή και από πλάγια θέση αλλά η μπάλα πέρασε άουτ, ενώ στο 45’ οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι για μαρκάρισμα του Ορτέγκα στον Μπέιλι, αλλά ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το ματς.

Πάντως, οι «χωριάτες» κατάφεραν να βρουν το γκολ που αναζητούσαν πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όταν στο 45+1’ ο Ντιαμπί έκανε την κάθετη μπαλιά στον Ουότκινς, ο οποίος με τρομερό σουτ στην κίνηση μείωσε 2-1.

Γρήγορη ισοφάριση, άμεση «ερυθρόλευκη» αντίδραση

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, η Άστον Βίλα βγήκε με διάθεση να πιέσει και να φτάσει στην ισοφάριση και τα κατάφερε επτά λεπτά μετά την… επανέναρξη, όταν στο 52’ ο Μπέιλι έκανε την μπαλιά στον Ντιαμπί, αυτός από πολύ πλάγια θέση έκανε το σουτ νικώντας τον Κωνσταντή Τζολάκη και «έγραψε» το 2-2.

Ωστόσο, η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν άμεση. Συγκεκριμένα, τρία λεπτά αργότερα, οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν πέναλτι, όταν η κεφαλιά του Παναγιώτη Ρέτσου χτύπησε στο χέρι του Ντόουγκλας Λουίζ και ο διαιτητής Γουίντα έδειξε την… άσπρη βούλα. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ο οποίος σημάδεψε σωστά, έδωσε και πάλι προβάδισμα στους Πειραιώτες, σημειώνοντας χατ τρικ.

Οι «χωριάτες» προσπάθησαν να αντιδράσουν και απείλησαν σε τρεις περιπτώσεις την εστία των «ερυθρόλευκων», αρχικά στο 58’ με το γύρισμα του Ουότκινς, το οποίο έδιωξε σε κόρνερ ο Ρίτσαρντς, τρία λεπτά αργότερα ο Κωνσταντής Τζολάκης πρόλαβε με την έξοδο τον επιθετικό των Άγγλων και στο 64’ το σουτ του Ρότζερς μέσα από την περιοχή πέρασε άουτ.

Από την στιγμή που η Άστον Βίλα δεν μπόρεσε να… πληγώσει τον Ολυμπιακό, το πλήρωσε στο 67’ με το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ του Σαντιάγκο Έσε. Ο Αργεντίνος μέσος πήρε τη μπάλα έξω από την περιοχή, έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Κονσά, άλλαξε πορεία και κατέληξε στο βάθος της εστίας του Όλσεν.

Πάντως, οι Βρετανοί είχαν μία τεράστια ευκαιρία να… επιστρέψουν, όταν στο 82’ ο Ντουράν βρέθηκε στο έδαφος από μαρκάρισμα του Νταβίντ Κάρμο και ο ρέφερι έδειξε το πέναλτι. Όμως, από τα 11… βήματα ο Ντόουγκλας Λουίζ δεν σημάδεψε σωστά, καθώς έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Τζολάκη και στη συνέχεια άουτ.

Στα τελευταία λεπτά, οι Βρετανοί προσπάθησαν να πιέσουν για να μειώσουν και να μεγαλώσουν τις ελπίδες τους για τη ρεβάνς, όμως, δεν κατάφεραν να απειλήσουν σημαντικά την εστία του Κωνσταντή Τζολάκη και ο Ολυμπιακός έφυγε μ’ ένα τεράστιο «διπλό».

Διαιτητής: Μάρκο Γκούιντα (Ιταλία)

Άστον Βίλα (Ουνάι Έμερι): Όλσεν, Κας, Κόνσα, Λανγκλέ, Ντιν, Μπέιλι (85’ Τζανιόλο), Μαγκίν, Λουίζ, Ρότζερς (74’ Ντουράν), Ντιαμπί (84’ Ιροεμπουνάμ), Ουότκινς.

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα (46’ λ.τρ. Ρίτσαρντς), Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο, Φορτούνης, Ποντένσε (70’ Όρτα), Ελ Κααμπί.