Πόσο μπορεί να αλλάξει ένα άθλημα σε δέκα χρόνια;
Βρισκόμαστε στα τέλη Μαρτίου... Έτος 2014... Τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα των περισσότερων Ευρωπαϊκών χωρών πλησιάζουν στο τέλος τους και σε αρκετά από αυτά, ο νικητής έχει ήδη βγει. Τα τελευταία χρόνια, το ποδόσφαιρο έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη λάμψη. Ρώσοι μεγιστάνες, Άραβες, και πολλοί ακόμη άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, έχουν πάρει τα ηνία αρκετών συλλόγων, με αποτέλεσμα τα ποσά για τις μεταγραφές, αλλά και για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών να έχουν ξεφύγει στα μηδενικά.
Πόσο όμως αυτή η μόδα έχει αλλάξει τον ποδοσφαιρικό χάρτη; Οι ομάδες που οδηγούν τη κούρσα των πρωταθλημάτων τους φέτος, ήταν στην ίδια θέση και πριν δέκα χρόνια; Πόσο μπορεί να αλλάξει ένα άθλημα σε δέκα χρόνια;
Αγγλία (Πιθανοί πρωταθλητές 2014: Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Πρωταθλήτρια 2004: Άρσεναλ)
Η μάχη για τον φετινό τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ έχει τρεις πρωταγωνιστές. Τη δεδομένη χρονική στιγμή (31η αγωνιστική), η Τσέλσι βρίσκεται στην πρώτη θέση, με την Μάντσεστερ Σίτι και την Λίβερπουλ να την ακολουθούν. Στο μακρινό 2004, στην κούρσα για τον τίτλο την 31η αγωνιστική ήταν η Άρσεναλ, η οποία τελικά βγήκε πρωταθλήτρια στο τέλος της χρονιάς.
Το αξιοσημείωτο είναι πως η Μάντσεστερ Σίτι (με Άραβες ιδιοκτήτες) ενώ φέτος κυνηγάει τον τίτλο σε απόσταση αναπνοής από τους μπλε, το 2004 βρισκόταν στη 15η θέση, δύο βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.
Γαλλία (Πιθανοί πρωταθλητές 2014: Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό, Πρωταθλήτρια 2004: Λυών)
Η Παρί Σεν Ζερμέν με τους Άραβες και η Μονακό με τους Ρώσους, έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο Γαλλικό πρωτάθλημα. Όπως όλα δείχνουν οι φετινοί νικητές θα είναι οι Παριζιάνοι, την στιγμή που το 2004, η ομάδα της Λυών σάρωνε ακόμη ένα πρωτάθλημα και άφηνε στην δεύτερη και τρίτη θέση τους φετινούς διεκδικητές.
Το αξιοσημείωτο είναι πως η άλλοτε μεγάλη δύναμη της Γαλλίας, Λυών, φέτος βρίσκεται στην πέμπτη θέση και όπως όλα δείχνουν θα μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Επιπλέον η Παρί και η Μονακό τη δεκαετία 2004-2014 περιπλανήθηκαν στις χαμηλές θέσεις του πρωταθλήματος, με αποκορύφωμα τον υποβιβασμό των Μονεγάσκων λίγα χρόνια πριν.
Iσπανία (Πιθανοί πρωταθλητές 2014: Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μ., Ατλέτικο Μ, Πρωταθλήτρια 2004: Βαλένθια)
Ακόμα ένα μεγάλο παράδειγμα της ρομαντικής εποχής του ποδοσφαίρου λαμβάνει χώρα στην Ισπανία. Το 2004 δεν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, ούτε η Μπαρτσελόνα, ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης, ούτε η Ατλέτικο Μαδρίτης (φετινοί διεκδικητές του τίτλου). Το 2004 η Βαλένθια των δύo χαμένων τελικών Τσάμπιονς Λιγκ, έκανε την τελευταία μεγάλη της χρονιά και άφησε τις υπόλοιπες ομάδες στις χαμηλότερες θέσεις..
Το αξιοσημείωτο είναι πως έκτοτε καμία άλλη ομάδα πλην της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ, δεν κατάφερε να κατακτήσει την Πριμέρα Ντιβιζιόν. Τη φετινή χρονιά οι νυχτερίδες βρίσκονται στην όγδοη θέση, έχουν πολλά οικονομικά προβλήματα και παλεύουν για μια θέση στο Γιουρόπα Λιγκ.
Ιταλία: (Πρωταθλήτρια 2014: Γιουβέντους, Πρωταθλήτρια 2004: Μίλαν)
Tα πράγματα στην γειτονική μας Ιταλία είναι λίγο διαφορετικά. Μπορεί στο ποδόσφαιρο της χώρας να μην έχουν εισχωρήσει μεγιστάνες, ωστόσο το σκάνδαλο καλτσιοπολι τη χρονιά, άλλαξε αρκετά τον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας. Το 2004 η Μίλαν κατακτούσε το πρωτάθλημα και η Γιουβέντους την έβλεπε από την τρίτη θέση.
Τo αξιοσημείωτο είναι πως η Μίλαν τη φετινή χρονιά παλεύει με την μετριότητα της, αφού βρίσκεται στην 12η θέση, ενώ μετά το 2004, κατέκτησε άλλο ένα πρωτάθλημα μόλις. Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι, πως η Γιουβέντους μέσα σε μια δεκαετία κατάφερε να πάρει δύο πρωταθλήματα, να της τα αφαιρέσουν, να πέσει στη Serie B, να ανέβει αμέσως και ήδη φέτος να κατακτά το τρίτο συνεχόμενο σκουντέτο.
Γερμανία: (Πρωταθλήτρια 2014: Μπάγερν Μ., Πρωταθλήτρια 2004: Βέρντερ Βρέμης)
Πρωταθλήτρια στη Γερμανία το 2004 αναδείχθηκε η Βέρντερ Βρέμης. Η ομάδα που τη φετινή χρονιά προσπαθεί να ξεφύγει από τον πάτο της βαθμολογίας, πριν δέκα έτη άφηνε δεύτερη τη παντοδύναμη Μπάγερν Μονάχου δεύτερη. Η Μπουντεσλίγκα είναι ένα πρωτάθλημα που βγάζει διαφορετικό πρωταθλητή ανά δύο-τρία χρόνια, ωστόσο η Μπάγερν του Περ Γκουαρντιόλα και των εκατομμυρίων ευρώ σε μεταγραφές, δείχνει πως ήρθε για μια νέα δυναστεία.
Αν όλα αυτά κάνουν καλό ή κακό στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα το δείξει η ιστορία. Το μόνο σίγουρο είναι πως η οικονομική κρίση επηρέασε με τον τρόπο της, ιστορικούς συλλόγους που είχαν διαδραματίσει τον δικό τους ρόλο στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου και «ανέβασε» άλλους που για αρκετά χρόνια βρίσκονταν στην αφάνεια…