Μπλόκο των Αμερικανών στην Boehringer Ingelheim

Στο μικροσκόπιο των δικαστικών και φαρμακευτικών αρχών βρίσκεται η γερμανική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Boehringer Ingelheim, η οποία παρουσιάζεται από κάποιους σαν «μοντέλο» για τη φαρμακευτική παραγωγή και στη χώρα μας.

Μπλόκο των Αμερικανών στην Boehringer Ingelheim
4'

Το τελευταίο διάστημα ο γερμανικός κολοσσός βρίσκεται σε δίνη προβλημάτων, που περιλαμβάνουν από κλείσιμο παραγωγικών μονάδων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο, αναστολή λειτουργίας εργοστασίου, επειδή δεν τηρούνταν τα στάνταρντ ποιότητας, ακόμα και αθέτηση συμφωνίας που έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτεται η ζήτηση ενός σημαντικού φαρμάκου για τον καρκίνο στην αμερικανική αγορά.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η προσφυγή της αμερικανικής Johnson & Johnson κατά της Boehringer Ingelheim, επειδή η γερμανική πολυεθνική αδυνατεί να τηρήσει τη συμφωνία των δύο για την παραγωγή του φαρμάκου Doxil, που χρησιμοποιείται σε αγωγές ενάντια στον καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτονται οι ανάγκες των Αμερικανών ασθενών και να τίθεται σε κίνδυνο η πορεία της θεραπείας τους, ακόμα και η ίδια η ζωή τους. Σύμφωνα με σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών του 2009, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία είχε αναλάβει την παραγωγή του εν λόγω φαρμάκου, το οποίο στην αγορά διαθέτει η Johnson & Johnson. Σήμερα, η Johnson & Johnson εμφανίζεται εκτεθειμένη στη ζήτηση του φαρμάκου, επειδή η Boehringer Ingelheim αδυνατεί να καλύψει τον όγκο της παραγωγής.

Τα προβλήματα στην παραγωγή του εν λόγω φαρμάκου ξεκίνησαν το 2011, όταν οι αμερικανικές αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία ενός εργοστασίου της Boehringer Ingelheim στο Οχάιο. Έλεγχος του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στο εργοστάσιο του Μπέλφορντ εντόπισε πλημμελή τήρηση των κανόνων συντήρησης και αδυναμία στο να εντοπιστεί πηγή μικροβιακών μολύνσεων μέσα στη μονάδα. Τέθηκε επομένως ζήτημα της ποιότητας των παραγόμενων φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και του Doxil, και οι αρχές του Οχάιο ανέστειλαν τη λειτουργία της μονάδας, τονίζει το Bloomberg.

Τώρα, η Boehringer Ingelheim αποφάσισε το κλείσιμο μίας ακόμα μονάδας στις ΗΠΑ, στην πόλη Πίτερσμπουργκ της Βιρτζίνια. Η διαδικασία κλεισίματος του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2013 και να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press. Οι περίπου 100 εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο.

Η γερμανική πολυεθνική, όμως, συνεχίζει να κλείνει εργοστάσια και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γαλλία. Πρόσφατα ανακοινώθηκε το κλείσιμο μιας μονάδας στο Blanquefort κοντά στο Μπορντό, όπου παράγονταν δραστικές ουσίες για τα φάρμακα της εταιρείας. Εκεί 53 εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Επίσης, μειώνει θέσεις εργασίας σε άλλες μονάδες της στο Παρίσι και τη Ρενς. Συνολικά, αναμένεται να χαθούν 178 θέσεις εργασίας στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων FO και CFE-CGC που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ άλλοι 64 εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να μπουν σε καθεστώς «κινητικότητας» στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Ως δικαιολογία έχει προταθεί από την Boehringer Ingelheim η αναπροσαρμογή των εργασιών της στο οικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης, για το οποίο δεν αναμένει βελτίωση τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, προχωρά σε απολύσεις και μείωση της παραγωγής, για να διατηρήσει τα κέρδη της, κατηγορούμενη πως αδιαφορεί για το γεγονός ότι το φάρμακο έχει χαρακτήρα κοινωνικού αγαθού.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η γερμανική πολυεθνική δεν «τρομάζει» από το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας και εμφανίζεται σαν «μοντέλο» επιχείρησης που θέλει να ανταποκριθεί στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι απαιτήσεις της τρόικας στον τομέα του φαρμάκου. Προσπαθεί, δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες να αποσπάσει από την ελληνική κυβέρνηση τις απαιτούμενες εγγυήσεις, για να παράγει πολύ φθηνά φάρμακα στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει. Τα διεθνή τεκταινόμενα της εταιρείας, όμως, κάθε άλλο παρά αξιοπιστία φέρονται να εμπνέουν, τόσο σε λόγους όσο και σε έργα, που στην εν λόγω περίπτωση τα έργα αφορούν εν τέλει στην υγεία των πολιτών, με την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει.

Διαβάστε επίσης:

Ερώτηση Δημαρά-Αβραμίδη για τα γενόσημα

Μετά τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας έρχονται και τα «ληγμένα»

Κατάσχεση-μαμούθ περισσότερων από 10 εκατ. παράνομων χαπιών

Γερμανική πολιορκία στην Υγεία των Ελλήνων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή