Σωστή διατροφή από τη γέννηση
Η πρώτη τροφή που λαμβάνει το νεογέννητο είναι το γάλα...
Η πρώτη τροφή που λαμβάνει το νεογέννητο είναι το γάλα. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανικότερη τροφή, ενώ σε περιπτώσεις που αυτό δεν επαρκεί, αντικαθίσταται από το γάλα σκόνης (αγελαδινό τροποποιημένο).
Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, αποστειρωμένο, ανέξοδο, πλούσιο σε αντισώματα και αποτελεί πλήρη προστασία για το παιδί αλλά και τη μητέρα. Ο μητρικός θηλασμός επιπλέον ασκεί προστατευτικό ρόλο κατά της παχυσαρκίας.
Έως την ηλικία των έξι μηνών δεν χρειάζεται συνήθως άλλη τροφή πέρα από το μητρικό ή ξένο γάλα. Από την ηλικία αυτή και ύστερα προοδευτικά προστίθενται και οι πρώτες στερεές πολτοποιημένες τροφές (με κουτάλι), ενώ το γάλα παραμένει βασική τροφή (μητρικό ή ξένο σκόνης δευτέρου εξαμήνου).
Η αρχή γίνεται με τις πιο εύπεπτες και λιγότερο αλλεργιογόνες τροφές και με μικρές ποσότητες οι οποίες αυξάνονται διαδοχικά. Κάθε νέα τροφή δίδεται 5-6 ημέρες μετά την προηγούμενη. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η διαδοχική χορήγηση κρέμας ρυζάλευρου, φρουτόκρεμας, χορτόσουπας, πολτοποιημένου κοτόπουλου και μοσχαριού, δημητριακών, γιαουρτιού, κρόκου αυγού, ασπραδιού, ψαριού, όσπριων έως την ηλικία του ενός έτους.
Στην περίπτωση αλλεργίας ή δυσπεψίας, διακόπτουμε την χορήγηση του ύποπτου τροφίμου, ενώ η επαναχορήγησή του πραγματοποιείται ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα.
Μετά το πρώτο έτος της ζωής οπότε και έχουν ανατείλει τα πρώτα δόντια του παιδιού που το βοηθούν να μασάει καλύτερα, χορηγούμε με μεγαλύτερη ευκολία περισσότερο στερεές τροφές και όχι τελείως πολτοποιημένες αλλά φυσικά πάντα με προσοχή (ψωμί, πουρές, κιμάς, κριθαράκι, μπανάνα κ.λ.π.).
Κατά τον πρώτο χρόνο δεν συνιστάται δίαιτα. Το βρέφος μπορεί να τρώει όσο και ό,τι θέλει χωρίς να του ασκείται πίεση, αρκεί να υφίσταται ένα σχετικό πρόγραμμα με πέντε συνήθως γεύματα. Στο δεύτερο έτος μπορούμε να συνεχίσουμε τα πέντε ημερήσια γεύματα από τα οποία, τα δύο γεύματα τουλάχιστον αποτελούνται από γάλα. Το γάλα μπορεί να είναι είτε μητρικό , είτε σκόνη τρίτου εξαμήνου είτε άλλο γάλα φρέσκο ή εβαπορέ.
Τα υπόλοιπα ημερήσια γεύματα συμπληρώνονται με τροφές που μοιάζουν όλο και περισσότερο με το φαγητό της οικογένειας (πατάτες ψητές ή τηγανητές, μπιφτέκια, κουλούρι, ρύζι, μακαρόνια, λαδερά) και βασίζονται στην εφαρμογή της πυραμίδας διατροφής με βάση τα δημητριακά, ζυμαρικά, αμυλούχα, μετά τα φρούτα- λαχανικά και ακολούθως το κρέας, ψάρι,τα γαλακτοκομικά, αυγά, λίπη, έλαια στην κορυφή. Η σωστή αναλογία είναι 55% υδατάνθρακες, 25-30% λίπη (κυρίως ελαιόλαδο) και 15-20% πρωτεΐνες σε καθημερινή βάση.
Η πρόληψη της παχυσαρκίας, που αποτελεί μάστιγα στην εποχή μας, επιτυγχάνεται με την μέγιστη προώθηση του μητρικού θηλασμού, με την αποφυγή μετά το πρώτο έτος της υπερβολικής ποσότητας τροφής με κορεσμένα λίπη (χοιρινό, τηγανητά, θαλασσινά) και ζάχαρη φανερή ή κρυφή.
Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο υγιεινό σπιτικό φαγητό και στη σωματική άσκηση σε καθημερινή βάση (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση). Επιπλέον συνιστάται η μη παρακολούθηση τηλεόρασης κατά την διάρκεια των γευμάτων η οποία και οδηγεί σε ανεξέλεγκτη πρόσληψη τροφής.