Τι να προσέχουν στη θάλασσα οι καρδιοπαθείς
Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερους πνιγμούς...
Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερους πνιγμούς. Σε ετήσια βάση χάνονται 300 με 400 ανθρώπινες ζωές.
Η άγνοια του κινδύνου, σε συνδυασμό με την έλλειψη οργανωμένων σωστικών μέσων αποτελούν τις βασικότερες αιτίες πνιγμών.
Καταστάσεις που στη στεριά είναι τελείως ακίνδυνες, όπως π.χ. ο έμετος ή η μυϊκή κράμπα, στη θάλασσα μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό.
Υπάρχει όμως και μια ειδική κατηγορία, αυτή των καρδιοπαθών, οι οποίοι πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς 1 στους 1000 κινδυνεύει με ανακοπή.
Μία καρδιακή ανακοπή μέσα στη θάλασσα και ειδικά όταν ο ασθενής κολυμπά σε βαθειά νερά, μπορεί να είναι μοιραία, ενώ στη στεριά τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί εάν το άτομο με καρδιακή ανακοπή αντιμετωπισθεί σωστά και παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ζήσει.
Επίσης, η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, που στη στεριά προκαλεί σπασμό των αρτηριών, στηθαγχικό πόνο ή αρρυθμίες, στη θάλασσα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων και πνιγμό.
Γενικότερα, οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιοπάθειες, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην απομακρύνονται από την ακτή, να κολυμπούν πάντα με παρέα και σε οργανωμένες παραλίες, που διαθέτουν σωστικά μέσα.