Καφές: απολαύστε τον χωρίς τύψεις, αλλά με μέτρο
Ο καφές είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα παγκοσμίως, μετά το νερό...
Ο καφές είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα παγκοσμίως, μετά το νερό, ενώ η ετήσια παραγωγή του φτάνει πλέον τα 7 εκατ. μετρικούς τόνους.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση στον κόσμο σε κατανάλωση καφέ. Κατά μέσο όρο κάθε ένας από εμάς πίνει 1,6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και η συνολική ποσότητα φτάνει το 0,64% της παγκόσμιας παραγωγής – ή 23.000 τόνους τον χρόνο.
Κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται πολλές έρευνες γύρω από την ευεργετική ή μη δράση του.
Οπως αναφέρουν επιστήμονες από το Εργαστήριο Εικονικής Φασματογραφίας Μάζας (VMSL) του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ, η καφεΐνη – που αποτελεί το κύριο συστατικό του καφέ – είναι διεγερτική ουσία και επηρεάζει απευθείας το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
«Οταν πίνουμε καφέ, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, που είναι ουσία (νευροδιαβιβαστής) της ευτυχίας και ευημερίας», εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας. «Επιπλέον, βελτιώνει το επίπεδο της προσοχής διότι ενεργοποιεί έναν πολύπλοκο βιοχημικό μηχανισμό, ο οποίος επηρεάζει κυρίως τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Αποτέλεσμα αυτού του μηχανισμού είναι η ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων, η έκκριση αδρεναλίνης και τελικά η ενίσχυση της μνήμης και της δυνατότητας συγκέντρωσης».
O καφές τροφοδοτεί τον οργανισμό με κάλιο, μαγνήσιο αλλά και πολλές βιοενεργές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών αντιοξειδωτικών. «Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι μπορεί να περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα ποτήρι χυμό cranberry ή ένα φλιτζάνι τσάι, τα οποία φαίνεται πως κάνουν καλό στην καρδιά» αναφέρει ο κ. Δημοσθενόπουλος.
Κατανάλωση με μέτρο
Ένα υγιές άτομο δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 300mg καφεΐνης την ημέρα( δηλ. τρεις με τέσσερις καφέδες). Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως καφεΐνη δεν περιέχει μόνον ο καφές, αλλά και το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα κ.α.
Σε περίπτωση υπερκατανάλωσης, προκαλούνται διαταραχές ύπνου, νευρικότητα, υπερκινητικότητα, πονοκέφαλος ή ημικρανία, πεπτικά προβλήματα, αλλά και σιδηροπενική αναιμία.