ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To VF 3 της VinFast είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μικρό αυτοκίνητο

To VF 3 της VinFast είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μικρό αυτοκίνητο

Η βιετναμέζικη εταιρία ετοιμάζεται να λανσάρει ένα ακόμη μοντέλο στην ασιατική αγορά. Aυτή τη φορά ένα μίνι ηλεκτρικό.

Του Γιάννη Σκουφή

Με μήκος που δεν ξεπερνά τα 3,2 μέτρα το VF 3 είναι το πέμπτο μοντέλο της VinFast η οποία εξάγει αυτοκίνητα και στην αμερικανική αγορά. Όπως μπορείτε να δείτε πρόκειται για ένα ηλεκτρικό city-car με ένα τρίθυρο αμάξωμα με έντονες γωνίες και συμπαθητική σχεδίαση το οποίο απευθύνεται σε για όσους αναζητούν μία ευέλικτη μεταφορική λύση.

Στο εσωτερικό υπάρχει μία μινιμάλ προσέγγιση και στο μέσο του ταμπλό δεσπόζει μία μεγάλη οθόνη αφής 10,0 ιντσών η οποία λειτουργεί τόσο ως ψηφιακός πίνακας οργάνων όσο και ως σύστημα infotainment. Με τα περιορισμένα στο ελάχιστο χειριστήρια και την κομψή σχεδίαση, το εσωτερικό αποπνέει μια αίσθηση λειτουργικότητας.

Πάντως, στις δύο πίσω θέσεις φαίνεται να χωρούν μόνο παιδιά και μάλιστα μικρά. Λογικό, αν σκεφτούμε το μήκος του αμαξώματος υπολείπεται 44 ολόκληρα εκατοστά συγκριτικά με ένα Fiat 500e. Αξιοσημείωτη είναι και η απόσταση των 19,1 εκατοστών από το έδαφος.

Το VF 3 εφοδιάζεται με έναν μικρό ηλεκτρικό κινητήρα που είναι τοποθετημένος στο πίσω άξονα και αποδίδει 44 ίππους και 110 Nm. Ότι πρέπει δηλαδή για να κινεί με σχετική άνεση το ηλεκτρικό μίνι που επιταχύνει από στάση έως τα 50 χλμ./ώρα σε 5,3 δευτερόλεπτα.

Το VF 3 είναι εξοπλισμένο με μια μικρή αλλά αποδοτική μπαταρία ιόντων λιθίου 18,64 kWh, που προσφέρει αυτονομία έως και 210 χιλιόμετρα με μία φόρτιση (ωστόσο, στον παλιό κύκλο NEDC). Και με τη δυνατότητα μίας υποτυπώδους ταχείας φόρτισης, οι οδηγοί μπορούν να φορτίζουν από το 10% στο 70% σε μόλις 36 λεπτά.

Το VF 3 είναι πλέον διαθέσιμο για προ-παραγγελίες στο Βιετνάμ, με τιμές που ξεκινούν από τις 8.800 ευρώ για το βασικό μοντέλο, χωρίς την μπαταρία και από 11.800 ευρώ με την μπαταρία.

Η VinFast προσφέρει επίσης συνδρομητικά προγράμματα μπαταρίας προσαρμοσμένα στις διαφορετικές ανάγκες μετακίνησης που κυμαίνονται από 32 ευρώ για λίγα χιλιόμετρα το μήνα έως 73 ευρώ για πιο συχνή χρήση.