ΕΛΛΑΔΑ

Οικοδομές: Ρύθμιση για το ύψος - Τι ισχύει από 1η Μαΐου και ποιες περιοχές επηρεάζει ο κόφτης

Οικοδομές: Ρύθμιση για το ύψος - Τι ισχύει από 1η Μαΐου και ποιες περιοχές επηρεάζει ο κόφτης

Οικοδομές: «Κόφτης» εισάγεται για τα δύο από τα τέσσερα μπόνους δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού - Τι προβλέπει η ρύθμιση για τον ΝΟΚ που κατατέθηκε στη Βουλή. 

«Φρένο» μπαίνει σε όσους στην ανεξέλεγκτη χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του οικοδομικού κανονισμού. Με ρύθμιση που κατέθεσε χθες το βράδυ, Πέμπτη, στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος, μπαίνει όριο στο πόσο μπορούν να «ψηλώσουν» τα κτίρια. Η ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα αφορά μόνο όσες νέες οικοδομικές άδειες εκδοθούν μετά την 1η Μαΐου έως το τέλος του 2025, όποτε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και να έχουν θεσπιστεί σε όλη τη χώρα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα της Καθημερινής και του Ελεύθερου Τύπου.

Με τη νέα ρύθμιση δεν θα επιτρέπεται η πρόσθετη δόμηση σε ύψος να μην υπερβαίνει τα 2 έως 3 μέτρα.

Επισημαίνεται πως δεν αφορά ιδιαίτερα περιοχές με μεγάλους συντελεστές δόμησης, αλλά περιορίζει κατά τι μόνο το πόσο ένα κτίριο μπορεί να είναι υψηλότερο από τα υπόλοιπα.

Ειδικότερα, η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος προβλέπει, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο:

1. Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το επιπλέον ύψος κτιρίου δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2 μέτρα (δηλαδή να κερδίσει περίπου έναν επιπλέον όροφο από τα άλλα στην περιοχή).

2. Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης από 0,8 έως 1,6 το πρόσθετο ύψος που θα κερδίζει ένα κτίριο θα φθάνει έως τα 2,5 μέτρα.

3. Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 το «μπόνους» θα είναι έως 3 μέτρα.

Τι αναφέρει η τροπολογία για τα «φυτεμένα» δώματα;

«Το περιεχόμενο του φακέλου των δικαιολογητικών και οι επιμέρους προδιαγραφές σχεδίων και τεχνικής έκθεσης, που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία για κατασκευή Φυτεμένης Επιφάνειας, ο τρόπος διενέργειας και η περιοδικότητα των ελέγχων τήρησης των όρων του παρόντος, το ύψος των προστίμων υπέρ του Πράσινου Ταμείου σε περίπτωση με υλοποίησης ως άνω τεχνικής έκθεσης, καθώς και κάθε άλλο συναφές ζήτημα προσδιορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος» αναφέρεται στην τροπολογία.

Ο Δήμος Κηφισιάς θα προχωρήσει σε προσφυγές

Η πλειονότητα των πολιτών αλλά και οι πολιτικοί και επιχειρηματίες που κατοικούν στην Κηφισιά τάσσονται υπέρ της άμεσης παύσης της έκδοσης «ενισχυμένων» οικοδομικών αδειών., ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης. Χαρακτήρισε μη ικανοποιητική την τροπολογία που κατατέθηκε και πως το επόμενο βήμα θα είναι οι προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών.