ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν τις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία

O νικητής των εκλογών, Σαλβαδόρ Ίλα
O νικητής των εκλογών, Σαλβαδόρ Ίλα
ΑΡ

Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία κέρδισαν τις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, ενώ οι αυτονομιστές έχασαν έδαφος

Οι Σοσιαλιστές του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κέρδισαν τις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας καθώς τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας έχασαν έδαφος. Το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSC), υπό τον πρώην υπουργό Υγείας της Ισπανίας Σαλβαδόρ Ίλα, σημείωσε σημαντικά κέρδη και αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων εξασφάλισε 42 έδρες. Η υποστήριξη για τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας μειώθηκε στο 42%, από 49% το 2017, αναφέρει το στατιστικό ινστιτούτο της καταλανικής κυβέρνησης. Στην εκστρατεία πριν από αυτές τις εκλογές, το θέμα της σχέσης της Καταλονίας με την υπόλοιπη Ισπανία τέθηκε στο παρασκήνιο από άλλες προκλήσεις, όπως η ξηρασία και η στεγαστική κρίση στην περιοχή.

Το σκληροπυρηνικό κόμμα «Μαζί για την Καταλονία» (JxCat) του πρώην περιφερειακού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν ήταν δεύτερο, με 35 έδρες, ανακτώντας το καθεστώς του ως η κύρια δύναμη υπέρ της ανεξαρτησίας στην περιοχή μπροστά από την Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC).

Αλλά συνολικά, τα εθνικιστικά κόμματα έχασαν έδαφος, που σημαίνει ότι δεν ελέγχουν πλέον το περιφερειακό κοινοβούλιο, σε ένα πλήγμα για το κίνημα ανεξαρτησίας. Ακόμα κι έτσι, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας έλαβαν σημαντικές παραχωρήσεις από την κεντρική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να απαιτούν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Η μειοψηφική κυβέρνηση του ERC του Περ Αραγκονές προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να περάσει ο ετήσιος προϋπολογισμός της περιοχής. Ο Σάντσες θα δει αυτό το αποτέλεσμα ως δικαίωση των πολιτικών του στην Καταλονία - ειδικότερα, έναν αμφιλεγόμενο νόμο αμνηστίας που ωφελεί τους εθνικιστές που αντιμετωπίζουν νομική δίωξη για αυτονομιστική δραστηριότητα.

Η αμνηστία, η οποία αναμένεται να περάσει από το ισπανικό κοινοβούλιο, έχει προκαλέσει σφοδρή αντίδραση στους αντιπάλους της δεξιάς. Ο Ίλα χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως «μια νέα εποχή για την Καταλονία». Είπε ότι μεταξύ των παραγόντων που εξασφάλισαν το αποτέλεσμα «ήταν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την ισπανική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της, Πέδρο Σάντσεθ «στον οποίο στέλνω την αναγνώριση και τις ευχαριστίες μου».

Ο νόμος για την αμνηστία ήταν προϋπόθεση της κοινοβουλευτικής υποστήριξης που έδωσαν η JxCat και το ERC στον Σάντσες στην επένδυσή του, επιτρέποντάς του να σχηματίσει μια νέα κεντρική κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό το 2017 μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης, αναμένεται να επωφεληθεί από την αμνηστία και να επιστρέψει στην Ισπανία. Έκανε εκστρατεία πριν από τις εκλογές από τη νότια Γαλλία. Παρά τη νίκη των Σοσιαλιστών, δεν θα είναι εύκολο για τον Ίλα να σχηματίσει κυβέρνηση, δεδομένου ότι είναι πιθανό να χρειαστεί την υποστήριξη του ERC και της ακροαριστερής συμμαχίας Comuns Sumar.

Ο κατακερματισμένος χαρακτήρας του καταλανικού κοινοβουλίου, το οποίο διχάζεται από συνδικαλιστικές-αποσχιστικές συμμαχίες καθώς και από μια αριστερή-δεξιά διαίρεση, είναι πιθανό να καταστήσει μακροχρόνιες τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις. Εάν δεν σχηματιστεί νέα διοίκηση, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP)κατέγραψε σημαντικά κέρδη και έγινε το τέταρτο κόμμα στην Καταλονία, ακολουθούμενο από το συντηρητικό Vox. Αντίθετα, οι αυτοαποκαλούμενοι κεντρώοι του Ciudadanos έχασαν την εκπροσώπησή τους στο κοινοβούλιο, μόλις επτά χρόνια αφότου έγιναν η κύρια δύναμη της περιοχής. Εν τω μεταξύ, ένα νέο λαϊκιστικό, συντηρητικό κόμμα, η Καταλανική Συμμαχία, κέρδισε δύο έδρες .