MEETING POINT

Ευρωεκλογές - Πλεύρης: Όχι στον εφησυχασμό – Κεχαγιά: Στόχος η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές - Πλεύρης: Όχι στον εφησυχασμό – Κεχαγιά: Στόχος η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, τοποθετούνται για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, live στο Meeting Point του Newsbomb.gr, με την Όλγα Τρέμη.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της κάλπης των ευρωεκλογών, ανεβαίνει η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων. Για τους στόχους που θέτει το κυβερνών κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση και πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την επόμενη μέρα, μιλούν ο Θάνος Πλεύρης και η Βούλα Κεχαγιά.

«Αυτές οι ευρωεκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες, γίνονται μετά τις εθνικές εκλογές και με συνειδητοποιημένη σκέψη στον κόσμο, ότι η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος είναι μεγάλη, άρα μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός» υποστηρίζει ο κ. Πλεύρης. «Η αντιπολίτευση έχει θέσει ζήτημα εκλογών σε νεκρό χρόνο, πολλώ δε μάλλον αν υπάρξει αποτέλεσμα που δείχνει ανατροπή. Να ξέρει ο κόσμος τα μηνύματα που θα στείλει» προσθέτει.

«Επειδή η διαφορά του πρώτου και του δεύτερου κόμματος στις εθνικές εκλογές ήταν μεγάλη, μπορεί ο κόσμος να θελήσει να κάνει μια διόρθωση, να κλείσει την ψαλίδα» απαντά η κυρία Κεχαγιά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί νίκη την πρωτιά του στις ευρωεκλογές. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό, ένα ποσοστό από 17% και πάνω και μία ολοφάνερη πτώση της ΝΔ» είναι επίσης μία νίκη, προσθέτει.

Δείτε την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένους τον Θάνο Πλεύρη και τη Βούλα Κεχαγιά:

Για την τάση ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο Θάνος Πλεύρης θεωρεί ότι βασική ατζέντα της ακροδεξιάς είναι ο ευρωσκεπτικισμός και δεύτερο είναι το μεταναστευτικό, ειδικά στην κεντρική Ευρώπη. «Στην Ελλάδα, η ΝΔ έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να ρυθμίσει ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, γι’ αυτό δεν έχουμε μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς που παρατηρείται σε άλλες χώρες». Μέσα από το ΕΛΚ, μπορούν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, ώστε να μην πηγαίνουν σε αντιδημοκρατικά μονοπάτια, προσθέτει. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, θεωρεί ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται από τη ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οδηγούν τον κόσμο στην ακροδεξιά. Διερωτάται μάλιστα, αν η ΝΔ θα ζητήσει να αποπεμφθεί το VMRO από το ΕΛΚ, μετά τη στάση της προέδρου της γείτονος χώρας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ο κ. Πλεύρης τονίζει ότι δεν έγινε «καμία συζήτηση για θέματα κυριαρχίας και συνεκμετάλλευσης». Για την αναφορά Ερντογάν σε «τουρκική μεινότητα» επισημαίνει πως «οι μειονότητες ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, υπάρχουν μόνο θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία εθνική μειονότητα». Για τη Μονή της Χώρας και τη μετατροπή της σε τζαμί, «εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας και μέσω της UNESCO και των άλλων συμμάχων μας, ασκούμε πιέσεις», αναφέρει.

Η Βούλα Κεχαγιά απαντά ότι «θέλουμε να ξέρουμε τι συζητήθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν και να υπάρξει επιβεβαίωση ή διάψευση των δηλώσεων του Χακάν Φιντάν» σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο. Ως προς τη μειονότητα, η διατύπωση του Ερντογάν για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» δημιουργεί προβληματισμό με βάση και τα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, προσθέτει. Ως χλιαρή σχολιάζει την αντιδραση του πρωθυπουργού, για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Άστοχη χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα, ο Θάνος Πλεύρης, για τον οποίο λέει ότι «θέλει να μπει στη λογική συμψηφισμού και να δημιουργήσει κόντρα Ελλάδας – Αλβανίας. Εμείς υποβαθμίσαμε την επίσκεψη, έφερε κόσμο από την Αλβανία, προσπάθησε να το συνδυάσει χρονικά με την επέτειο της σύλληψης Μπελέρη». Όμως, στην επόμενη Ευρωβουλή, ο Έντι Ράμα θα έχει τον Φρέντι Μπελέρη να τον ελέγχει στην ευρωπαϊκή του πορεία, δηλώνει. Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, κατά την Βούλα Κεχαγιά από την επίσκεψη Ράμα, για τον οποίο τονίζει ότι παραβιάζει το κράτος Δικαίου κρατώντας ακόμη φυλακισμένο τον Φρέντι Μπελέρη.

Τέλος, ως προς το μήνυμα των ευρωεκλογών, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δίνει στρεβλή ερμηνεία στη σταθερότητα, σταθερότητα ή χάος, αυτό υπαινίσσεται. Η σταθερότητα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι στασιμότητα, σταθερά ακρίβεια, σταθερά μη πρόσβαση στα νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία, σταθερά υποβαθμισμένη εκπαίδευση. Υπάρχει εναλλακτική λύση». Ο Θάνος Πλεύρης θεωρεί πως οι πολίτες στην κάλπη των ευρωεκλογών θα κρίνουν συνολικά την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. «Αυτό επιδιώκουμε, οι πολίτες να έρθουν στις κάλπες και να μην κρίνουν μόνο με χαλαρή διάθεση. Με ανησυχεί η αποχή στις ευρωεκλογές. Οι πολίτες ό,τι και να ψηφίσουν, να έρθουν στις κάλπες» είναι το μήνυμα του αν. κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, με το οποίο συμφωνεί και η κυρία Κεχαγιά.

Σχετικές ειδήσεις