ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση κατά ΣΥΡΙΖΑ για Σκόπια: Καθ’ έξιν πολιτικοί απατεώνες

Κυβέρνηση κατά ΣΥΡΙΖΑ για Σκόπια: Καθ’ έξιν πολιτικοί απατεώνες
Αρχείου - AP

Σφοδρή κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις νέες ακροβασίες των Σκοπιανών που θέλουν να αποκαλούνται «Μακεδόνες»

Με αφορμή την αναστάτωση που προκλήθηκε από τη νέα πρόεδρο των Σκοπίων και τις προκλητικές τις δηλώσεις η αξιωματική αντιπολίτευση πιέζει την κυβέρνηση να υπογράψει τα τρία μνημόνια συνεργασίας που βρίσκονται στον… πάγο την ώρα που οι γείτονες αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Παύλος Μαρινάκης, απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που θα φέρει στη Βουλή, λέγοντας ότι «κάποιοι καθ’ έξιν πολιτικοί απατεώνες μιλούν για πολιτική απάτη. Είναι αξιοπερίεργη η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ μια ημέρα μετά την απαράδεκτη επιλογή της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να επαναφέρει τα μνημόνια. Απευθυνόμαστε στην αντιπολίτευση και τους πολίτες και ρωτάμε: θα ήταν καλύτερο να έχουν ψηφιστεί αυτά τα μνημόνια; Δεν είναι καλύτερο που δεν έχουν ψηφιστεί έως σήμερα;».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «η ψήφισή τους εξαρτάται και από την άλλη πλευρά. Να έχουν λιγότερη βιασύνη και να βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από την στείρα αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται μέσω Tik Tok». Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαλούσε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας για τη στάση της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, που ορκίστηκε καταστρατηγώντας τη συνταγματική πρόβλεψη -απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών- για την επίσημη ονομασία της χώρας της, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να εγκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν έφερε τα τρία μνημόνια προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη σκληρή κριτική που ασκήθηκε στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Κοτζιά που χωρίς προηγούμενη συνεννόηση υπέγραψαν μια τέτοια συμφωνία, λένε τα γαλάζια στελέχη και συμπληρώνουν ότι «η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η συμφωνία παραβιάζεται από την άλλη πλευρά βάναυσα, αφήνει λανθασμένες υπόνοιες πως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε το δικαίωμα στην ηγεσία των Σκοπίων να προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διά των εκπροσώπων της δεν μιλά για αμφίδρομη παραβίαση των όρων, αλλά εγκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία και προειδοποιεί τη χώρα των Σκοπίων πως εγείρονται ζητήματα για την ευρωπαϊκή της πορεία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς, τότε υπουργός Εξωτερικών και… πρωτομάστορας της Συμφωνίας των Πρεσπών, φέρεται να έχει εισηγηθεί στον Στέφανο Κασσελάκη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στη Βουλή τα τρία μνημόνια που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ψηφίσει. Τι αφορούν αυτά; Την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία, την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS) από ελληνικά αεροσκάφη.

Ωστόσο ενδιαφέρον έχει ποιο είναι το ελληνικό... οπλοστάσιο σε περίπτωση που η Σκοπιανή πρόεδρος εξακολουθήσει στο ίδιο μοτίβο.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 η χώρα μας μπορεί να:

  • προκαλέσει την αντιπολίτευση στα Σκόπια να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις ενέργειες.
  • εγείρει διεθνή ευθύνη. Δηλαδή να ζητήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας επίλυσης των διαφορών με βάση το άρθρο 19 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που μπορεί να προκαλέσει από την παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι και την μονομερή προσφυγή της Ελλάδας στο δικαστήριο της Χάγης
  • η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει την ένταξη στην ΕΕ και τη χρηματοδότηση των Σκοπίων
  • αντίμετρα όπως το εμπάργκο

Να σημειώσουμε πάντως ότι η Σκοπιανή πρόεδρος, υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας της για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», άρχισε τις κυβιστήσεις διευκρινίζοντας ότι είναι... δικαίωμά της τι θα πει δημόσια, αλλά ότι θα τηρήσει την επίσημη συνταγματική ονομασία. Στην ανακοίνωση από το γραφείο της αναφέρεται πως:

«Η Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Η Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό επιδόθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Όλα αυτά βεβαίως μετά από σχετική προειδοποιητική ανακοίνωση του State Department η οποία ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προσηλωμένες στη συμφωνία των Πρεσπών…

Σχετικές ειδήσεις