ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι ανησυχούν από τον «βρυχηθμό» Τσίπρα

Ποιοι ανησυχούν από τον «βρυχηθμό» Τσίπρα

Αμηχανία στην Κουμουνδούρου

Παρών στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, δείχνει πως είναι ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας πράξη την υπόσχεση που έδωσε προ μερικών μηνών. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός μετά την πρόκληση των Σκοπίων, φαίνεται να προκαλούν αμηχανία στην Κουμουνδούρου, καθώς κάθε άλλο παρά πρόθεση πολιτικής «αποστράτευσης» δείχνει.

Παράλληλα, φαίνεται πως δεν υπάρχει, πλέον, καμία πιθανότητα συνεργασίας ανάμεσα στο «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ο υπουργός Εξωτερικών των «Πρεσπών», δεν μπορεί να βρει κοινό σημείο επαφής με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ουδείς αρνείται ότι οι «Πρέσπες» άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους στο πολιτικό σύστημα της χώρας, προκαλώντας τεράστια ενόχληση σε μεγάλο τμήμα των ελλήνων. Και είναι, επίσης, δεδομένο ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές του 2019, από τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως επίσης, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι τα δύο κόμματα που είχαν κυβερνήσει τη χώρα από το 1990 και μετά, οπότε και προέκυψε το ζήτημα με την ονομασία της γειτονικής χώρας, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, διαφωνούσαν δημόσια για λόγους ψηφοθηρικούς.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, που αποτέλεσε τον «αρχιτέκτονα» της εν λόγω συμφωνίας -και με τον Νίκο Κοτζιά σε ρόλο «μηχανικού»- τη θεωρεί τη σπουδαιότερη παρακαταθήκη της πολιτικής του διαδρομής. Σημαντικότερη και από την επιτυχία της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Επομένως, είναι λογικό ότι αποφάσισε να λάβει πρωτοβουλίες -από κοινού με τον τότε πρωθυπουργό της γειτονική χώρας, Ζόραν Ζάεφ- για τη στήριξη και την εφαρμογή της «Συμφωνίας των Πρεσπών», όπως ανακοίνωσε χθες. Το τι ακριβώς θα πράξει, θα ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν πρόσωπα από το περιβάλλον του.

Εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, είναι η «αφηρημάδα» -κάποιοι, όπως ο Πέτρος Κόκκαλης τη χαρακτήρισαν «απρέπεια»- του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη. Μια ανακοίνωση, ένα tweet για τις «Πρέσπες» και ούτε το κόμμα, αλλά ούτε και ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, τόλμησαν να ψελλίσουν το όνομα του.

Το ερώτημα, είναι γιατί. Από την Κουμουνδούρου επιχειρούν να προσπεράσουν την υπόθεση ως «δευτερευούσης σημασίας». Αντίθετα, τα στελέχη με αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό, είναι εξοργισμένα με αυτή την πράξη της νέας ηγεσίας.

Όσο για τον Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο είχε υπάρξει μια προσέγγιση, το προηγούμενο διάστημα; Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διαφορετική αντίληψη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Και όχι μόνο για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για ιδεολογικούς, πολιτικούς και αισθητικούς λόγους, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.