ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκλωβισμένος στη δημοσκοπική «μέγγενη» του 13%

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκλωβισμένος στη δημοσκοπική «μέγγενη» του 13%

Τη «μαργαρίτα» των δημοσκοπήσεων «μαδούν» στην Κουμουνδούρου, καθώς λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μοιάζει ικανό να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία, την ώρα που η διαφορά του από το ΠΑΣΟΚ, μόνο ασφαλείας δεν είναι.

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει «κολλημένος» στην περιοχή του 13% ως προς την πρόθεση ψήφου, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος τοποθετούν τον «πήχη» των ευρωεκλογών για τον Στέφανο Κασσελάκη στο 20%.

Τις τελευταίες 48 ώρες, δημοσιεύτηκαν τρεις έρευνες κοινής γνώμης. Μία τις MRB για το Open, μία της Marc για τον ΑΝΤ1 και μια της Alco για τον Alpha. Και στις τρεις μετρήσεις, καταγράφεται λίγο ως πολύ η ίδια τάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο κρίσιμο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου κινείται στη ζώνη του 13% - με μικρές αποκλείσεις, που είναι κάτω από το όριο του στατιστικού λάθους.

Στην εκτίμηση ψήφου, αυτό το ποσοστό παίζει από 14 ως 16%, το οποίο αποκλίνει αισθητά από τον στόχο που έχει θέσει ο Στέφανος Κασσελάκης, για το κόμμα του. Ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να εμφανίζει σημάδια συσπείρωσης και να «ξεκολλάει» από τη ζώνη του 30%.

Την ίδια στιγμή, όχι ένα, αλλά δύο στελέχη πρώτης γραμμής, ο Νίκος Παππάς και ο Διονύσης Τεμπονέρας, βάζουν δύσκολα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Με δηλώσεις τους θέτουν τον εκλογικό πήχη στο 20%, που στην παρούσα συνθήκη μοιάζει με στόχο άπιαστο. Τη δυσκολία του να επιτευχθεί ο στόχος της απόλυτης ανατροπής, σημείωσε και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και έτσι εμφανίστηκε στην Ηλιούπολη, λέγοντας ότι «στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη από το αποτέλεσμα», προσθέτοντας πως «Θα πετύχουμε, γιατί η αλήθεια είναι με το μέρος μας, εμείς σεβόμαστε την κοινωνία και θα είμαστε μέσα στην κοινωνία, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φορολογική ρελάνς

Πάντως, στην Κουμουνδούρου θεωρούν κίνηση-ματ την πρόταση νόμου που κατέθεσε σήμερα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο φορολογικό σύστημα. Εκτιμούν ότι το σχέδιο τους αποτελεί την «θεραπεία» που χρειάζεται στην παρούσα φάση η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και ιδιαιτέρως οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι οποίοι συνθλίβονται εξ αιτίας της φορολογίας αλλά και του αποκλεισμού τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόταση νόμου με τίτλο: «για μία σταθερή, προοδευτική και δίκαιη φορολογία εισοδημάτων φυσικών-νομικών προσώπων και ιδιοκτησίας ακινήτων» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογικών συντελεστών, κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και ελάφρυνση των εισφορών με ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των νοικοκυριών και των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων, σε πορεία πραγματικής σύγκλισης του βιοτικού επιπέδου και των όρων του επιχειρείν στα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.