Γράφει η Χρύσα Γρίβα
Ένα πάρκο με δέντρα, λίμνες, βλάστηση, νερά, λουλούδια και πουλιά, μια όαση ανάμεσα από το Ίλιον, τους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό. Ένας τεράστιος χώρος πρασίνου, όχι μόνο για την Αττική, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, στην καρδιά του Δυτικού Τομέα, της πιο «αδικημένης» περιοχής της πρωτεύουσας, κατά γενική ομολογία.
Είναι το «Πάρκο Τρίτση», όπως το γνωρίζουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, που το επισκέπτονται καθημερινά και έχουν γίνει μάρτυρες της εξέλιξής του τα τελευταία χρόνια. Είναι το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης», όπως ήταν η επίσημη ονομασία του μέχρι πρόσφατα, είναι το «Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας ’Αντώνης Τρίτσης’», όπως είναι σήμερα η ονομασία του.
1863-1940
Μετά την έξωση του Όθωνα, το κτήμα περνάει στο υπουργείο Οικονομικών και ενοικιάζεται σε διάφορους γαιοκτήμονες που επιχειρούν να διατηρήσουν την αρχική μορφή του – χωρίς πάντως να φτάνει ξανά το επίπεδο που είχε επί Αμαλίας, μέχρι που περιήλθε στην ιδιοκτησία του ζεύγους Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρη και Πηνελόπης Λιδωρίκη, που αποφάσισαν να το «ξαναζωντανέψουν», το 1931. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε τα σχέδιά τους και όταν οι Ναζί μπήκαν στην Αθήνα, εγκαταστάθηκαν και στο κτήμα.
1945-1993
Μετά την Απελευθέρωση, το κτήμα Πύργος Βασιλίσσης περιήλθε στο Δημόσιο, το οποίο παραχωρεί διαδοχικά εκτάσεις του: Στο Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, σήμερα Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα, σήμερα Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής, καθώς και στο Ίδρυμα Προστασίας και Αποκατάστασης Παίδων και Νέων με νοητική Υστέρηση η Θεοτόκος, έως ότου, το 1993 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) παραχώρησε στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ), έκταση 913 στρεμμάτων με αόριστη διάρκεια, με σκοπό τη «δημιουργία υπερτοπικού πόλου αναψυχής» - ήταν η αρχή της δημιουργίας του σημερινού Πάρκου Τρίτση.
Πύργος Βασιλίσσης
Αν και οι απαρχές της δημιουργίας της έκτασης που σήμερα βρίσκεται το Πάρκο Τρίτση εντοπίζονται στην προσπάθεια της τότε βασίλισσας Αμαλίας να δημιουργήσει ένα πρότυπο αγρόκτημα, σήμερα, ο Πύργος Βασιλίσσης, η βασιλική έπαυλη που κατασκεύασε τότε, σήμερα δεν ανήκει στο πάρκο. Γειτνιάζει εν τούτοις με το Πάρκο Τρίτση, στο τμήμα του καναλιού που συνδέει την πέμπτη με την έκτη λίμνη του και η πρόσβαση στον χώρο μέσω του πάρκου είναι ελεύθερη. Στο σημείο εκείνο δραστηριοποιείται η οργάνωση Γη, που έχει δημιουργήσει στα παλιά βασιλικά κτήρια το Κέντρο της Γης, ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης.
Ο Πύργος Βασιλίσσης κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλιού πύργου, είναι γοτθικού ρυθμού και έδωσε το όνομά του σε ολόκληρο το κτήμα, που σήμερα βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία ιδιώτη. Ο Πύργος εγκαινιάστηκε το 1854, ενώ εκτός από την εντυπωσιακή είσοδο που ορθώνεται με την μορφή κάστρου με επάλξεις και μικρότερους πύργους σε βαθμιδωτή διάταξη, ξεχωρίζει και η κεντρική αίθουσα για τον περίτεχνο διάκοσμό της με τους γαλάζιους τοίχους, τη χρυσή γεωμετρική διακόσμηση, το ξύλινο πάτωμα από διαφορετικά είδη ξύλου, τα μικροέπιπλα και τα φωτιστικά γοτθικού ρυθμού. Ο κήπος του είναι καταπράσινος, με φοίνικες, αγάλματα ρομαντικού ύφους, σαρκοφάγους κι ένα σιντριβάνι, ενώ το κτήμα περιλαμβάνει αμπελώνα, οινοποιείο και στάβλους με άλογα. Σήμερα, ο Πύργος έχει συντηρηθεί και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, ενώ είναι επισκέψιμος μετά από προκαθορισμένο ραντεβού ξενάγησης.
Πηγή: pyrgosvasilissis.gr
Πηγή: pyrgosvasilissis.gr
Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου
Εντός του Πάρκου Τρίτση βρίσκεται ένας ιερός ναός ξεχωριστής αξίας και σημασίας: Πρόκειται για τον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, που κατασκευάστηκε το 1958, υπό την επίβλεψη του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, στα τότε βασιλικά κτήματα. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο ναΐδριο, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αισθητική αξία, ένα έργο στο οποίο αρχιτέκτονας ήταν ο συνεργάτης του Πικιώνη, Θανάσης Κουτσογιάννης, ενώ όλες οι αγιογραφίες είναι του Φώτη Κόντογλου. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 22 Ιουνίου 1960.
Πηγή: ΑΠΕ
Το εκκλησάκι βρίσκεται ανάμεσα στα πυκνά πεύκα και τη βλάστηση, προσαρμοσμένο απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον, στο δυτικό τμήμα του πάρκου. Είναι τύπου «σταυρεπίστεγου βασιλικής» με ανοικτό υποστώο και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί λίθοι. Το χτιστό του τέμπλο κοσμείται από τις φορητές αγιογραφίες του Χριστού του Ζωοδότη, της Παναγίας της Οδηγήτριας και του Ιωάννη του Προδρόμου, ενώ στον ναό υπάρχει και η εικόνα του Αγίου Παύλου – όλες έργα του Φώτη Κόντογλου.
Πηγή: parkotritsis.gr, Φωτογραφία: Καμίλλο Νόλλας,
δημοσιευμένη στο «Ο Άγιος Παύλος» του Εθνικού
Ιδρύματος Νεότητας, Αθήνα: Μεταίχμιο, 2002
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πάρκου Τρίτση, το ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης «με την απόφαση αρ.131/26.10.2017, έχει υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού για την κήρυξη του Ναού Αποστόλου Παύλου ως διατηρητέου μνημείου με διευρυμένο καθεστώς προστασίας του περιβάλλοντος χώρου, των υπαίθριων διαμορφώσεων και των καλλιτεχνικών έργων του Φώτη Κόντογλου», ενώ ανάλογο αίτημα έχει καταθέσει και ο Δήμος Ιλίου, στον οποίο ανήκει χωροταξικά.
Ο ναός παρέμεινε κλειστός επί μία δεκαετία, όμως λειτουργεί ξανά από το 2017, εφόσον κατατεθεί σχετικό αίτημα για την τέλεση μυστηρίων, προς την ειδική επιτροπή για τη λειτουργία του και μάλιστα, πρόσφατα, έγιναν εκεί γυρίσματα για την τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες».