Newsbomb.gr

Τσίπουρο Καλαϊτζή: Από τη θεσσαλική γη στην καρδιά κάθε ελληνικής παρέας

Καλαϊτζής. Μία λέξη που συνδέεται με ένα από τα πιο παλιά παραδοσιακά επαγγέλματα της χώρας μας, ένα όνομα που «κουβαλά» μία ολόκληρη ιστορία και έχει καταφέρει να φτάσει στο σήμερα, αποτελώντας ταυτόχρονα συνώνυμο της παράδοσης και της απόλαυσης.

Μία ματιά σε κάποιο ελληνικό λεξικό μας αποκαλύπτει ότι ο Καλαϊτζής -ή αλλιώς, καλατζής- είναι ο κασσιτερωτής χαλκωμάτων, δηλαδή ο γανωματής, ένα επάγγελμα για το οποίο υπάρχουν αναφορές ήδη από τα χρόνια του Βυζαντίου. Σήμερα, βέβαια, ο γανωματής δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τα επαγγέλματα της σύγχρονης αγοράς εργασίας, ωστόσο, η ονομασία «Καλαϊτζής» παραμένει γνωστή, μεταξύ άλλων χάρη στην τέχνη του Χαράλαμπου Κρομμύδα ή «Καλαϊτζή», όπως τον φώναζαν λόγω του επαγγέλματός του, έχοντας συνδεθεί με την ιστορία του αυθεντικού τσίπουρου Θεσσαλίας.

Το ποια είναι αυτή η ιστορία, θα το ανακαλύψουμε αμέσως. Το σίγουρο είναι πως για εκείνους οι οποίοι γνωρίζουν από καλά και αυθεντικά αποστάγματα, στο άκουσμα των λέξεων τσίπουρο Θεσσαλίας, ο νους τους πηγαίνει στο Τσίπουρο Καλαϊτζή -και όχι άδικα.

Η πολύτιμη κληρονομιά και τα «μυστικά» του Χαράλαμπου «Καλαϊτζή»

Ήταν πίσω στο 1947 όταν ο Χαράλαμπος Κρομμύδας ή Καλαϊτζής, μετοίκησε με την οικογένειά του από την περιοχή της Μουργκάνας Θεσπρωτίας στο χωριό Βασιλική, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Συνδυάζοντας, λοιπόν, το μεράκι του για το καλό τσίπουρο και την τεχνογνωσία του πάνω στην κατασκευή χάλκινων σκευών, επένδυσε στην τέχνη της παρασκευής παραδοσιακού τσίπουρου με χάλκινους άμβυκες, δημιουργώντας μία συνταγή που έμελλε να αναδειχθεί στην καλύτερη της περιοχής, ένα τσίπουρο που έγινε γνωστό ως το τσίπουρο του Καλαϊτζή.

Σήμερα, λοιπόν, τo Τσίπουρο Καλαϊτζή κερδίζει τους ουρανίσκους εκείνων που το δοκιμάζουν, φέρνοντας την παράδοση και την ποιότητα του πιο αυθεντικού αποστάγματος στα ποτήρια τους, κατευθείαν από την «καρδιά» της θεσσαλικής γης. Διότι τα μυστικά πίσω από αυτήν την επιτυχημένη συνταγή κατάφεραν να φτάσουν στο σήμερα, παραμένοντας καλά κρατημένα στο «τεφτέρι» του παππού Χαράλαμπου Κρομμύδα. Και αυτά ακριβώς τα μυστικά πήραν και διατήρησαν τα παιδιά του και εν συνεχεία τα εγγόνια του, τα οποία σήμερα παράγουν το γνωστό τσίπουρο του παππού τους, με σύγχρονες οινοποιητικές και αποστακτικές μεθόδους, αλλά με το ίδιο όνομα και το ίδιο μεράκι.

Έτσι, η τέχνη της παρασκευής παραδοσιακού τσίπουρου με χάλκινους άμβυκες, που συνοδεύει την ιστορία της οικογένειας Κρομμύδα, φτάνει στο σήμερα και σε εμάς. Και αρκεί μία φιλική συνάντηση, ένα πέρασμα από τα σοκάκια με τις ψαροταβέρνες, τα μεζεδοπωλεία και τα εστιατόρια της πόλης μας για σιγουρευτούμε πως ακόμη και αν η ιστορία της παραγωγής του χάνεται στο βάθος του χρόνου, το συγκεκριμένο απόσταγμα συνιστά ακόμη μέρος της ζωής μας. Για την ακρίβεια, θα λέγαμε πως αποτελεί κατά κάποιον τρόπο έναν συνδετικό κρίκο του χθες της Ελλάδας με το σήμερα, είναι ένα κομμάτι της παράδοσής μας, που «παντρεύεται» άψογα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τη γαστρονομία της εποχής μας.

Από τη Θεσσαλία σε ολόκληρη την Ελλάδα με φινέτσα, ποιότητα και αυθεντικότητα

Μπορεί το «ταξίδι» του Τσίπουρου Καλαϊτζή, λοιπόν, να ξεκίνησε στη Θεσσαλία, ωστόσο, σήμερα συνεχίζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Και το γιατί δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Βλέπετε, σε σύγκριση με το παρελθόν, σήμερα έχουμε περισσότερες επιλογές και πιο πολλές πληροφορίες και τεχνολογίες στη διάθεσή μας. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να είμαστε και πιο επιλεκτικοί, σε ό,τι αφορά στα προϊόντα που επιλέγουμε να καταναλώνουμε, ειδικότερα όταν σχετίζονται με τον κλάδο της γαστρονομίας.

Κάπως έτσι, το να αναζητούμε και να διαλέγουμε πιο ποιοτικές επιλογές για το μενού και τη διατροφή μας, έχει γίνει ο «κανόνας» στη ζωή μας, κάτι που εξηγεί το γιατί σε ό,τι έχει να κάνει με τα αποστάγματα που καταναλώνουμε, προτιμούμε μόνο τα ποιοτικά ανώτερα και τα πιο αυθεντικά. Και αυτή ακριβώς η σύγχρονη επιταγή, είναι που καθιστά ένα τόσο ιστορικό όνομα, όπως εκείνο του Καλαϊτζή, συνώνυμο της απόλαυσης, της ποιότητας και της αυθεντικότητας σήμερα, μέσα από το ομώνυμο τσίπουρο, δηλαδή το Τσίπουρο Καλαϊτζή.

Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Σαββατιανό, Ροδίτης, Ασύρτικο. Στο Τσίπουρο Καλαϊτζή «παντρεύονται» σήμερα εξαιρετικά αρωματικά ελληνικά στέμφυλα από τη θεσσαλική γη και σίγουρα, δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα κορυφαία προϊόντα του Όμιλου Εταιρειών Mantis, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την παραγωγή του Τσίπουρου Καλαϊτζή.

Η τέλεια αναλογία και το μεράκι στο καζάνι που κάνουν τη διαφορά

Συνδυάζοντας τις παραδοσιακές αξίες και την αυθεντία του παλιού, με τις τελευταίες οινοποιητικές και αποστακτικές μεθόδους, λοιπόν, οι άνθρωποι του Όμιλου Εταιρειών Mantis, έχουν καταφέρει να «γεφυρώσουν» το παραδοσιακό με το καινοτόμο, κερδίζοντας έτσι μία θέση στην καρδιά των Ελλήνων καταναλωτών. Αυτό ακριβώς προσφέρει και το Τσίπουρο Καλαϊτζή σε όσους το δοκιμάζουν: Μόνο την «καρδιά», δηλαδή το αγνότερο κομμάτι. Και όλα έχουν να κάνουν με το καζάνεμα και την απόσταξη.

Διότι προκειμένου να φτάσει στα ποτήρια μας το καθαρό και φινετσάτο αυτό απόσταγμα, η απόσταξή του γίνεται σε χάλκινους αποστακτήρες με στήλες πολλαπλής κλασμάτωσης -και για την ακρίβεια, οκταπλής- και κατά τη διάρκειά της, τα ζυμωμένα στέμφυλα αποστάζονται αργά και υπομονετικά σε ελεγχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες.

Είτε το απολαύσουμε εντός, είτε εκτός σπιτιού, είτε το προτιμάμε με γλυκάνισο ή χωρίς, το σίγουρο είναι ότι μία δοκιμή αρκεί για να μας θυμίσει το πώς η γεύση φέρνει στον νου μας αξίες που θέλουμε και αξίζει να διατηρήσουμε. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι πρόκειται για ένα προϊόν που μας έρχεται από μία οικογένεια που βασίζεται στο μεράκι και την τέχνη της και συνεχίζει να παράγει και να δημιουργεί, με «όχημα» μία αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Όμιλος Εταιρειών Mantis, που βρίσκεται πίσω από το Τσίπουρο Καλαϊτζή, έχει καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, δημιουργώντας σήμερα προστιθέμενη αξία για το ελληνικό επιχειρείν με «πυξίδα» την τεχνογνωσία, την επιχειρηματική αριστεία, την αξιοπιστία και με «οδηγούς» την παράδοση και τα πιο αγνά συστατικά της ελληνικής φύσης.