Η όπισθεν με τρέιλερ γίνεται πανεύκολη

Η Volkswagen ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος Trailer Assist, το οποίο θα μπορεί να κάνει αναστροφή και να χειρίζεται αυτόνομα ένα αυτοκίνητο π.χ. με ένα τροχόσπιτο.

Η όπισθεν με τρέιλερ γίνεται πανεύκολη
1'

Του Γιάννη Σκουφή

Η νέα αυτή έκδοση του Trailer Assist αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα χρόνια και να προσφέρει μια πιο εξελιγμένη εμπειρία υποβοήθησης οδήγησης σε σύγκριση με την υπάρχουσα τεχνολογία.

Αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη λειτουργία επιτρέπει στους οδηγούς να χρησιμοποιούν τα χειριστήρια των ηλεκτρικών καθρεφτών για να κατευθύνουν με ακρίβεια το αυτοκίνητο και το ρυμουλκούμενο κατά την οπισθοπορεία.

Ωστόσο, η επόμενη γενιά του συστήματος θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, αφού θα καταγράφει στη μνήμη του τα τελευταία 50 μέτρα της διαδρομής και θα τα επαναλαμβάνει με ακρίβεια προς τα πίσω, κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις για το ρυμουλκούμενο.

Πως λειτουργεί το σύστημα; Πιέζοντας το ψηφιακό διακόπτη στην οθόνη αφής του αυτοκινήτου, αυτό αρχίζει να κινείται μόνο του προς τα πίσω, διορθώνοντας την πορεία του για να αποφευχθεί το φαινόμενο του «διπλώματος». Ο οδηγός το μόνο που έχει να κάνει είναι να ελέγχει το γκάζι.

Αυτό που κάνει την αναβάθμιση του συστήματος ιδιαίτερα πρακτική είναι ότι δεν απαιτείται επιπλέον hardware/εξοπλισμός. Το σύστημα χρησιμοποιεί τους αισθητήρες υπερήχων στους προφυλακτήρες, που συνήθως βρίσκονται στα συστήματα υποβοήθησης στάθμευσης, για να αποφύγει τυχόν συγκρούσεις.

Ωστόσο, οι αισθητήρες αυτοί δεν μπορούν να δουν πέρα από το ρυμουλκούμενο, οπότε είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος που να ελέγχει την περιοχή γύρω από το αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που κάτι βρεθεί στην πορεία του αυτοκινήτου, το σύστημα αυτόνομης πέδησης (AEB) θα ενεργοποιηθεί για να αποτρέψει τη σύγκρουση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή