Καθαρές λύσεις για μια εθνική μεταναστευτική πολιτική

Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου παράνομων αλλά και νόμιμων μεταναστών. Για πολλά χρόνια το Ελληνικό Κράτος, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και των πολιτικών δυνάμεων, δεν κατάφερε να συγκροτήσει μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

Καθαρές λύσεις για μια εθνική μεταναστευτική πολιτική

Άρθρο παρέμβαση του Μάνου Ν. Κόνσολα

Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου - Εκλεγμένος Βουλευτής της ΝΔ στα Δωδεκάνησα

Κανείς από εμάς δεν διακατέχεται από ρατσιστικά ένστικτα ή ξενοφοβικά σύνδρομα. Είμαστε όμως ικανοποιημένοι από τη σημερινή κατάσταση; Από ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κύμα που υπερβαίνει τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της χώρας; Από την είσοδο και παραμονή στην Ελλάδα λαθρομεταναστών; Από την αλματώδη αύξηση της εγκληματικότητας και των παραβατικών πράξεων;

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να χαράξουμε τους άξονες μιας εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δει την πραγματικότητα και την αλήθεια γιατί έχουμε φτάσει στο απροχώρητο.

Καθαρές λύσεις λοιπόν και καθαρές δεσμεύσεις για μία εθνική μεταναστευτική πολιτική.

Αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ που αποτέλεσε ολέθριο λάθος του τότε Υπουργού Εξωτερικών κ. Παπανδρέου. Ουσιαστικά, με ότι περιλαμβάνεται σε αυτή τη συνθήκη, η Ελλάδα αφέθηκε μόνη της να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την απονομή της ιθαγένειας και αναθεώρηση του πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου. Με τις δύο αυτές ατυχείς επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα έγινε πόλος έλξης λαθρομεταναστών κυρίως.

Μετακύληση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που έχει με την Ελλάδα. Πόσο εύκολο θα είναι όμως να μην εφαρμόσει μία ανάλογη συμφωνία με την Ευρώπη, όταν μάλιστα η άρνησή της θα συνοδεύεται από κυρώσεις;

Καθορισμός ανώτατου ορίου παραμονής και εργασίας μεταναστών στην Ελλάδα. Μπορεί να καθοριστεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι η καλύτερη επιλογή και για τη χώρα αλλά και για όσους έρχονται και πρέπει να βρίσκουν εδώ εργασία. Ισχύει στις περισσότερες χώρες.

Διασφάλιση και συγκεκριμενοποίηση ενός συνολικού πλαισίου δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όσων διαμένουν και εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα. Να τερματιστεί οριστικά το φαινόμενο της μαύρης και αδήλωτης εργασίας που στερεί πόρους από το Κράτος και ενισχύει τη λαθρομετανάστευση.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την απονομή της ιθαγένειας. Θα αφορά τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και ολοκληρώνουν εδώ την βασική εκπαίδευση και θα απονέμεται μετά από δική τους αίτηση και αφού διαπιστωθεί η ενσωμάτωσή τους στην Ελληνική κοινωνία.

Καίριο χτύπημα στη λαθρομετανάστευση με τη διακλαδική συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και της FRONTEX. Όποιος μπαίνει παράνομα στη χώρα θα γνωρίζει ότι θα κρατείται και θα επιστρέφει άμεσα από εκεί που ήρθε.

Αυστηρότερο και απλούστερο νομικό πλαίσιο για όσους απασχολούν παράνομα λαθρομετανάστες ή τους εκμισθώνουν κατοικίες.

Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είχαμε αντιμετωπίσει χθες.

Απαιτεί, όπως και πολλά από τα σημερινά μας προβλήματα, εθνική συνεννόηση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή