Ν.Νικολόπουλος: Η Ελληνική επιχειρηματικότητα βορά στα κοράκια των αγορών

Ο έλεγχος της Ελληνικής επιχειρηματικότητας περνά πλέον στα «κοράκια» των αγορών, αφού η Κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των δανειστών, για να εξασφαλίσει την υποδόση του 1 δις.

Ν.Νικολόπουλος: Η Ελληνική επιχειρηματικότητα βορά στα κοράκια των αγορών

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η ελληνική πλευρά συμφώνησε να δοθούν σε ξένα funds τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν μιλάμε μόνο για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ή και για τις μικρομεσαίες.

Έχουν στρατοπεδεύσει οι εκπρόσωποι των αρπακτικών από κάθε γωνιά της Ευρώπης και όχι μόνον.
Αυτό είναι το μεγάλο deal 107 δις, αφού γεννήθηκε εξαιτίας των μνημονίων μία νέα μεγάλη δευτερογενής αγορά.
Οι ξένοι τοκογλύφοι τώρα μπορούν να αγοράσουν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και να διαχειριστούν προβληματικά στεγαστικά.

Οι υπερχρεωμένοι Έλληνες φορολογούμενοι ήδη οργανώνονται και αντιδρούν με ομαδικές αγωγές και μαζί με το Εξώδικο Επανακαθορισμού των Τραπεζικών Οφειλών. Αυτά είναι σήμερα τα μεγαλύτερα όπλα αποτελεσματικής άμυνας των δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
Με την ενεργό συμμετοχή των Ελληνικών τραπεζών προκρίνεται το μοντέλο της συνδιαχείρισης με τη σύσταση θυγατρικών μεταξύ των τραπεζών και των ξένων εταιρειών. Πρόκειται για εταιρείες - οχήματα ειδικού σκοπού (SPV’S) που συστήνονται από τις τράπεζες που έχουν τα προβληματικά δάνεια.

Η ΤτΕ αναμένεται να εκδώσει Πράξη με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη σύσταση αυτών των κοινών εταιρειών και όροι για την προστασία των δανειοληπτών.
Αναμένεται ένα μαζικό κύμα αναδιάρθρωσης δανείων, αρχής γενομένης από τα επιχειρηματικά.

Η λύση των κοινών εταιρειών προκρίνεται, λένε οι Τραπεζίτες, ώστε να αποσοβηθεί η ανεξέλεγκτη δράση των «κορακιών» των αγορών, καθώς θα εποπτεύονται όλες οι διαδικασίες από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Η σκληρή όμως αλήθεια είναι ότι έτσι μοιράζεται και ο κίνδυνος της καταβύθισης εξαιτίας των θαλασσοδανείων των νταβατζήδων...

Θα πρέπει ακόμα πούμε ότι οι εταιρείες ειδικού σκοπού για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια προτείνουν ακόμη και το κλείσιμο προβληματικών εταιρειών, οι οποίες εκτός από υπερχρεωμένες είναι και μη βιώσιμες. Βεβαίως από τις χιλιάδες εταιρείες σίγουρα κάποιες θα οδηγηθούν σε λουκέτο, είτε είναι μικρές είτε μεγάλες.

Δυστυχώς η υπερχρέωσή τους με υψηλά δάνεια, η αδυναμία τους να αντεπεξέρχονται στις συνθήκες κρίσης που επικρατούν αλλά και η αδυναμία να πείσουν ότι είναι βιώσιμες θα τις οδηγήσει σε κλείσιμο.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν όσα είπε ο επικεφαλής του ΤΧΣ, Άρης Ξενόφος, μιλώντας στην πρόσφατη εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Οι τράπεζες πρέπει να πάψουν να ασχολούνται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να ξαναγίνουν τράπεζες, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία». Και ο νοών νοείτω
Οι εκπρόσωποι των funds που μίλησαν στην ίδια εκδήλωση ήταν ξεκάθαροι: «οι τιμές πώλησης για τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις υπολογίζονται στα 4-5 σεντς του ευρώ, ενώ για τα δάνεια με μεγάλες υποθήκες οι τιμές μπορούν να φτάσουν τα 20-40 σεντς ανάλογα με τις εμπράγματες εγγυήσεις και τις προβλέψεις που έχουν σχηματίσει.

Για ακίνητα πολυτελή, σε ακριβές ή τουριστικές περιοχές σίγουρα υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς θα αγοραστούν σε χαμηλή τιμή από τους «κόκκινους» ιδιοκτήτες και στη συνέχεια να πουληθούν με κέρδος. Όσο για τη συντριπτική πλειοψηφία των υποθηκευμένων κατοικιών η κυβέρνηση, πέραν του νέου νόμου Κατσέλη, αναζητά ένα νέο τρόπο διαχείρισης, χωρίς κάτι συγκεκριμένο για σήμερα.

Είναι φανερό τι συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη: Η Ελληνική επιχειρηματικότητα θα ελέγχεται σε ένα μεγάλο βαθμό από τα κοράκια των αγορών που θα μπορούν να καθορίζουν διοικήσεις και να λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν και στους εργαζόμενους.
Αυτός είναι και ο λόγος που επηρεάζεται ολόκληρη η Ελληνική οικονομία. Με την ψυχρή λογική των funds και δεδομένου ότι θα έχουν αγοράσει τα δάνεια σε πολύ μικρότερη αξία από αυτή που ελήφθησαν, οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών θεωρούνται δεδομένες.
Τέλος πρέπει να υπενθυμίσουμε πώς οι δανειστές ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής οικονομίας μέσω των τραπεζών, τις οποίες ουσιαστικά ελέγχουν πλήρως και ήδη έχουν βάλει πόδι σε αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και Ανεξάρτητος Βουλευτής

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή