Και ξαφνικά εμφανίστηκε ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα
Ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα, Χαλίτ Τσεβίτ, που όλα αυτά τα χρόνια είναι άφαντος παρά την Τουρκική προκλητικότητα, ενφανίστηκε χθες και έκανε ενημέρωση δημοσιογράφων στην τουρκική Πρεσβεία.
Σε αυτή έβαλε τη μάσκα της «κανονικής» χώρας και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Δηλαδή, δεν είναι η Τουρκία η χώρα που εμπλέκεται στο δουλεμπόριο, είναι και αυτή μια κανονική χώρα που έχει πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο διπλωμάτη που νομίζει ότι απευθύνεται σε κρετίνους.
Ξεκινώντας την ενημέρωση δημοσιογράφων στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, ο Τούρκος πρέσβης παρατήρησε πως τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα βρίσκονται σε μια ταραχώδη γειτονιά, στην οποία αντιμετωπίζουν από κοινού μερικές από τις κρίσεις της.
Βεβαίως «ξέχασε» να αναφέρει ότι ορισμένες από τις κρίσεις τις προκαλεί η Τουρκία.
Στο μεταναστευτικό -είπε- οι δύο χώρες συνεργάζονται εκτενώς, πέτυχαν πολλά, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, αλλά ο στόχος είναι Τουρκία και Ελλάδα να εργαστούν μαζί για τον αποτελεσματικό έλεγχο της μετανάστευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με την τουρκική πολιτική «ανθρωπιστικής βοήθειας και μετανάστευσης». Ένα ρίγος το νιώσατε από τον τουρκικό ανθρωπισμό; Εμείς πάντως συγκινηθήκαμε.
Εστιάζοντας περαιτέρω στο ζήτημα, ο κ. Τσεβίτ ξεδίπλωσε το πλέγμα της τουρκικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, αλλά και τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Κύριοι πυλώνες της τουρκικής αρχιτεκτονικής στο ζήτημα αυτό, όπως ανέλυσε, είναι ο συνδυασμός ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθεια. Δηλαδή, μάλλον εννοεί, να τους στέλνουν καραβάνια στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή; Τι; Δεν εννοούσε αυτό;
Η λογική πίσω από την προσέγγιση αυτή, όπως είπε, είναι «δεν χαρίζουμε ψάρια, αλλά τους μαθαίνουμε να ψαρεύουν», σημειώνοντας πως όταν συνδυάζονται η ανθρωπιστική και η αναπτυξιακή βοήθεια, καθίσταται πιο αποτελεσματική και αποδοτική η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Έμαθαν οι Τούρκοι να ψαρεύουν και μαθαίνουν και σε άλλους. Ενδιαφέρουσα προσέγγιση.
Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα, ανέφερε πως ο στόχος είναι η ολική αποτροπή, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει αποδεκτό πως δεν είναι δυνατό να σταματήσουν τελείως. Βεβαίως, από την άλλη εάν το σκεφτεί καλύτερα κανείς, πώς να σταματήσουν; Άμα σταματήσουν πώς ο αφέντης του θα εκβιάζει την Ευρώπη;
Παρατήρησε μάλιστα πως μετά τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ο αριθμός τους μειώνεται γρήγορα. Είναι μεταξύ 50 και 100 καθημερινά. Τίποτα δηλαδή. Μας στέλνουν μόλις ένα χωριό την εβδομάδα, ψίχουλα.
Το 2015 ο αριθμός ανερχόταν στους 7.000, ενώ το πρώτο 8μηνο του 2018 ο μέσος αριθμός καθημερινών αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου είναι 83. (σ.σ. Σύμφωνα με τη FRONTEX, η διέλευση από το Αιγαίο το πρώτο 8μηνο του 2018 αυξήθηκε 24%.)
Ερωτηθείς για τις επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, ανέφερε πως από τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου 2016, έως σήμερα ο αριθμός ανέρχεται στους 1.740, εκ των οποίων 309 Σύροι.
Συνεχίζοντας, εκτίμησε πως ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλός και συμπλήρωσε πως αν είναι μεγαλύτερος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για νέους μετανάστες να διασχίσουν το Αιγαίο.
Σκιαγραφώντας την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα του, έκανε λόγο για διπλή πρόκληση για την Τουρκία, από τη μία προσπαθεί να αποτρέψει την εισροή από τα ανατολικά και νότια σύνορά της, και από την άλλη προσπαθεί να εμποδίζει τη διέλευσή τους από τα δυτικά σύνορα προς την Ευρώπη.
Μόλις τη λυπηθήκαμε την Τουρκία, μια συγκίνηση, ένα πράγμα. Τόσες σκοτούρες ανοιχτές η άμοιρη. Από παντού της μπαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες. Άμα είναι τζιχαντιστές, εκεί το κάνουν με τις μυστικές υπηρεσίες τους, δεν μετράει. Ή μετράει;
Η Τουρκία είναι χώρα προορισμού, αλλά και χώρα διέλευσης και προσπαθεί να αποτρέψει και τα δύο, σημείωσε συμπυκνώνοντας τη διπλή αυτή πρόκληση. Και πάλι συμπάσχουμε όλο το έθνος με το δράμα τους.
Αναδεικνύοντας τη συμβολή της Τουρκίας, επικαλούμενος την έκθεση Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Βοήθειας για το 2017 και το 2018, είπε πως η χώρα του κατατάσσεται πρώτη στην ανθρωπιστική βοήθεια, με 8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ. Δικά τους λεφτά ή από αυτά που τους δίνουν οι ξένοι; Δεν το προσδιόρισε.
Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής της βοήθειας απευθύνεται σε Σύρους στην Τουρκία, διευκρίνισε και προσέθεσε πως από τα 4,5 εκατ. πρόσφυγες στη χώρα του, περίπου 3,5 εκατ. είναι από τη Συρία. Βεβαίως πάλι ξέχασε να πει, ο ξεχασιάρης, ότι η χώρα του ευθύνεται για τον πόλεμο στη Συρία.
Σημειώνεται πως λόγω της λήξης της θητείας του, η ενημέρωση αυτή του Χαλίτ Τσεβίτ είναι η τελευταία προς τους δημοσιογράφους.
Τα νέα του Τούρκου Πρέσβη τα μάθαμε από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Καλό ταξίδι Χαλίτ και καλή συνταξιοδότηση, σου ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στο υπόλοιπο της ζωής σου.
Πηγή: tribune.gr