Για πόσο καιρό μπορείς να αποθηκεύσεις περισσεύματα φαγητού;
...και να μην αρρωστήσεις;
Βγάζεις ένα τάπερ από το πίσω μέρος του ψυγείου, ανοίγεις και μυρίζεις προσεκτικά. Φαίνεται να μυρίζει ΟΚ, οπότε μάλλον δεν έχει χαλάσει, σωστά; Όχι τόσο γρήγορα. Ακριβώς επειδή το φαγητό δεν μυρίζει χαλασμένο δεν σημαίνει ότι είσαι ασφαλής από τροφικές ασθένειες. Σύμφωνα με το FDA, οι τροφικές ασθένειες προκαλούνται από παθογόνα βακτήρια και αυτά είναι διαφορετικά από τα βακτήρια που καταστρέφουν τα τρόφιμα.
Η συνήθης αλλοίωση, προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως έκθεση σε φως, οξυγόνο, θερμότητα, υγρασία, θερμοκρασία και μικροοργανισμούς όπως μη παθογόνα βακτήρια, μούχλα και μαγιά. Το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος είναι να πέσει με πυρετό, έμετο, διάρροια και κράμπες στο στομάχι. Ευτυχώς, υπάρχει ένα απλό τέχνασμα που θα σε βοηθήσει να αποφύγεις όλο αυτό. Ο κανόνας 2-2-4 είναι ένας εύκολος τρόπος για την ασφαλή κατανάλωση αυτών των τροφών.
Για να ακολουθήσεις τον κανόνα 2-2-4, βάλε το περίσσευμα του φαγητού στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα, αποθήκευσε το σε πιάτα με βάθος όχι περισσότερο από πέντε εκατοστά και κατανάλωσέ τα όλα εντός τεσσάρων ημερών. Αυτό ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αναπαραγωγής παθογόνων στα τρόφιμα επειδή κρατά τα περισσεύματα σας εκτός της «ζώνης κινδύνου» και μειώνει το μέγεθος της επιφάνειας που μπορούν να μολύνουν αυτά τα βακτήρια.
Αυτό είναι ένα εύκολο σύστημα που μπορείς να θυμάσαι να ακολουθείς, κάθε φορά που αποθηκεύεις τα φαγητά που μαγειρεύεις.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Με αργό ρυθμό το «ξεκλείδωμα» της χώρας - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό