Επανήλθαν με προκλήσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου για το Αιγαίο - Τι επιδιώκει η Αθήνα
Τον παλιό τους εαυτό απέναντι στην Ελλάδα πριν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου θυμήθηκαν χτες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού με διαφορά λίγων ωρών επανήλθαν στις μαξιμαλιστικές τους θέσεις.
«Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν νησιά με αδιευκρίνιστο καθεστώς, υπάρχουν οι παραβιάσεις που ανέφερα προηγουμένως, υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 μίλια στα 12 μίλια κατά καιρούς, όλα αυτά είναι θέματα διαφωνίας, θέματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια.
Τώρα εν μέσω αυτής της θετικής ατμόσφαιρας, πρέπει να τα διαπραγματευτούμε και πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να τα λύσουμε όλα ως πακέτο, γιατί αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί. Ξέρετε, αυτά είναι αλληλένδετα προβλήματα. Οπότε, μπορεί να μην αρκεί να λύσουμε ένα από αυτά ή δεν μπορούμε να πάρουμε πολιτικά ρίσκα σε αυτά τα θέματα, εννοώ» δήλωσε με νόημα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χωρίς να έχει αλλάξει ούτε ένα κόμμα, ούτε μια τελεία από δηλώσεις του παρελθόντος.
«Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά λέμε ότι πάντα θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, αλλά στην ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει μόνο η Ελλάδα» είπε και χρησιμοποίησε τη φράση αμοιβαία γενναιότητα.
«Μπορεί, Θεός φυλάξοι, να συμβεί ένα ατύχημα. Αυτή η θετική ατμόσφαιρα μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγο. Για να μην εξαφανιστεί, χρειάζεται αμοιβαία γενναιότητα από τις δύο χώρες. Φαίνεται επίσης ότι μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός, αλλά δυστυχώς το περασμένο καλοκαίρι και σε κάποιες περιόδους, ειδικά στις γιορτές κ.λπ. η Ελλάδα τις παραβίασε λίγο. Σε αυτό το τεταμένο περιβάλλον, υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών, κάποιες από αυτές ακυρώθηκαν, οι συμφωνίες πρέπει να συνεχιστούν, είναι έτοιμη η τουρκική πλευρά, δηλαδή να μην πραγματοποιήσει την άσκηση. Άρα, η συνέχιση αυτής της πρακτικής δεν βλάπτει κανέναν, αντίθετα θα συμβάλει στη συνέχιση αυτού του θετικού κλίματος».
Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια εντυπωσιακή τελετή παράδοσης του αεροπλανοφόρου Αναντολού στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο ναυπηγείο Τούζλα της Κωνσταντινούπολης αναφέρθηκε στη σημασία της Γαλάζιας Πατρίδας και τόνισε την ικανότητα του πλοίου να επεμβαίνει σε περιοχές κρίσης, αν χρειαστεί, στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
«Βλέπουμε αυτό το πλοίο ως ένα σύμβολο που θα ενισχύσει την ηγετική μας θέση στην περιοχή και τη φωνή της χώρας μας στον κόσμο στον τουρκικό αιώνα, δήλωσε προοσθέτοντας ότι η ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχει γίνει πολύ σημαντική στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. «Θα πετύχουμε σε όλα, θα πετύχουμε χωρίς καμία ανησυχία!
Η ελληνική πλευρά κρατά πολύ χαμηλούς τόνους και σε καμία περίπτωση δεν θέλει εν μέσω προεκλογικής περιόδου να υπάρξει ένταση, ατύχημα ή προβοκάτσια στο Αιγαίο. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο υπουργός Εξωτερικών ότι υπήρξαν διαβουλεύσεις με τον Καλίν με θέμα συζήτησης «πώς να αποφύγουμε ένα θερμό επεισόδιο προεκλογικά». Μόνο που η Άγκυρα δεν θα αλλάξει πολιτική και ας μην είμαστε αφελείς. Οι δηλώσεις Ερντογάν-Τσαβούσογλου ήταν απλώς ένα καμπανάκι υπενθύμισης.