Νυχτερινή περιπολία με την ομάδα ΟΠΚΕ στα «άβατα» της Δυτικής Αττικής

Με τρία περιπολικά της ομάδας ΟΠΚΕ να ανοίγουν δρόμο στο σκοτάδι, ξεκινήσαμε μια εμπειρία που έμοιαζε βγαλμένη από ταινία. Καθώς προχωρούσαμε στους δρόμους της Δυτικής Αττικής, κάθε γωνιά αποκάλυπτε την αθέατη πλευρά της πόλης, εκεί όπου η εγκληματικότητα δυστυχώς είναι ο κανόνας. Μέσα από καταδιώξεις και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, ζήσαμε από πρώτο χέρι τις πραγματικότητες της νύχτας στις πιο επικίνδυνες γειτονιές, περνώντας από τα «γκέτο» των ναρκωτικών και παρακολουθώντας την ένταση όσων εργάζονται, με κίνδυνο της ζωής τους, για να κρατήσουν αυτά τα μέρη ασφαλή...
Νυχτερινή περιπολία με την ομάδα ΟΠΚΕ στα «άβατα» της Δυτικής Αττικής
Χάρης Γκίκας / Newsbomb.gr
3'

Το Newsbomb.gr είχε την ευκαιρία να βιώσει και να καταγράψει εκ του συστάδην την αποφασιστική δράση της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας. Μαζί τους, περιπολήσαμε στις γειτονιές της Δυτικής Αττικής, όπου η εγκληματικότητα συχνά αποτελεί δυστυχώς της καθημερινότητας των πολιτών.

Συνοδεύσαμε την ομάδα των «οκτώ» τη νύχτα, σε μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές βάρδιες, σε συγκεκριμένες περιοχές και καταυλισμούς όπου τα περιστατικά παραβατικότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Η περιπολία μας ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου, με το ραντεβού μας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών. Εκεί μας περίμενε η ομάδα των οκτώ (ΟΠΚΕ), έτοιμοι και αποφασισμένοι με επικεφαλής της βάρδιας, τον Αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής Φίλιππο Χρυσάκη.

Με λίγες, σύντομες οδηγίες, μας έδωσε το σήμα και ξεκινήσαμε την περιπολία στους δρόμους της Δυτικής Αττικής. Ήταν η αρχή μιας νύχτας γεμάτης ένταση, αλλά και αφοσίωση και επαγγελματισμό, καθώς η ομάδα έκανε το καθήκον της, εκεί όπου δεν συγχωρούνται λάθη.

Βρεθήκαμε σε περιοχές όπου, δυστυχώς, τα «γκέτο» των ναρκωτικών συνεχίζουν να δημιουργούν εστίες εγκληματικότητας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Δείτε το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr:

Παρακολουθήσαμε την αποφασιστική παρέμβασή τους, που περιλάμβανε καταδιώξεις, αιφνιδιαστικούς ελέγχους και συλλήψεις, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την ετοιμότητά τους σε συνθήκες υψηλού κινδύνου.

018.jpg

Πηγή: Χάρης Γκίκας / Newsbomb.gr

Κάθε υπηρεσία δεν είναι απλώς μια επαγγελματική υποχρέωση για τα μέλη της ΟΠΚΕ. Είναι μια καθημερινή μάχη για τους πολίτες, για να μπορούν να ζουν χωρίς φόβο. Το διαπιστώσαμε.

006.jpg

Πηγή: Χάρης Γκίκας / Newsbomb.gr

027.jpg

Πηγή: Χάρης Γκίκας / Newsbomb.gr

031.jpg

Πηγή: Χάρης Γκίκας / Newsbomb.gr

Σε πλήρη εφαρμογή το νέο σχέδιο καταπολέμησης της εγκληματικότητας

Όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του παρακάνω πίνακα οι αστυνομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια της χώρας και είναι πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να διασφαλίσουν την προστασία των πολιτών.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, που εφαρμόζεται πλήρως από την Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ήδη καρπούς στη Δυτική Αττική κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024. Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, οι συλλήψεις αυξήθηκαν κατά 114% και οι βεβαιώσεις παραβάσεων κατά 75%. Έχουν υλοποιηθεί 6.469 επιχειρήσεις εξόρμησης, στις οποίες συμμετείχε αυξημένος αριθμός αστυνομικών (70,1% αύξηση), με στόχο την αποτροπή της παραβατικότητας και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

003.jpg

Πηγή: Χάρης Γκίκας / Newsbomb.gr

Το νέο αυτό σχέδιο, σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024, δείχνει απτά αποτελέσματα, σημειώνοντας υψηλή αύξηση σε προσαγωγές, συλλήψεις και βεβαιώσεις τροχονομικών παραβάσεων. Ειδικά στη Δυτική Αττική, κατά το πρώτο 9μηνο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 6.469 εξορμήσεις (αύξηση 73,3%), με αστυνομικές δυνάμεις που ενισχύθηκαν κατά 70,1% από υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας και άλλες διευθύνσεις της Αττικής.

Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν:
- 101.443 ελέγχους οχημάτων (70% αύξηση),
- 203.743 ελέγχους ατόμων (67,9% αύξηση),
- 19.100 προσαγωγές (13,1% αύξηση) και
- 3.659 συλλήψεις για διάφορα αδικήματα (113,7% αύξηση).

002.jpg

Πηγή: Χάρης Γκίκας / Newsbomb.gr

Συνολικά, βεβαιώθηκαν 38.794 τροχονομικές παραβάσεις, αυξημένες κατά 74,6%. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει δυναμικά με βάση τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, δεσμευόμενη να ενισχύσει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη σε όλη τη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις