Τουρκικά ΜΜΕ: Ο οξυδερκής Ερντογάν και ο μαξιμαλιστής Μητσοτάκης

Η τουρκική μονταζιέρα των καθεστωτικών ΜΜΕ της Τουρκίας έχει πάρει φωτιά και εμφανίζει την Ελλάδα περίπου έτοιμη να εισβάλλει στην γείτονα

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ρέτζεπ Ταγίπ Έρντογαν
Κυριάκος Μητσοτάκης, Ρέτζεπ Ταγίπ Έρντογαν
Intimenews
3'

Με πληρωμένα ρεπορτάζ σε αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί για άλλη μια φορά να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, αφού προφανώς αισθάνεται «απογυμνωμένος» στα μάτια της Δύσης. Σε μια έξαρση ψεύδους το αγγλόφωνο τουρκικό TRT υποστηρίζει ότι «είναι πλέον καιρός η κυβέρνηση Μητσοτάκη να υιοθετήσει μια ειρηνική ατζέντα».

Το TRT εμφανίζει τον πρόεδρο Ερντογάν περίπου ως μάγο της διπλωματίας λέγοντας ότι «έδειξε για άλλη μια φορά μακροπρόθεσμη στρατηγική οξυδέρκεια παίζοντας εξισορροπητικό και μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σημειώνοντας κάποιες αξιοσημείωτες επιτυχίες». Επισημαίνει ότι το τελευταίο αξιοσημείωτο επίτευγμα προέκυψε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις της Άγκυρας για την επίτευξη συμφωνίας από κοινού με τον ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία επιτρέπει στην Ουκρανία να επαναλάβει τις εξαγωγές σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας υπό συγκεκριμένους όρους.

Αυτή η συμφωνία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας θα αμβλύνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και θα προστατεύσει πολλές χώρες από ελλείψεις τροφίμων προσθέτει. Είναι σημαντικό ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση έφερε για άλλη μια φορά το γεωπολιτικό ανάστημα της Τουρκίας στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ που μπορεί να φέρει λύσεις σε περίπλοκες διεθνείς εντάσεις. Ως εκ τούτου, πολλοί δυτικοί ηγέτες δεν έχουν καμία διάθεση να διασκεδάσουν τις ελληνικές προκλήσεις και καπρίτσια κατά της Άγκυρας αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι θα ήταν πιο παραγωγικό για την Αθήνα να εγκαταλείψει από τον αυτοεξευτελισμό και τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της. Προσθέτει δε ότι μια τέτοια προσπάθεια θα απέφερε πολύ πιο σημαντικά οικονομικά και στρατηγικά μερίσματα για την ελληνική κυβέρνηση από περαιτέρω εντάσεις και μια κούρσα εξοπλισμών που θα εξαντλούσε τους πόρους σε μια εποχή παγκόσμιας οικονομικής συγκράτησης. Είναι χαρακτηριστικό πως η τουρκική πλευρά ανοίγει όλη τη βεντάλια των ουτοπικών διεκδικήσεων της, επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες για τα ταραγμένα νερά στην Αθήνα. Ενδεικτικό των επικοινωνιακών παιχνιδιών που επιχειρεί να παίξει η Άγκυρα είναι πως ισχυρίζεται ότι παραβιάζεται ο δικός της εναέριος χώρος, τη στιγμή που συνεχίζονται οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Παρόλα αυτά η Δύση δείχνει να μην θέλει να πάρει καθαρές θέσεις έναντι του Ερντογάν και προτιμάει να τον κρατάει σε διαρκή καταστολή. Οι ΗΠΑ παραμένουν στην σταθερή θέση τους ότι «δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου αλλά και συζητείστε, για να τα βρείτε στις διαφορές σας», κάτι που σημαίνει, ότι δεν έχει σκοπό με κανένα κόστος να χάσει από το ΝΑΤΟ την Τουρκία.

Στην ίδια ακριβώς γραμμή και η «μετά – Μέρκελ» Γερμανία προσπαθώντας απλώς να πείσει δια της λογικής την Άγκυρα να μην τινάξει τα πάντα στον αέρα. Το Βερολίνο φοβάται περισσότερο μην χάσει εντελώς την ενεργειακή του τροφοδοσία σε περίπτωση που η Τουρκία απασφαλίσει. Η Γαλλία από την άλλη πλευρά προσπαθώντας να εδραιώσει μια ηγεμονική θέση στην Ευρώπη ξεπουλάει αμυντικά προγράμματα στην Ελλάδα ενισχύοντας την επιρροή της στην περιοχή, χωρίς πλέον να μαλώνει ιδιαίτερα τον Ερντογάν.

Η Ρώμη βρίσκεται σε πολιτική αφασία λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων και η Μόσχα εμφανίζεται να κερδίζει και από αυτή την κρίση, καθώς εκείνο το οποίο έχει καταστήσει σαφές στην Άγκυρα είναι ότι δεν επιθυμεί νέες «πρωτοβουλίες» της στη Συρία, υποσχόμενη ότι εκεί θα τα βρουν. Αναφορικά με το Αιγαίο όμως, τη Ν. Α. Μεσόγειο η Ρωσία δεν λέει τίποτα στον Ερντογάν. Άλλωστε ο Πούτιν μας έχει ήδη βάλει στη μαύρη λίστα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή