Βάζουν «ταφόπλακα» σε ελληνικά σχολεία της Αλβανίας

Σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζει το ελληνικό εκπαιδευτήριο ΟΜΗΡΟΣ...
2'

Σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζει το ελληνικό εκπαιδευτήριο ΟΜΗΡΟΣ που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία στην Κορυτσά. Το σχολείο φιλοξενεί παιδιά της ελληνικής μειονότητας της περιοχής, αλλά και Αλβανούς μαθητές που προτιμούν την ποιότητα σπουδών του συγκεκριμένου σχολείου.

Η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει στην καταβολή των λειτουργικών εξόδων του σχολείου και των μισθών του προσωπικού, με το αιτιολογικό της οικονομικής κρίσης.

Σενάρια περί «λουκέτου» στο σχολείο δίνουν και παίρνουν στην Κορυτσά, καθώς οι αλβανικές αρχές είναι διατεθειμένες να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή.
Μειονοτικές οργανώσεις αλλά και βουλευτές από την Βόρεια Ελλάδα απευθύνουν έκκληση προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου να τακτοποιήσει τις οικονομικές εκκρεμότητες ώστε να μην χαθεί το πρότυπο αυτό σχολείο.

Σε περίπτωση που το εκπαιδευτήριο ΟΜΗΡΟΣ κλείσει, αναπόφευκτα πολλοί μαθητές θα απευθυνθούν στο Μουσουλμανικό σχολείο που ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια και είναι έτοιμο να υποδεχθεί μαθητές που θα φύγουν από τον ΟΜΗΡΟ.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει και το ελληνικό μειονοτικό σχολείο στην Χειμάρρα.
«Οι εκπαιδευτικοί του παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, ενώ η καλλιεργούμενη φημολογία για ενδεχόμενο κλείσιμο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τα προβλήματα αυτά υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ελλοχεύουν τον κίνδυνο της απαξίωσης των σχολείων», τονίζει ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, σε επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας.

Χαρακτηριστικό της δεινής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι εκπαιδευτικοί είναι το γεγονός πως ήδη αναζητούν εργασία σε άλλα σχολεία είτε της Αλβανίας, είτε της Ελλάδας αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους της ελληνικής Μειονότητας η νέα μεθόδευση της αλβανικής κυβέρνησης, που επιχειρεί να σβήσει απ' τα πιστοποιητικά γέννησης των Βορειοηπειρωτών την εθνική τους ταυτότητα.

«Το στοιχείο της εθνικότητας αποτελεί ένα βασικό τεκμήριο για την απόδειξη των ιδιαιτεροτήτων μιας μειονότητας και για μας, είναι κεκτημένο πλέον. Δεν είναι δυνατό, ενώ αναμένουμε πρόοδο σε μια σειρά άλλα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα της ΕΕΜ στα πάτρια εδάφη της, να έχουμε τέτοιες οπισθοδρομήσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση.