Κορονοϊός: Δραματικές εκκλήσεις των λοιμωξιολόγων για τα κρούσματα - «Δεν μας ακούνε, φορέστε μάσκα»

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: «Κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί για τα αστικά κέντρα - Ανησυχία για τους… νέους που δεν προσέχουν
AP PHOTOS
6'

Στα αστικά κέντρα επικεντρώνεται η ανησυχία των επιστημόνων για την εξάπλωση του κορονοϊού και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας του ιού.

Στην πρώτη θέση αναφορικά με το ποσοστό των κρουσμάτων, βρίσκεται η Αττική, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα χθεσινά (26.07.2020) στοιχεία του ΕΟΔΥ. Την προσοχή εφιστούν οι ειδικοί, λόγω των συγκεκριμένων στοιχείων, τα οποία είναι απόρροια της γενικότερης χαλάρωσης.

«Το πράγμα αρχίζει και γίνεται δύσκολο στη χώρα μας όσον αφορά στα εγχώρια κρούσματα, θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και αυτό δεν ελέγχεται ούτε με τεστ στα σύνορα, ούτε με κλείσιμο συνόρων στις χώρες, ελέγχεται μόνο με τα μέτρα που πρέπει να παίρνει ο πολίτης», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος απηύθυνε νέα έκκληση να φοράει ο κόσμος μάσκα σε κλειστούς χώρους και να… ακούει τους επιστήμονες, γιατί έχει χαλαρώσει.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια χαλάρωση. Δεν εισακούγονται τα μηνύματά μας, γιατί πραγματικά αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα, το ξέρετε, το λέμε κάθε μέρα. Έχει ελεγχθεί η κατάσταση, σε σχέση με τις διάφορες εστίες που υπάρχουν στη χώρα μας, αρκετά ικανοποιητικά θα έλεγα. Από την άλλη έχουμε και σχετικά καλά δεδομένα από την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, δηλαδή βλέπουμε ότι τα κρούσματα που ανιχνεύονται στα αεροδρόμια δεν είναι άσχημα, είναι αυτά που περιμέναμε. Ελέγχθηκε και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Έχουμε όμως τα προβλήματα της συμμόρφωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (27.07.2020) στο OPEN.

«Τα μέτρα δεν τηρούνται το θέμα της απόστασης το έχουμε αφήσει πολύ πίσω, υπάρχουν συσσωρεύσεις κόσμου και συγχρωτισμοί παντού, η χρήση μάσκας παντού επίσης δεν τηρείται, ενώ είναι από τα βασικά μέτρα σε αυτή τη φάση, με αποτέλεσμα να ξαναφέρει σιγά σιγά την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων», τόνισε.

Ανησυχία για τα αστικά κέντρα

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αναγκαστικό συνωστισμό και συνύπαρξη ανθρώπων, ο πληθυσμός που κινδυνεύει είναι τεράστιος. Επεσήμανε πως οι τραγωδίες και οι καταστροφές που βλέπουμε σε άλλες χώρες, πάντα είναι σε μεγάλες πόλεις.

«Σε μια μικρή κοινωνία ελέγχεις την κατάσταση ευκολότερα και οι άνθρωποι που κινδυνεύουν είναι λιγότεροι. Επομένως, ναι, η αγωνία μας είναι τι θα γίνει στα αστικά κέντρα», τόνισε η κ. Λινού.

Με αφορμή τα ανησυχητικά στοιχεία στον Καναδά που δείχνουν ότι οι περισσότεροι που νοσούν είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 39, η καθηγήτρια είπε ότι αντίστοιχη διαπίστωση είχε γίνει και στη Νότια Κορέα.

Γι’ αυτό, όπως είπε, επιμένει ότι πρέπει να αναπτυχθούν μέθοδοι για να πειστούν οι νέοι για τη μεγάλη συλλογική και κοινωνική τους ευθύνη προκειμένου «να προσέξουν τη συμπεριφορά τους για να σώσουν ο καθένας τους μερικές ζωές άλλων ανθρώπων που είναι ευαίσθητοι».

«Σίγουρα ένα 20χρονο παιδί δεν θα πειστεί από μένα ή από άλλους επιστήμονες που είμαστε μεγαλύτερη σε ηλικία. Μπορεί να χρειάζονται έναν άνθρωπο της ηλικίας τους, έναν influencer που θα τους πείσει και θα τους κινήσει την ευαισθησία τους την ανθρωπιά τους για να μπορέσουν να συμπεριφερθούν σωστά», είπε η κ. Λινού.

Yπάρχει μεγάλη ανησυχία για την υπερμετάδοση του ιού

Ο Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό, Νικόλαος Σύψας, μίλησε για την εξέλιξη της νόσου και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι σταθερή, καθώς μπορέσαμε σαν χώρα να ρυθμίσουμε τον τουρισμό και τα εισαγόμενα κρούσματα είναι υπό έλεγχο. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η διασπορά του ιού στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τόνισε μάλιστα, πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί το φαινόμενο υπερμετάδοσης σε εκδηλώσεις όπου συνωστίζονται πολλά άτομα.

Όσον αφορά την επιβολή νέων μέτρων, ο κ. Σύψας υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες, πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε ώστε να μην αναγκαστεί η πολιτεία να λάβει περαιτέρω μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε περιορισμό της οικονομίας. Εκτίμησε, ότι μέσα στο καλοκαίρι δε θα γίνει άλλο lockdown.

Από Σεπτέμβρη, όσον αφορά στα σχολεία, δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, αλλά με μέτρα ασφαλείας.

Για τη χρήση μάσκας, o καθηγητής υποστήριξε στο Mega πως το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωμένοι, βάσει νόμου, να φοράνε μάσκα, όχι μόνο για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους πελάτες. Όσον αφορά την ασπίδα, αυτή δεν αντικαθιστά τη μάσκα, είναι συμπληρωματική αυτής.

Σχετικά με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, υποστήριξε πως το θετικό είναι ότι είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, ωστόσο αν χρειαστεί θα εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία τους, όπως η χρήση sms.

Για τους νέους, υπενθύμισε ότι κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τη νόσο. Πρέπει και εκείνοι να είναι προσεχτικοί και για τους δικούς τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μίλησε επίσης για τις περιπτώσεις όπου άνθρωποι που νόσησαν από κορονοϊό, ένα ή και δύο ή και τρεις μήνες μετά παρουσιάζουν προβλήματα σε διάφορα συστήματα, κάτι που προκαλεί ανησυχία.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μοριακοί αναλυτές με αποτέλεσμα να καθυστερούν να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Για το θέμα αυτό, υποστήριξε πως «κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, όμως σε γενικές γραμμές έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά τέστινγκ και έχουμε τα αποτελέσματα σε 24 ώρες τις περισσότερες φορές».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα: Ανατροπή - «Στημένη» η αυτοκτονία της 16χρονης;