Κορονοϊός - Γώγος: Πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα μέσα στην εβδομάδα
Για την κατάσταση της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Δευτέρας (10/8), δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα πριν το Δεκαπενταύγουστο, ενώ σημείωσε πως ο δείκτης R στην χώρα μας αυτή την στιγμή είναι πάνω από 1.
Όπως ο ίδιος ανέφερε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι απαραίτητα αυτή την στιγμή και ακολουθούνται μετά από πολλά τοπικά lockdown σε αρκετές περιοχές ώστε να προχωρήσουμε με αυτά τα ηπιότερα μέτρα σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα που, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, είναι «στο τραπέζι» και μπορεί να ακολουθήσουν.
Παράλληλα, ένα άλλο περαιτέρω μέτρο που συζητείται, όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων που συγκεντρώνεται σε μια περιοχή ενώ ανάλογα την πορεία της επιδημία υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα που φτάνουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις.
Όπως επεσήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος, οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 100 και διάσπαρτοι σε όλες τις μονάδες της χώρας μας δηλαδή υπάρχουν παντού στην Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη κλπ. Επομένως υπάρχει μια έξαρση της νόσου σαφέστατη και με δυναμική επικίνδυνη και πρέπει να προτρέχουμε και όχι να ακολουθούμε τον ιό.
Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι μπήκε η έννοια της υποχρεωτικότητας σε πολλά από αυτά τα μέτρα και προστέθηκαν και άλλα διότι δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε και δεν υπήρξε συμμόρφωση που χρειάστηκε και πως το ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι η εφαρμογή των μέτρων καθώς και η ετοιμότητα του μηχανισμού να πάει στο plan B.
Μείωση των κρουσμάτων με 126 νέα
Τα νέα κρούσματα στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας (10/8), ανέρχονται σε 126, ενώ καταγράφεται και ένας ακόμα θάνατος, με τους νεκρούς να ανέρχονται στην Ελλάδα σε 213.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 126, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 5749 (ημερήσια μεταβολή +2.2%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες.
Πού εντοπίζονται τα κρούσματα:
- 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 26 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν σε μετανάστες που αφίχθησαν στη Μυτιλήνη,
- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας,
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, 2 εκ των οποίων συνδέονται με συρροή κρουσμάτων στο εργοστάσιο ελαιουργίας.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 213 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 24 (75.0% άνδρες).
Από το σύνολο των 5749 κρουσμάτων, 1473 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2795 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ερντογάν: Αναβάλαμε τις έρευνες μετά την παρέμβαση Μέρκελ - Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο